Nu-i problemă doar de Safari, e mult mai complicat (și mai greu de reparat). O să încerc și eu să explic, în măsura în care am înțeles situația.
So, bugul este oarecum similar cu modul de răspândire al viermilor pe Windows, cu extensie dublă. Adică: viermele era un fișier cu extensia vbs (Visual Basic Script, care conținea “codul” viermelui), iar pentru propagare purta extensie dublă, cu o denumire care să atragă atenția victimei (chestii gen BritneySpearksNaked.jpg.vbs). Cum majoritatea sistemelor de operare (inclusiv Windows și Mac OS X) vin cu opțiunea de afișare a extensiilor dezactivată, victima vedea numele fișierului fără partea cu vbs (extensia reală), și percuta imediat la numele (incomplet) “BritneySpearsNaked.jpg”, gândindu-se “uuu, poză cu britni goală, să dau repede click”. Și gata infecția.
E, cam la fel e și cu testul de la Secunia, doar că treaba este mult mai parșivă aici. Povesteam prin alt topic cum Mac OS X e deștept și nu are nevoie să folosească extensiile fișierelor pentru a determina cu ce aplicație trebuie deschise, și folosește un sistem de resource forks, care sunt un fel de set adițional de informații ce poate fi atașat oricărui fișier, fie el aplicație sau nu (pentru informațiile tehnice detaliate, vedeți aici). E, problema este dată de faptul că un fișier cu extensia .txt (să zicem) poate fi setat prin modificarea acestor informații auxiliare să fie deschis cu o altă aplicație decât cea la care se așteaptă userul (de exemplu Terminal, cum e exemplul de la Secunia), iar aceste “res forks” se păstrează atunci când fișierele sunt transferate de pe Mac pe Mac (resource forks sunt la nivel de sistem de fișiere, și prezente pe HFS/HFS+ folosite de Mac). Cum ar veni, eu iau o sticlă de otravă, rup eticheta cu “OTRAVĂ - TOXIC” de pe ea, îi lipesc una cu “SUC DE FRUCTE NATURAL” și o fac cadou
Problema este complicată suplimentar și de faptul că pe Mac OS X iconul unui folder/fișier/aplicație poate fi modificat foarte ușor (copy & paste), și e simplu să faci un fișier text să pară a fi un filmuleț Quicktime sau o imagine JPEG. Deci, până și virușii sunt mai buni pe Mac
Așa, acum ce se poate face:
- mutarea Terminal-ului nu ajută la nimic (vezi discuția anterioară cu “găsirea” aplicației oriunde ar fi pe disc)
- la orice fișier suspect, dați-i un click-dreapta, “Get Info”; de exemplu, la “Secunia.mov” apare clar: Kind: Terminal Document, deci e clar că e ceva putred
- aceste fișiere nu pot fi sursă de infecție prin Mail, deoarece în Mail intră în acțiune direct Quicktime când e cazul; mi-am trimis de probă fișierul ăsta, și nu apare playerul Quicktime, ci rămâne atașat și atât; în schimb, un dublu-click pe fișier îl va rula (în Terminal) fără nici un avertisment !—concluzia, aveți grijă ce clickăiți, mai bine dați un save înainte și “Get Info” (better safe than sorry)
Încă nu e cazul de antiviruși; cu puțină atenție, merge fără.