Eu folosesc cam 20-25MB/luna. Il folosesc majoritar pentru mail (are verificare automata la 15 minute) si navigare destul de light pe web.
Poti sa iei pentru inceput pachetul de 10mb (3 euro parca) si daca e nevoie de mai mult, upgradezi ulterior.
Si eu am tot la fel - cel cu 10MB inclusi si imi ajunge. Ba chiar mi se reporteaza minutele luna urmatoare. Doar o data am depasit parca. Il folosesc pentru navigare, mail, messenger din cand in cand. Over 3G, dar nu conteaza, pentru ca taxarea se face /kb.
Va informez ca exista si o metoda prepay care ar putea merge (nu am incercat dar teoretic e valabila) si este mai convenabila. Orange are o optiune denumita “wap unlimited”—“Pentru 3,5 EUR ai acces nelimitat la WAP prin 3G/GPRS/EDGE timp de 30 de zile.” mai multe detalii aici http://www.orange.ro/prepay/wapunlimited-ro.html . Dupa mine e cea mai tare! Daca imi iau iphone clar o activez. Sunt utilizator inrait de VODAFONE CAMPUS dar posed si o cartela Orange(sta cumintica in portofel si asteapta filmul miercuri de miercuri ) si chiar Cosmote
apropo (ca tot nu stiu unde sa postez asta) NU CUMVA exista vreo SPERANTA ca iFoanele de la orange franta sa mearga si pe orange romania fara a fi decodate ?! ca ma gandesc ca se cam merita sa dai 399 de EUR in loc de 399 $ dar sa stii ca il ai “legal” si ca faci update fara probleme. (mai ales ca vine 2.0 in curand iar noi nu vom putea face upgrade,va trebui sa asteptam hacku, apoi sa riscam din nou sa se buleasca…) si nici nu eviti garantia , chiar daca o ai in franta o ai totusi .
NU CUMVA exista vreo SPERANTA ca iFoanele de la orange franta sa mearga si pe orange romania fara a fi decodate ?! ca ma gandesc ca se cam merita sa dai 399 de EUR in loc de 399 $ dar sa stii ca il ai “legal” si ca faci update fara probleme.
NU exista aceasta speranta… Pana cand Apple nu decide sa lanseze produsul aici, nu va fi legal. Iar din tarile Europene in care a fost lansat…poate fi cumparat doar de cetatenii respectivelor tari…
Back on topic: si eu folosesc abonamentul cu 10 MB de la Vodafone. Sunt multumit de el, de cele mai multe ori nu folosesc toti cei 10 MB. E bun pentru orice vrei sa faci (browsing, mail, mess, chiar si google maps) dar merge ceva mai greu. Oricum, din incercarile facute pana acum…mi se pare ca GPRS-ul de la Vodafone merge foarte bine pe cand EDGE-ul de le Orange foarte prost. Chiar si asa EDGE-ul merge mai bine, dar diferenta e mult mai mica decat ar trebui sa fie…
In concluzie, eu zic sa mergi pe-o extraoptiune de date la operatorul pe care-l ai deja (si Vodafone si Orange au extraoptiuni pt transfer de date pe langa pachetele de voce) incepand cu cea mai ieftina si, daca e nevoie, trecand ulterior la ceva mai tare…
NU CUMVA exista vreo SPERANTA ca iFoanele de la orange franta sa mearga si pe orange romania fara a fi decodate ?! ca ma gandesc ca se cam merita sa dai 399 de EUR in loc de 399 $ dar sa stii ca il ai “legal” si ca faci update fara probleme.
NU exista aceasta speranta… Pana cand Apple nu decide sa lanseze produsul aici, nu va fi legal. Iar din tarile Europene in care a fost lansat…poate fi cumparat doar de cetatenii respectivelor tari…
Am pus “legal” intre ghilimele. Intrebarea e daca din Orange Franta merge in Orange Romania FARA DECODARE. Daca da atunci poti face upgrade si nu pierzi grantia atata timp cat nu il hackuiesti/jalibraickuiesti.
