OK, sper sa nu se mai supere cineva pe mine ca vorbesc despre HDTV, asa cum s-a intamplat data trecuta Dar am ramas dator (mai ales lui psergiu) cu niste explicatii referitoare la modul in care putem vedea HDTV pe Mac.
Pentru un telespectator obisnuit, deosebirea intre HDTV si televiziunea clasica este data de rezolutiile diferite ale celor doua sisteme:
- televiziunea clasica in sistem color PAL (ca la noi) ofera o imagine cu rezolutia de 768 x 576 pixeli.
- HDTV are o rezolutie de 1280x720 sau 1920x1080.
Daca cifrele de mai sus nu va spun mare lucru, am atasat doua poze. Una este imaginea HD capturata dintr-un filmulet de la Apple HD Gallery, iar in cealalta am simulat cu ajutorul Photoshop (calculand matematic!) cam cum s-ar vedea acelasi cadru pe un televizor HDTV, daca semnalul ar fi transmis prin intermediul sistemului de TV clasic. Diferenta este mare. Putem considera aşadar, că televizoarele noastre obişnuite au un ecran cu rezoluţia de 768 x 576 pixeli. Ca să vedem semnal HDTV, avem nevoie de un alt televizor, capabil să reproducă imaginile la 1920 x 1080. Dacă semnalul HDTV ar intra pe un TV obişnuit, nu am observa mare diferenţă, pentru că imagnea ar fi automat scalată la rezoluţia mică a ecranului.
Buuun. Deci pentru a vedea HDTV avem nevoie în principal de:
1. Un post TV care să emită cu semnal transmis în sistem HDTV.
2. Un televizor capabil de a reproduce NATIV semnal HDTV.
Dar, dacă deja avem la computer un monitor care poate să ducă o rezoluţie mai mare de 800 x 600, devine interesantă posibilitatea de a vedea HDTV pe computer, ca să nu mai dăm banii pe un HDTV. Să vedem cum putem face asta pe Mac, în condiţiile specifice ţării noastre, adică:
- nu există încă vreo staţie TV terestră sau prin cablu care să emită HDTV;
- singurele posturi care emit HDTV se pot recepţiona numai prin satelit.
Avem nevoie de:
1. O antenă satelit, cu LNB (chestia aia montată în focarul parabolei)
2. Un device care să preia semnalul de la LNB şi să-l livreze computerului. Elgato EyeTV 310 este numai bun.
3. Un Mac bunicel (G4 > 500 MHz, G5 sau CoreDuo).
4. In cazul ideal, un monitor cu rezoluţia 1920 x 1080 (hint: Apple Cinema Display de 23”). Dacă are rezoluţia mai mică, tot se va vedea foarte bine, deşi o parte din detalii se vor pierde. Dacă aveţi Cinema Display de 30”, cu rezoluţia de 2560 x 1600, deja HDTV-ul începe să nu vă mai ajungă.
Se orientează antena după satelitul pe care emite ProSieben HDTV, se conectează antena la EyeTV, Eye TV la computer şi apoi se lucrează din softul device-ului până când se recepţionează semnalul. Fără purici şi fără dubluri