procesoare de text - care-i mai bun?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Pradoxul este că acum, spre deosebire de acum circa doi ani, macuserii au o pletoră de procesoare de text. E un avantaj? Dat fiind că, periodic, mă apropii de clipa unei lucrări mai mari, am început să le analizez, din toate punctele de vedere: 1. import / export ușor și mai ales, „reliable” (detaliu esențial); 2. ușurința în paginare; 3. redarea corectă a semnelor speciale (non-breaking hyphen, foarte util, mai ales pt limba română, din păcate un detaliu ignorat adesea); 4. redarea corectă a tuturor semnelor diacritice, inclusiv a celor combinate (pt un lingvist ca mine, adesea am nevoie de diacritice neincluse în caracterele definite, dar prezente în zona Combining Diacritical Marks).
Concluzia: Nisus (deși încă destul de „buggy”, dar „rege” pe vremea MAC OS 7.x-9.x) pare a corespunde acestor cerințe în cea mai mare parte (sper să îi elimine destul de multe „ploșnițe”, cum traduc eu ‘bug’); iar ca DTP application, de departe Create (deși, pentru cei foarte pretențioși, poate părea incomplet sau, mă rog, simpluț). Altfel, Mellel ar fi imediat după Nisus (și mult mai solid construit, bugs-free, în fine, treabă bine făcută, temeinică, sper să întreacă Nisus la capitolul simplitate și, mai ales, la capitolul Combining Diacritical Marks, unde Nisus și Create sînt excelente).

Ca office app, NeoOffice este excelent, din păcate acel Java îl face prea lent de multe ori, sper să îl facă cocoa într-o bună zi. MS Office 2004 va fi, probabil, preferat de toți cei familiarizați cu el, deși eu nu îl folosesc; iWork, deși simplu și excelent construit, are destule lipsuri, dacă e luat la bani mărunți, mărunți de tot, dar esențiali într-o treabă searioasă.

Poate un DTP-ist de pe aici are timp să ia Create la bani mărunți, eu nu prea mă pricep (nu mai folosesc așa ceva de ani buni, deși - într-o vreme - mă jucam ușor cu Quark). Crreate mi se pare o treabă extrem de bine făcută și, în multe cazuri, poate înlocui foarte bine Quark și /sau InDesign (deși nu merge așa de adînc, cred). Aș fi curios să aflu părerea unui DTP-ist care a construit un ziar de 16 pagini în Create, să zicem.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca

da-ne si noua un link, nu am gasit create…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
szhoul - 17 Februarie 2006 04:47 AM

da-ne si noua un link, nu am gasit create…

scuze, credeam că e cunoscut:
http://www.stone.com/

Create face parte dintr-un complex „beton” = stone

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…