Apple si-o trage singur daca nu mai lasa lumea sa contribuie la sistemul de operare - OSX va deveni un crap precum windows-ul. :(
Eu unul cu prima ocazie imi partitionez mac-ul si-mi pun si un Linux pe el.
Mă întreb câtă lume contribuie la opensource-ul Apple. Cred că a fost mai mult un efort de publicitate pentru adoptarea OSX. Pe de altă parte nu rezolvă mare lucru ascunzând sursele - există mulţi oameni care ştiu să dezasambleze un binar x86.
eu imi imaginam ca apple are o camera de sute de metri plina cu programatori care au preluat open source-le si l-au transformat in osx iar cu darwin e treaba lui ce sa intamplat. da vad ca altii lucreaza iar jobs scoate bani.
sau nu inteleg eu prea bine cum se pune problema
Darwin (ca şi WebKit) sunt proiecte opensource la care contribuie programatorii Apple. Adică practic numai ei lucrează, şi restul lumii are acces la codul sursă.
Darwin, fiind derivat din FreeBSD, poate să rămână “closed source” (licenţa BSD permite acest lucru) dar WebKit e bazat pe codul de la Konqueror, care e sub licenţă GNU, deci sunt obligaţi să facă publice modificările.
Urațile adio surselor de kernel de OSX și împreună cu ele la toate progrămelele & drivere-le 3rd party care permiteau să “masezi” sistemul de operare pt a-l face să mergă mai repede, să facă chestii nepermise (cum ar fi inregistrarea sunet-ului scos de un program) și care-l făceau să vadă tot felul de periferice non-Apple - webcam-uri, placi de sunet, tablete grafice.
Spune-ți “bine te-ai reîntors” erei în care perifericele de mac erau speciale pentru mac, foarte rare și extrem de scumpe.
OpenDarwin nu era tocmai un avantaj al Apple, decât eventual pentru imagine. După părerea mea MacOSX este încă mult superior windows-ului, din multe puncte de vedere (în special modul cum e făcut “under the hood”, şi aici kernelul e doar o mică parte). De la început mi s-a părut ciudată combinaţia OpenDarwin/Apple, se pare că într-adevăr a fost numai un vis frumos.
Degeaba sunt cele vechi daca, usor usor, se va merge pe o alta cale. Ce se va dezvolta de acum incolo nu va mai fi accesibil. Chiar imi pare rau pentru Open Darwin. Era o treaba foarte buna si practica. Si da, ii avantaja pe cei de la Apple. Ganditi-va numai cate drivere si FR-uri (feature reuqest-uri) la obiect se puteau submite celor de la Apple folosindu-se lumea/producatorii de aceste surse.
Nu stiu in ce masura va fi de ajutor pentru Apple compatibilitatea stricta cu echipementele proprietare. Eu stiu ca se axeaza pe storsul banului, inteleg ca trebuie sa “manance”, dar ar fi putut aborda mai frumos problema si cu mai mult tact.
Pana una alta, eu diseara pun in paralel cu OS X un NetBSD 3.1 ). Din pasiune + dorinta de a avea un BSD BUN la indemana.
Topic resurectat! Of, si acum ceva vreme citeam un articolas undeva care discuta despre includerea Rosetta in kernelul Leopardului si ca erau ceva probleme cu IP-ul ce intrase in kernel.
Dar din cate tin minte, a fost rezolvat si sursele au aparut din nou.
Jon Stokes parca de pe Arstechnica a comentat asta. Daca gasesc articolul, il postez.