Mi s-a mai spus ca sunt oameni pe aici care se ocupa cu programarea.
As dori sa stiu cine sunt acesti oameni, ce experienta au, pe ce sisteme au lucrat/lucreaza si ce limbaje stapanesc.
Dupa ce ne adunam eventual toti pe acest topic, vom purta discutia pe alta carare .
Ca tot intreb eu, tot eu voi si raspunde:
Lucrez mult cu C# si C. Ca limbaje de scriptare, am lucrat intr-o firma anume, in mod activ, cu Python, PERL si console sccripting sub Linux/BSD/Solaris. Experienta cu C# am de aproximativ 6 luni. Mai cunosc HTML si putin JScript, PHP si Visual Basic (involut limbaj :p). Ma pregatesc pentru o certificare MS si invat si C. Programez aplicatii pentru Windows Server si IIS momentan si in timpul liber disec programarea si posibilitatile de programare sau standardizare a ei sub Macintosh si BSD.
I’m in . C şi ASM de ani buni, cu ASM am început pe Z80 şi pe urmă foarte puțin pe x86 (n-am putut suferi arhitectura); când am început să mă descurc rezonabil cu PPC au trecut la Intel :D. În afară de asta, îmi place foarte mult LISP, în care lucrez de doi sau trei ani. E o jucărie foarte interesantă.
Momentan sunt prins încercând să mă pun la curent cu tehnologia (Ajax, PHP & alte asemenea). Nu mi se pare nici pe departe la fel de interesant ca programarea low-level, dar orişicât.
Sub Mac am dificultăți în a digera documentația Cocoa. Mai vechile framework-uri bazate pe C++ încă mă atrag drept să spun .
Edit: n-am răspuns la jumătate de întrebare. Am lucrat cel mai mult, în afară de mediile fără niciun SO, pe FreeBSD, Linux şi Solaris. Şi pe BeOS, care avea cel mai delicios API posibil, dar care nu mai e folosit din păcate.
[ Modificat: 15 Februarie 2008 03:03 AM de donkey ]
De BeOS stiu si eu cate ceva. Imi aduc aminte de anul 1999 parca… Revista CHIP a oferit BeOS 5 Personal Edition pe CD-ul lor. L-am luat, l-am instalat, si desi nu stiam prea multe pe vremea aceea, m-a impresionat prim multitasking. Exista vreo locatie de unde il mai pot downloada?
Cat despre PPC si Intel, e ofticant si frustrant si pentru mine trecerea la Intel . Intr-un an si jumatate de folosit numai Mac, am devenit chiar indragostit de arhitectura PPC. M-am avantat in a diseca Darwin-ul… dar neavand momentan un Mac, nu am putut decat sa incerc sa il instalez intr-o masina virtuala, lucru care nu a mers sub nici o forma, desi era varianta x86.
Detii vreun Mac?
C/C++, asm - astea si fiindca le predau si la facultate, C#, php - pentru proiectele mele
pe mac am avut o tentativa insa nu mi-am facut inca timp pentru citirea documentatiei. objectC-ul mi se pare destul de ciudat acum insa o sa incerc sa-l descos mai ales ca vreau sa-mi scriu aplicatiile si pentru MacOSX.
Un site de torrent-uri bun :D? Pe altundeva n-a mai rămas. Îmi zic de luni întregi că o să încerc Haiku, dar degeaba.
Detii vreun Mac?
Am un Mac Mini, luat recent pentru că aveam un G3 care mi-a crăpat definitiv şi irevocabil.În funcție de fonduri, vreau ceva mai încolo să-mi iau un notebook Apple, dar de generație mai veche, nevoile mele de portailitate se rezumă la Emacs.
Uitandu-ma astazi la servici in pauza de masa dupa informatii legate de BeOS, am dat de Haiku. Am citit ceva mai multe, am luat o imagine de VMWare si m-am jucat un pic cu el. Este intr-adevar BeOS-ul pe care mi-l amintesc. E stabil, e rapid, chiar si in VMWare m-am jucat cu multe lucruri simultane pe el. Spre exemplu, sunt niste demo-uri grafice incluse, generatoare automate de poligoane, chart-uri, etc. Unul din ele este GLTeapot parca… am creat in el vreo 16 ceainice intercalate, fiecare rotindu-se la o anumita viteza..la un framerate de 25-30 fps… pentru un VMWare in care Windows XP moare si chiar si un Linux mai recent, impopotonat, deja se ineaca..mi se pare exceptional.