Cum adica poate fi cumparat doar de cetatenii respectivelor tari?! Imi cere buletin cumva ? Daca da , okei atunci rog o cunostinta sa mi-l ia.
Back on topic: si eu folosesc abonamentul cu 10 MB de la Vodafone. Sunt multumit de el, de cele mai multe ori nu folosesc toti cei 10 MB. E bun pentru orice vrei sa faci (browsing, mail, mess, chiar si google maps) dar merge ceva mai greu. Oricum, din incercarile facute pana acum…mi se pare ca GPRS-ul de la Vodafone merge foarte bine pe cand EDGE-ul de le Orange foarte prost. Chiar si asa EDGE-ul merge mai bine, dar diferenta e mult mai mica decat ar trebui sa fie…
In concluzie, eu zic sa mergi pe-o extraoptiune de date la operatorul pe care-l ai deja (si Vodafone si Orange au extraoptiuni pt transfer de date pe langa pachetele de voce) incepand cu cea mai ieftina si, daca e nevoie, trecand ulterior la ceva mai tare…
Back on topic si eu: Din ce cunosc eu Vodafone nu are pachete de date 3G/EDGE/GPRS la Prepay; Iar eu nu prea am de gand sa trec pe abonament intrucat SUNT CHITIT ca Prepayul e mai bun,cand imi schimb parerea vorbim si de abonamente! Eu v-am informat doar ca exista si o optiune Prepay la Orange , desigur ca e alegerea fiecaruia daca prefera sa dea 3 EUR pt 10 MB GPRS in plus fata de abonamentul de voce (pentru a pastra numarul si reteaua) sau daca prefera sa dea 3,5 EUR pt 3G/EDGE/GPRS fara nici o alta obligatie (cred ca vine iFon 3G anul asta - ori apare in vara ori se anunta in vara si apare in toamna ori nu se anunta deloc si apare in toamna, oricum eu “bag mana in foc ca apare” iar Vodafone 3G s-ar putea sa nu va mai surada chiar asa de tare ) Nu am testat vitezele insa teoretic ar trebui sa creasca in ordinea GPRS<EDGE<3G. Intrebare OFFTOPIC : wi-fi cam pe unde ar fi ? intre EDGE si 3G sau mai rapid ca 3G ?
Probabil ca eu voi sta cu Orange-ul wap unlimited in iFon si L-AS RUPE pe net (eventual si VOIP daca se poate) si cu Vodafone in alt telefon.(si subliniez ca este optiunea mea proprie si personala)
PS: 1) Nu fac reclama(ca n-am nici un interes), doar am observat ca nu s-a pomenit de orange si am simtit ca trebuie sa se pomeneasca. I deeea e sa ne informam intre noi nu?!
2) Consider ca abonamentele “se merita” doar cand e oferta de Paste sau de Craciun cu un telefon bunicel gratuit sau ieftin si ca ar trebui reinnoite imediat ce apare o oferta mai buna ...
Am si eu o nelamurire si nu-i gasesc rezolvare poate voi stiti mai bine ...
VODAFONE : din cate stiu eu pe degeaba am telefon 3G sau ” 1000 G ” ... ... suportul lor din cate stiu nu e nici macar EDGE ci e GPRS ... am dreptate sau nu ?
ORANGE : din cate stiu ei au EDGE
COSMOTE : habar nu am ce servicu au
Eu am la VODAFONE ... ab ala de 2 euro / lina 10MB inclusi
Telefonul mobil nu sună ocupat
Chiar dacă ai activată o sesiune de transmisie de date, poţi să primeşti apeluri sau mesaje. Sesiunea de Internet intră în stand-by, permiţându-ţi să foloseşti celelalte funcţii de comunicare ale telefonului. Aşa că mobilul tău nu va suna niciodată ocupat când eşti online. Posibilitatea de a prelua apeluri sau de a primi mesaje în timpul unei sesiuni active reprezintă o facilitate pe care o are doar reţeaua Vodafone GPRS.
Tarifarea pe volumul de date transferat
Taxarea se face exclusiv în funcţie de volumul de date transmis. Aceasta înseamnă că poţi citi pe îndelete paginile de Intranet sau Internet, pentru că nu durata conexiunii conteaza la tarifare.
