1 din 2
1
HDTV pe Mac
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

OK, sper sa nu se mai supere cineva pe mine ca vorbesc despre HDTV, asa cum s-a intamplat data trecuta smile Dar am ramas dator (mai ales lui psergiu) cu niste explicatii referitoare la modul in care putem vedea HDTV pe Mac.

Pentru un telespectator obisnuit, deosebirea intre HDTV si televiziunea clasica este data de rezolutiile diferite ale celor doua sisteme:
- televiziunea clasica in sistem color PAL (ca la noi) ofera o imagine cu rezolutia de 768 x 576 pixeli.
- HDTV are o rezolutie de 1280x720 sau 1920x1080.
Daca cifrele de mai sus nu va spun mare lucru, am atasat doua poze. Una este imaginea HD capturata dintr-un filmulet de la Apple HD Gallery, iar in cealalta am simulat cu ajutorul Photoshop (calculand matematic!) cam cum s-ar vedea acelasi cadru pe un televizor HDTV, daca semnalul ar fi transmis prin intermediul sistemului de TV clasic. Diferenta este mare. Putem considera aşadar, că televizoarele noastre obişnuite au un ecran cu rezoluţia de 768 x 576 pixeli. Ca să vedem semnal HDTV, avem nevoie de un alt televizor, capabil să reproducă imaginile la 1920 x 1080. Dacă semnalul HDTV ar intra pe un TV obişnuit, nu am observa mare diferenţă, pentru că imagnea ar fi automat scalată la rezoluţia mică a ecranului.

Buuun. Deci pentru a vedea HDTV avem nevoie în principal de:
1. Un post TV care să emită cu semnal transmis în sistem HDTV.
2. Un televizor capabil de a reproduce NATIV semnal HDTV.

Dar, dacă deja avem la computer un monitor care poate să ducă o rezoluţie mai mare de 800 x 600, devine interesantă posibilitatea de a vedea HDTV pe computer, ca să nu mai dăm banii pe un HDTV. Să vedem cum putem face asta pe Mac, în condiţiile specifice ţării noastre, adică:
- nu există încă vreo staţie TV terestră sau prin cablu care să emită HDTV;
- singurele posturi care emit HDTV se pot recepţiona numai prin satelit.

Avem nevoie de:
1. O antenă satelit, cu LNB (chestia aia montată în focarul parabolei)
2. Un device care să preia semnalul de la LNB şi să-l livreze computerului. Elgato EyeTV 310 este numai bun.
3. Un Mac bunicel (G4 > 500 MHz, G5 sau CoreDuo).
4. In cazul ideal, un monitor cu rezoluţia 1920 x 1080 (hint: Apple Cinema Display de 23”). Dacă are rezoluţia mai mică, tot se va vedea foarte bine, deşi o parte din detalii se vor pierde. Dacă aveţi Cinema Display de 30”, cu rezoluţia de 2560 x 1600, deja HDTV-ul începe să nu vă mai ajungă. smile

Se orientează antena după satelitul pe care emite ProSieben HDTV, se conectează antena la EyeTV, Eye TV la computer şi apoi se lucrează din softul device-ului până când se recepţionează semnalul. Fără purici şi fără dubluri LOL

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Mama, ce bine imi pare ca a reinviat topicul asta!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 11.10.05

o explicatie pe intelesul meu, asta pt ca s-a vb prea mult si m-a ametit si ma adus mai confuz decat inainte sa citesc.

am inteles acum…

acum in cazul in care vom avea o televiziune sa faca asta totul ar fi rezolvat pt mac…dar tv? costurile unui tv presupun ca sunt mari, nu?

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

Din cate stiu eu, TVurile cu LCD si plasmele sunt, cica, HD Ready. DAR: pt ca orice display (de computer sau TV) sa fie compatibil HD trebuie sa suporte nativ minim 1280x720. Cu toate ca unii spun ca rezolutia asta nu e full HD, ci semi HD. Asa ca pt full HD sa fie 1920x1080.
Asta se aplica in special la LCDuri, ca plasmele sunt suficient de mari.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 25.10.05

Tudor, cred ca acest topic este foarte bun mai ales ca asta este viitorul receptiei programelor tv (mai devreme sau mai tarziu si pe teritoriul Romaniei). E bine cand mai apare ceva important legat de HDTV sa postam aici, sa afle lumea despre ce e vorba.

Pentru cei care au aparatura descrisa de Tudor, iata coordonatele:
Satelit: Astra 19,2ºE
Frecventa: 12441 V
SR: 27500
FEC: 9/10

Canalele care fac parte din pachet sunt Pro Sieben si Sat 1 + Astra HDTV Promo.
Avand in vedere ca satelitul Astra are o acoperire variabila pentru teritoriul Romaniei recomand o antena de la 1,10m in sus.