Nu prea m-am prins cum este cu insturmentele de dezvoltare. As fi tentat de un form cu doua butoane sub Haiku sa vad ce si cum .
G3 urmaresc si eu sa achizitionez in perioada urmatoare. De preferat, un Clamshell. Dar momentan nu am bani .
Ruby / Ruby on Rails, Perl, ActionScript, C++ si altele. Am scris si-o carte. Semnez pentru http://www.indigenious.ro. Mac-urile sint cele mai potrivite scule pentru programatori pe care le-am vazut vreodata.
P.S. Si eu stau cu un ochi la Haiku. S-auzim de bine!
De ceva vreme am apriga dorinta de a ma implica in proiecte serioase, iar de cand am descoperit Macintosh-ul (de fapt, de cand am detinut si eu o masina de acest gen), vreau asta din ce in ce mai mult, mai ales observand ca se pot aduce MULTE imbunatatiri (prin aplicatii in diverse domenii - ex: tipgorafie, tool-uri UNIX-like controlate integral din UI, de ce nu motoare grafice, optimizarea Darwin si chiar scrierea de module personalizate/drivere/aplicatii de sistem ce, odata ruland cu succes pe Darwin, pot fi impachetate si rulate si sub Mac OS X).
Sotia mea (chiar foarte bine familiarizata cu domeniul ) a venit cu ideea de a porta mai multe aplicatii de pe UNIX\Linux pe Mac OS X. Totodata, pe langa portare, de ce nu crearea de aplicatii noi si chiar modificarea Darwin. In general, proiecte open-source (macar la inceput) prin care sa aducem mai multe avantaje platformei Mac, din care stim cu totii ca putem scoate foarte multe, chiar si din procesoarele ceva mai vechi. Fiecare isi poate aduce aportul sau si nu numai programatorii sunt invitati in aceste proiecte. Pana la urma, este vorba si de documentatie, artwork, etc.
Ce spuneti? Cine ar fi de acord, cine nu, cine s-ar implica?
Pe vremuri lucram în C si assembler. Ca donkey, si pe mine mă leagă o mare dragoste de BeOS, acesta fiind si motivul pentru care am trecut pe mac (dorinta a apărut după ce am citit Tales of a BeOS refugee a lui Scott Hacker). Pe atunci lucram la aplicatii “multimedia” si desktop.
De vreo câtiva ani am trecut pe web (Python, Php) si din când în când mă mai joc cu wxWidgets sau compilez SDL ca să-mi aduc aminte de vremurile bune. Plănuiesc ca în viitorul apropiat să mă reîntorc la programarea de jocuri în regim de hobby.
Păi pachetele din Fink şi DarwinPorts chiar pe asta se bazează; nu-i vorba de reinventat roata, sunt destule care nu merg. Mai interesant mi s-ar părea totuşi posibilitatea unei integrări ceva mai bune (sigur, X11 stă de pază, dar orişicât). De exemplu, mi-ar plăcea să pot folosi WindowMaker pe OS X. Fără ShapeShifter ar arăta cam din topor (deci pe Leopard iese din discuție, cel puțin pentru moment), dar pe Tiger, why not. Să prind proverbiala după-amiază liberă în care îmi reinstalez Tiger şi îi dau drumul :D.
Andu - 19 Februarie 2008 04:32 PM
Ca donkey, si pe mine mă leagă o mare dragoste de BeOS, acesta fiind si motivul pentru care am trecut pe mac (dorinta a apărut după ce am citit Tales of a BeOS refugee a lui Scott Hacker). Pe atunci lucram la aplicatii “multimedia” si desktop.
De vreo câtiva ani am trecut pe web (Python, Php) si din când în când mă mai joc cu wxWidgets sau compilez SDL ca să-mi aduc aminte de vremurile bune. Plănuiesc ca în viitorul apropiat să mă reîntorc la programarea de jocuri în regim de hobby.
