Photoshop CS4 va avea versiune pe 64 de biți doar pentru Windows, nu și pentru Mac. Motivul: Apple a renunțat să mai ofere suport pentru API-urile Carbon pe 64 de biți, iar Photoshop este o aplicație Carbon. Deci nu are cum să fie pe 64 de biți în actuala stare de lucruri.
Ce înseamnă asta: cei care lucrează cu fișiere foarte mari și sperau că vor putea folosi mai mult de 4 GB de RAM în Photoshop CS4, nu vor avea altă șansă decât să folosească CS4 în Windows. Cel puțin până la apariția Photoshop CS5 care - cică - va fi o aplicație Cocoa. Asta se va întâmpla cam prin 2011.
Nasol. Să nu vă mai lăudați cu cei 16 GB de RAM ai voștri, că nu prea aveți ce face cu ei în Mac OS X.
exista un plugin de PS care permite utilizare a mai mult de 3G de memorie
se numeste DisableVMBuffering si se gaseste pe DVD-ul nr. 2 din suita CS3
“On Macintosh computers, Photoshop can directly access up to about 3.5GB. When there is more than 3.5GB of document data, Photoshop writes data to its scratch files as necessary. On a computer with 4GB or less of RAM, the data is transferred directly between the scratch files on disk and the Photoshop RAM. On a computer with more than 4GB of RAM, Photoshop tells the operating system to use the extra RAM as a buffer for the Photoshop scratch file. In this case, when document data no longer fits in the 3.5GB of Photoshop RAM and is written to the scratch file, the operating system stores it in the extra RAM and can retrieve it from there much faster than it could be read from disk. This lets Photoshop take advantage of more than 4GB of RAM to significantly increase performance with very large documents.
When this scratch file buffering is turned on with Mac OS X v.10.3 or 10.4, the operating system periodically pauses execution of Photoshop for up to several seconds at a time. This can cause problems when painting. Installing the plug-in causes Photoshop to disable the buffering so the pauses do not occur. It also means that Photoshop only takes advantage of the 3.5GB of RAM it can directly access, so performance with very large documents will decrease”
[ Modificat: 04 Aprilie 2008 02:48 PM de STef... ]
Doar dacă se răzgândește Apple și reia lucrul la Carbon pe 64 de biți. Dar să le zică din timp celor de la Adobe, că secretomania asta face rău developerilor.
Tot pe cel de-al doilea DVD se mai gaseste un lucru interesant:
DisableScratchCompress care permite scrierea pe scratch fara compresei. Adica scrie de 3 ori mai repede.
Recomandat celore care nu-ti fac probleme cu spatiu pe discul de scratch
Pentru cei care, din contra, nu au spatiu, exista alt plugin “Force VM Compression” care compreseaza si mai mult decat o face PS by default
Adevărul e că dacă Apple nu face ceva să schimbe situația, ar fi (cred) pentru prima oară în istorie când Photoshop-ul de Windows e mai tare decât cel de Mac. Pentru un sistem de operare care s-a bătut mereu în piept că e cel mai potrivit pentru design/grafică/DTP, sună nasol tare chestia asta.
ideea e ca, cu cat ai mai multa memorie, cu atat face scratch pe disc mai putin
Da, dacă ai mai mult de 4 GB RAM, scratch-ul se mută de pe hard disc în RAM și astfel schimbul de date între RAM-ul folosit direct de Photoshop și scratch devine mai rapid. Dar tot scratch face, chiar dacă ai 16, 32 sau 64 GB de RAM. Photoshop pe 64 de biți halește direct oricâtă memorie îi dai, peste limita de 4 GB. Ai 32 GB de RAM, ți-i ia pe toți și abia după aia cere scratch - dacă o mai fi nevoie.
Adevărul e că dacă Apple nu face ceva să schimbe situația, ar fi (cred) pentru prima oară în istorie când Photoshop-ul de Windows e mai tare decât cel de Mac. Pentru un sistem de operare care s-a bătut mereu în piept că e cel mai potrivit pentru design/grafică/DTP, sună nasol tare chestia asta.
Nu mă pricep mai deloc la design/grafică/DTP, dar Corel ce face, doarme? Ei n-au produse pentru mac?
Acu’ si Adobele asta , ce naiba se grabeste asa… Gata! Photoshop pe 64… ca nu se mai poate fara…Parca ar fi intrat zilele in sac…Pai se poate?! Da deh!... e pe bani. Poate or vrea sa testeze Intelu’ si au inceput cu Windows…Versiunea OS X o sa fie Bug Free… .Dupa cum zice Tudor, 2011 mi se pare cam departisor, si sunt tentat sa nu cred asta.
Acu’ si Adobele asta , ce naiba se grabeste asa… Gata! Photoshop pe 64… ca nu se mai poate fara…Parca ar fi intrat zilele in sac…Pai se poate?! Da deh!... e pe bani. Poate or vrea sa testeze Intelu’ si au inceput cu Windows…Versiunea OS X o sa fie Bug Free… .Dupa cum zice Tudor, 2011 mi se pare cam departisor, si sunt tentat sa nu cred asta.
De unde am scos data de 2011: versiunile precedente au fost lansate la un interval de 2 ani una de alta, ultima fiind CS3 în aprilie 2007. Deci putem estima că versiunea CS4 ar urma în 2009 și CS5 în 2011.
Buba e că trecerea de la Carbon la Cocoa se spune că e foarte laborioasă în cazul unui monstru de program cum e Photoshop. Din câte știu, nici un soft de anvergura asta nu a trecut până acum prin această conversie, nici măcar softurile Apple.
Tudore, tre sa recunosc ca asa e, insa either way, Apple sau Adobe vor gasi o solutie (un workarond…ceva), la problema asta. Migrarea Apple spre Intel si arhtectura de 64 biti nu s-ar justifica 100% altfel. Ca Adobe in pragmatismul sau economic duce o poltica discriminatorie, nu ma mai mira. Chestia e ca daca ai dreptate si Adobe sau Apple nu vor gasi solutia mai repede, ambele au de piredut…
Vina cea mai mare la faza asta o poartă Apple. Suportul pentru Carbon/64 bits a fost anunțat cu mult timp înainte de lansarea Leopard. Primele versiuni beta aveau acest suport. Apoi, probabil din cauza faptului că nu mai reușeau să termine Leopardul la timp și au ratat data inițială a lansării, cei de la Apple au anunțat brusc la WWDC 2007 că gata, no more 64 bits for Carbon. :(