Pai pentru handouts pentru traininguri evident ca fac pdf-uri. Dar cand contractul zice (si majoritatea asta zic) prezentare PPT… Mai ales ca clientii mei nu sunt idioti, prezentarea mea e editata, completata, modificata la nevoie, scurtata, customizata cu logouri si teme (de colegii de la marketing). Cel mai adesea clientul primeste si fisierele excel cu datele primare si grafice, tot pentru ca prezentarea mea nu e niciodata ultima etapa din “procesul de productie”. Cred ca ce fac eu si ce face Asti e relativ asemanator, chiar daca poate in domenii diferite, sunt bucuros sa-i raspuns la orice intrebare, dar nu pot pune toate situatiile aici pe forum ca nu e locul.
Am fost si inca sunt suficient de multumit de Office 2008 pe Intel. Din pacate, zilele trecute am gasit o hiba. Am primit de la un autor (genul n-am timp sa invat sa respect instructiunile de redactate - care sunt extrem de simple), un document Word 97-2003 in care sunt incluse niste grafice facute in Excel, cu hasuri (patterns). Revista la care lucrez inca tine cat mai mult la alb-negru (tipografii impuse prin licitatii - la care color inseamna doar Corel Draw, in fine multe munci de lamurire, etc.). Problema este ca deschis in Word 2008, hasurile respective nu se vedeau nicicum. Evident, eu le cer autorilor sa trimita si fisierele Excel cu grafice - grafice pe care apoi le editez conform cerintelor revistei - dar inca exista autori prea batrani sau prea aroganti la care foarte greu le este si sa trimita acel document Excel.
Problema este ca in Excel 2008 (si 2007 de Windows) nu mai exista acele pattern-uri (hasuri). Mai rau, nu mai poti orienta textul (etichetele axelor graficelor) decat orizontal si vertical - nu mai exista unghiul de 45 de grade. Astea sunt lipsurile pe care le-am gasit. N-am incercat inca OO Aqua si nici NO. Daca cineva imi spune ca intr-unul din cele 2 mai gasesc optiunea de a umple cu pattern-uri graficele (pattern-uri care sa apara bine in textul imprimat) atunci voi trece si eu la aceste produse.