Dupa multe cautari am ajns la concluzia ca singura posibilitate de a-mi pune net acasa este sa-mi trag de la un icafe din apropiere (600 m poate 700). Am vorbit cu patronul si mi-a spus prin UTP nu prea merge pentru ca trebuie sa traversam citeva straz unde el nu da net si, in fine, zice el ca cea mai practica solutie ar fi sa-mi pun net wireless. El vorbeste despre 2 accespointuri si apoi cablu UTP pina la mine in calculator care de fapt e un PB cu airport si in mod clar e o timpenie sa-mi bag cablul in placa ethernet cind am airport. Ati putea sa-mi recomandati un emitator pe care sa-l bag in switch-ul lui si sa bata cale de 4 strazi in PB-ul meu sa am si io net non stop?
Ai Line-Of-Sight (de la unul din geamuri/balcoane vezi icafe-ul lui) ?
Cele 2 AP-uri trebuie sa aiba antene unidirectionale (nu te arunca la 24dB ca distanta e mica) care trebuie “sa se vada” una pe alta fara sa treaca linia intre ele prin cladiri sau copaci.
nu prea e Line Of Sight ca stau in Giulesti la casa si icafeul e tot intr-o casa dar probabil ca am putea monta AP-urile pe stilpi. Nu prea imi dau seama cum s-ar putea face.Dar daca ridica el o antena omni eu nu as putea sa receptionez semnalul din casa?
... pe niste stalpi pe care ii construiesti tu pe casa deoarece pe cei de pe strada nu ai voie.
Si vezi ca ai nevoie de ATATEA aprobari de la primarie pentru un stalp ...
Omni-ul tot line-of-sight necesita.
Esti la mai mult de 1km de o centrala Romtelecom de nu iti pui ADSL ?
sunt mai multe solutii… cea mai simpla si sigura ar fii sa ai 2 AP cu 2 antene (AP in casa si antenele pe acoperis sau stalp). la i-Cafe mai trebuie un cablu FTP de la AP la switch. AP de la iCafe ( ) il pui in mod client. Celalalt il pui Infrastucture. Asta permite sa te legi cu PB de AP de la tine de acasa fara fire. si cam atat. Am mai instalat conexiuni wireless, asa am si eu acasa (2km distanta). Daca mai ai intrebari…
Dupa multe cautari am ajns la concluzia ca singura posibilitate de a-mi pune net acasa este sa-mi trag de la un icafe din apropiere (600 m poate 700). Am vorbit cu patronul si mi-a spus prin UTP nu prea merge pentru ca trebuie sa traversam citeva straz unde el nu da net si, in fine, zice el ca cea mai practica solutie ar fi sa-mi pun net wireless. El vorbeste despre 2 accespointuri si apoi cablu UTP pina la mine in calculator care de fapt e un PB cu airport si in mod clar e o timpenie sa-mi bag cablul in placa ethernet cind am airport. Ati putea sa-mi recomandati un emitator pe care sa-l bag in switch-ul lui si sa bata cale de 4 strazi in PB-ul meu sa am si io net non stop?
Un base station uzual nu poate „bate” așa mult, sînt scule de interior, puse la fereastră bat frumos la blocul de vizavi, dar nu 4 străzi mai încolo. Dacă ați fi mai mulți, puteți face conexiunea din airport în airport, pînă ajunge la tine, dar asta nu pare a fi fezabil.
ap cat de cat bune sunt de la 2 mil in sus, iar antene extra (fara antene nu merg, cum a spus si cattus) gasesti la SPOT (http://www.spot.ro) ieftine (1.5 mil). Totusi, sa nu te astepti la o viteza mare… o sa iti mearga max cu 500k chiar si din retea de la icafe… atata pot duce wirelessurile :(
edit: daca te simti bazat, ia niste apuri in 5ghz (spectrul e mai liber si semnalul mai bun - distanta mai mare). sunt mai scumpe dar merita. plus ca au si viteza mai mare… depinde de buzunar.