Nu ma refer la Fink si nici la DP . Desi credca sunt incomplete.
E vorba de alte eventuale aplicatii ce nu au fost incluse in acestea.
Spre exemplu, acum un an si jumatate am facut pentru o tipgorafie din Bucuresti un program de gestiune si calcul tipografic. Am acumulat destule cunostinte in metodologia domeniului si, oricum, la orice ora, un membru foarte apropiat din familie lucreaza de aproape 30 de ani in domeniu si cunoaste absolut toate detaliile si nevoile legate de programele de acest gen. Din cate stiu eu, nu exista programe, in tara noastra cel putin, destinate segmentului tipografic, care sa asiste si sa efectueaza toate calculele de timpi, resurse si bani pentru orice operatiune ce se poate efectua intr-o tipgorafie, manuala sau automata. Cu atat mai mult, sa tina in paralel evidenta materialelor si sa genereze bon de magazie si fisa de lucru pentru angajati. Acest program este scris in VB.NET si e in stadiul 0.7 (mai sunt cateva lucruri de terminat). Foloseste baze de date si, de cand cu ce cunostinte si experienta am mai dobandit si eu intre timp, poate fi portat si modificat/optimizat chiar frumos. Mai ales si cu contributia unor eventuali doritori.
La genul asta de aplicatii ma refer si, totodata, de ce nu la imbunatatirea suportului pentru diverse functii (“disecarea” Darwin). Ideea era sa ne grupam sub forma unei comunitati mici care lucreaza impreuna pentru fiecare proiect. E o mare lacuna lipsa unei comunitati de dezvoltare concentrata pe practicabilitate si optimizare chiar si pe hardware mai vechi, atat la noi in tara, cat si peste hotare.
Păi pachetele din Fink şi DarwinPorts chiar pe asta se bazează; nu-i vorba de reinventat roata, sunt destule care nu merg. Mai interesant mi s-ar părea totuşi posibilitatea unei integrări ceva mai bune (sigur, X11 stă de pază, dar orişicât). De exemplu, mi-ar plăcea să pot folosi WindowMaker pe OS X. Fără ShapeShifter ar arăta cam din topor (deci pe Leopard iese din discuție, cel puțin pentru moment), dar pe Tiger, why not. Să prind proverbiala după-amiază liberă în care îmi reinstalez Tiger şi îi dau drumul :D.
Andu - 19 Februarie 2008 04:32 PM
Ca donkey, si pe mine mă leagă o mare dragoste de BeOS, acesta fiind si motivul pentru care am trecut pe mac (dorinta a apărut după ce am citit Tales of a BeOS refugee a lui Scott Hacker). Pe atunci lucram la aplicatii “multimedia” si desktop.
Void? Tu eşti, mamă?
Exact. In principiu orice proiect ce poate fi atat interesant cat si practic pentru oricine. Desi poate, in anumite momente, vom face si proiecte dedicate entuziastilor, pasionatilor sau altor programatori, nu cred ca trebuie sa ne gandim ca reinventam roata. Sa fim seriosi, credeti ca ar prinde rau Mac-ului in general un motor grafic optimizat, chiar si pentru arcade-uri, si ceva joculete? Sau, ca tot am vorbit despre portarea C# pe Mac OS X si a altor cateva librarii .NET pentru a permite dezvoltarea nativa a paginilor asp.net (pentru cei ce au nevoie si de asa ceva), credeti ca ar strica un editor cu syntax highlighting pentru C#? Sau VB?
Idei sunt multe. Si cred ca multi ar aprecia un proiect util, user-oriented si bine inchegat.
Unde mai mentionam ca invatam si noi mai multe .
Eu am doi ani si ceva de objective-c in timp liber (http://dv8.ro) si pot sa spun ca singurele proiecte pentru care sunt inca motivat dupa mai mult de 1 an sunt cele din care incerc sa gasesc compensatii financiare (i.e. prin vanzare de licente).
Treaba cu comunitatea este destul de complicata pentru ca e greu de gasit un interes comun (e.g. eu unul nu vad la ce e bun syntax highlighting de C# sau VB pe Mac OS X -asta nu inseamna ca altii n-au nevoie, ci ca eu n-as investi timp in directia asta).