Transfer de date la viteze mărite
Transmisia de date se efectuează la viteze mărite, de până la 384 kbps în zonele cu acoperire 3G şi până la 53,6 kbps în restul zonelor.
Deci pana la urma ce are VODAFONE ? ori GPRS ori 3G ???
Observ ca nu se cunosc indeajuns de bine termenii… Poate n-ar strica sa cautati pe net putina teorie despre standardele astea. Eu incerc sa fac un rezumat…
Toate cele trei sunt standarde diferite de transmisie a datelor prin unde radio, deci nu sunt decat evolutii ale aceleiasi tehnologii. In ordine cronologica:
- GPRS: primul standard de transfer digital al datelor prin retele GSM, avea viteze destul de mici, similare cu modemurile, de maxim 50-60 kbps
- EDGE: o modalitate evoluata de transfer de date prin retele GSM cu viteze ce pot depasi 200 kbps
- UMTS: cunoscut mai bine sub titulatura de 3G, permite transferuri de date la peste 350 kbps
Mentionez ca am scris totul din cap, nu mai stiu care erau valorile exacte dar sigur le gasiti lejer pe net cu foarte putin efort. Deci…cam asta e ordinea: UMTS (3G) e mai bun decat EDGE care e mai bun decat GPRS. Revenind la modul de functionare a telefoanelor in reteaua GSM…ele incearca sa transfere date la cea mai mare viteza de care sunt in stare (in functie de dotarea lor hardware) si vor folosi standardul cel mai rapid pe care-l au la dispozitie. In cazul de fata, un iPhone cu cartela Vodafone va incerca sa transfere la viteze EDGE (pt ca are chip-uri ce stiu sa faca asta) dar reteaua nu poate sa sustina aceste viteze asa ca-i va oferi soutia de fallback - GPRS. Orange este singurul operator din Romania care a implementat standardul EDGE, asa ca doar in reteaua lor iPhone-ul poate transfera (teoretic) la viteze maxime. Din pacate, din experientele mele cu EDGE-ul de la Orange, implementarea acestui standard este dezamagitoare, vitezele fiind foarte scazute in majoritatea cazurilor testate.
Ah, era sa uit de Wi-Fi. Desi tot un standard de transfer al datelor prin unde radio…e alta mancare de peste si nu are rost sa-l comparam cu tehnologiile folosite in transferul de date prin retele GSM. In mod normal, viteza de transfer prin Wi-Fi este net superioara (nici macar anuntatul Wi-Max nu se ridica la nivelul unui 11.g, care e deja pe duca) dar…practica ne omoara. Frecventele mari pe care functioneaza Wi-Fi dau mari batai de cap cateodata…
DAr curiozitatea era ... VODAFONEA are sau nu are implementat serviciul EDGE ?
In cazul de fata, un iPhone cu cartela Vodafone va incerca sa transfere la viteze EDGE (pt ca are chip-uri ce stiu sa faca asta) dar reteaua nu poate sa sustina aceste viteze asa ca-i va oferi soutia de fallback - GPRS.
Asta era nelamurirea mea ... are EDGE sau nu ... si daca as avea incepand de la 30 iunie iPhone 3G ... la vodafone o sa am parte de aceste servicii ?
Da, cred ca s-a spus de nu stiu cate ori pe forum ca Vodafone NU are EDGE… Si mai e un aspect care de multe ori ne scapa: EDGE si 3G functioneaza doar in orase (si nici aici peste tot, doar in cateva mai mari dupa cum spune si Tudor) asa ca…mobilitatea adevarata tot pe GPRS se bazaza. E putin probabil sa ai vreo mare nevoie de net pe telefon in timp ce iesi in oras. Exista alternativa Wi-Fi care se face din ce in ce mai simtita si la noi sau pur si simplu ai rabdare pana acasa. Pentru nevoi urgente GPRS-ul se achita cu brio de sarcini iar atunci cand iesi din oras…ramane singura optiune. Asa ca…pana la implementarea Wi-Max in retelele mobile…EDGE si UMTS sunt doar un mare fâs…