Semnătură 

“If I were two-faced, would I be wearing this one?”

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 15 Februarie 2006 05:28 PM

Din cate stiu eu, TVurile cu LCD si plasmele sunt, cica, HD Ready. DAR: pt ca orice display (de computer sau TV) sa fie compatibil HD trebuie sa suporte nativ minim 1280x720. Cu toate ca unii spun ca rezolutia asta nu e full HD, ci semi HD. Asa ca pt full HD sa fie 1920x1080.
Asta se aplica in special la LCDuri, ca plasmele sunt suficient de mari.

“HD-Ready” inseamna ca acel televizor poate afisa imagini HDTV, numai daca este cuplat la un receptor extern care decodeaza semnalul HD. Exista si televizoare “HDTV” care au tunerul HDTV incorporat, dar nu cred ca se gasesc pe piata in Romania.
Atentie la plasme! Desi au ecranul mare, rezolutia poate fi de-a dreptul jalnica. Intr-o investigatie sumara pe site-ul Altex, am descoperit ca mai toate plasmele au rezolutia mai mica decat TV-urile LCD. Cel mai scump TV cu plasma de acolo e de 852x480, departe de HDTV.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor - 15 Februarie 2006 06:01 PM

Cel mai scump TV cu plasma de acolo e de 852x480, departe de HDTV.

Ahaaaa, deci de aia mi se parea mie ca se vede ca porcu’ pe plasme. Ma tot uitam prin magazine, chiar si de la distanta, si nu intelegeam care e smecheria.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cred ca plasmele-s facute pentru cantitate, nu calitate. Poate ca or fi si plasme HDTV, dar imi inchipui cat or costa alea.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 11.10.05

si eu care vazusem niste preturi acceptabile…:)

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj
Macuser din: 14.10.05

Tudor, super ca ai postat informatiile astea, vin si eu cu un addendum, care poate nu e asa de tehnic sau on-topic dar cine stie, s-o mai fi gandit cineva la asa ceva.
Anul asta este anul consolelor de jocuri de noua generatie. XBox360, Plastation3, Nintendo Revolution.  Primele doua au intrat in “razboiul” HDTV.
Microsoft se lauda ca 360-ul duce 720p, adica 1280x720. Playstation 3 spune ca duce 1920x1080, sau 1080p.
Cu cele spuse de Tudor, se vor putea conecta (si) la mac-urile noastre. Singura chestie care ma intreb este daca exista vreo “incetinire” in transmiterea semnalului.
Pentru ca, bineinteles, la console este nevoie de un feedback vizual f. rapid, si nu este un stream constant ca la transmisiile tv.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

La ce te referi? La conectarea unei console la Mac? Ca nu inteleg…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj
Macuser din: 14.10.05

Da, la conectarea unei console la mac. Intradevar, nu iti trebuie antena pentru asta.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator

Aici este un videocast referitor la filmarea HD, intr-un set-up Mac. Primul episod nu mi s-a parut prea interesant, poate urmatorul (urmatoarele?). Si oricum, pe mine m-ar interesa ce se poate face cu combinatia Mac-HD la nivelul nostru, neprofesional.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: IS
Macuser din: 13.10.05

lossy compression

Refers to data compression techniques in which some amount of data is lost. Lossy compression technologies attempt to eliminate redundant or unnecessary information. Most video compression technologies, such as MPEG, use a lossy technique.

Probabil dupa ceva vreme o sa apara si “TRUE HDTV”... atunci cand satelitii o transmita cu viteze de 100 gigabit/s shock

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator

Din cate stiu eu, ProSieben si alte posturi nemtesti emit deja true HDTV (in Europa, ca americanii o fac de mult). Nu stiu insa daca prin satelit, dar banuiesc ca da.
In nici un caz nu trebuie 100 gigi/sec, un flux HDTV total necomprimat are cam 190 MB/s, iar un DVD cu HD pe el o sa aiba… nu mai tin minte, dar parca 25 MB/s (actualele DVDuri au maxim 9 MB/s).

Sa ma corecteze cineva pe unde gresesc.

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator

O solutie care nu presupune nici un cost suplimentar, care permite vizionarea si inregistrarea HDTV pe Mac (la americani…): aici si aici.
Pe scurt, e vorba de conectarea Macului la Cable box prin FireWire (e o lege noua care obliga furnizorii de TV prin cablu sa ofere si box-uri cu FireWire) si utilizarea unor softuri free.

Si uite asa se face ca gasim si noi pe net diverse show-uri HDTV… wink

1 din 2
1

‹‹ Miglia TV Mini      Update masiv la iLife 06 ››