Anul trecut (iarna, cred) am achizitionat un Powerbook de 12” pentru prietena mea, ca sa nu ne mai batem pe singurul mac din casa. Masinuta era(si este) foarte draguta, ruleaza Tiger foarte bine, e excelenta pentru browsing, office.
O problema era, si aceea era Aperture. Pe cat de mult mi-a placut mie Aperture inca de la versiunea 1.0 pentru care iti trebuia un cluster de calculatoare ca sa faci un crop sau straighten (prietenii stiu de ce), nu am reusit sa o instalez pe Powerbook. Asta din cauza check-urilor artificiale ale Aperture pentru cerintele de sistem. Mi-am zis, oricum, la cum fumega G5-ul meu de la vremea respectiva ruland aperture, no chance pe Powerbook. (pentru suporterii Lightroom: da, Lightroom ruleaza pe powerbook, dar atat eu, cat si Mihaela nu il prea avem la inima
)
Intre timp, am reusit sa ardem cablul de alimentare si iar am revenit la povestea cu bataie pe un singur mac. Ieri am facut rost de un charger nou (thanks huk) si facand update-urile necesare Tiger-ului, am zis… Aperture 2.0 e multicel imbunatatit, sa mai incercam odata?
Cautand pe net am re-gasit (stiam de mai demult) cum sa faci bypass la check-ul de cerinte la instalare.
1 Control-click on ApertureTrial.mpkg, select Show Package Contents from the pop-up menu, and navigate into the Contents folder.
2 Open Aperture.dist using TextEdit.app.
3 Search for this line:
<installation-check script='installationCheck()'/>
Insert a pair of <!-- and --> (HTML comment markers) in the appropriate places:
<!--<installation-check script='installationCheck()'/>-->
Toate bune si frumoase, Aperture se instaleaza… altii de pe thread-ul respectiv spun ca merge f. fain… dar la mine… pas. “Aperture requires 1000 Mb of ram and your machine doesn’t meet the system requirements”.
Nu ma dau batut si, dupa ceva cautari, gasesc acest post: http://minimal.cx/2008/02/15/aperture-2-trial-hack/
Puteti sa faceti skip la prima parte si sa folositi hack-ul descris mai sus pentru instalare. Dupa care:
1. Open 0xED
2. Choose File -> Open...
3. Navigate to /Applications, then Aperture.app, then Contents, then MacOS, and finally choose the Aperture file and then click on Open
4. Ensure the editor is set to Overwrite mode (Edit -> Write Mode)
5. Enter 6d21b0 into the Offset box and hit Enter
6. Check the ASCII side of things and you should see the string performRequirementsCheck starting under the cursor
7. Replace the string with performLicenseCheck
8. Switch to the hex view, and erase the extra five characters (the Check string) with zeros
9. Save this file
10. Launch Aperture as you normally would
That’s it: no more video card checks or RAM limits to edit.
Pentru ceva poze despre editarea in hexa, vedeti linkul de mai sus
Lo’ and behold, it is running! Cum? Destul de bine, parerea mea.
Nu am facut teste cu ceasul, dar a importat un card de 512MB destul de bine, elementele de UI se misca f. bine, Fast Preview ajuta mult… Aperture 2 se poate folosi pe un mac din 2003!
Bineinteles, nu recomand editarea puternica a pozelor “while on the road”, si un pic de rabdare cu diverse operatii. Mai ales cele care normal implica filtre Core Image accelerate hardware (cam toata procesarea cade pe CPU).
Nu stiu cati dintre voi aveati o asemenea problema
dar eu am fost f. happy sa rezolv chestia asta. Chiar mi-a dat de gandit daca sa ma apuc si sa incerc sa pun Leopardul pe masinuta…
Intr-un post urmator: cum rezolvi conectarea cu doua laptopuri la aceeasi librarie Aperture.