Cum compresez un film HD
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Kiwi land
Macuser din: 06.11.06

Am cumparat de curand un SONY HDR-UX5 am filmat cu ea in HD am folosit Final Cut Express pentru a copia filmuletele de pe camera, toate bune si frumoase, filmul este la calitate 1080i ceea ce ma deranjeaza este ca un filmulet de 2.44 minute iese la 1,7 GB. Intrebare mea este cu ce as putea sa il convertesc la un format divx sau care ar fi cel mai recomandat format de comprimare a filmului si ce soft ar trebui sa folosesc.

Semnătură 

MacBook Pro 2.2 C2D, 4 Gb, 120 Gb, 128 VM Nvidia
MacBook 2.0 CD, 2 GB, 120 Gb
iPod Touch 8 Gb
Time Capsule 500GB

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Handbrake sau ffmpeg. Dar de ce te-ai mai chinuit sa-l faci hd?
Cel mai bun format comprimat (dupa parerea mea) e matroska, h264.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

E destul de simplu. Il importi in FCE, il prelucrezi acolo cum vrei tu si apoi ii dai File>Export>Quick Time Conversion parca. Apoi Settings>Video>alegi Codec-ul H264, keyframes 150, quality High si Bitrate il pui pe Automatic. Apoi te duci in Size si setezi 1280*720p HD. Aceasta ar fi cea mai buna dimensiune pt 1080i pentru ca este putin sub ea ca si rezolutie insa pastreaza aspect ratio si calitatea. Daca pui 1920*1080 HD rezolutia asta e mai mare decat cea in care ai filmat (1440*1080) si se face upscale si arata urat. Apoi te mai duci in Audio si setezi AAC>44.100>Best.

Asa fac eu si iese foarte bine. Filmele o sa iti iasa mult mai mici pentru ca o sa le compresezi. Dimensiunile pe care le-ai vazut pana acum erau cele ale clipurilor RAW, adica total neprelucrate. E normal sa fie asa, la HD. Atentie insa ca, in functie de durata filmului ce trebuie prelucrat, timpul de export poate dura multe ore (chiar si 10+). Stai linistit ca nu moare Mac-ul. wink

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Dacă îl codezi h264 vei obține rezultate bune și dimensiune mică a fișierului, dar s-ar putea ca un computer mai vechi și mai slab să aibe probleme cu playback-ul, pentru că decodarea h264 cere resurse.

Matroska (MKV) este doar un format de “împachetare” a filmului. Poți coda h264 și rezultatul să fie AVI sau MOV, de exemplu.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member

el iese in momentul in care fac import direct de pe camera in format mov, ce am facut astazi l-am importat in imovie la rezolutie de 960x540 imi pastreaza calitate iar dimensiunea de la 1,7 GB scade in jur de 550 MB. prima oara cand am facut compresie cu h264 nu prea mi-a placut ce mi-a scos la export, pentru ca in quicktime se vedea parca un rastru peste film, asa mi se vede filmul dc il incarc direct dupa ce l-am importat in FCP si il rulez in quicktime parca are un rastru peste el, nu imi explic de ce. Dc in schimb rulez in itunes sau fcp se vede perfect

Semnătură 

iPod Touch 8 Gb
Time Capsule 500GB

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

In primul rand nu stiu ce inseamna “rastru”.
In al doilea rand, iMovie il face la maxim 960*540. Crede-ma pe cuvant. Orice setezi tu, el tot la rezolutia asta reala il face (face totusi upscaling daca exporti la o rezolutie mai mare). Cea mai buna varianta, pentru a pastra calitatea, e FCE 4).

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Banuiesc ca “rastru” inseamna zimtii aia, adica interlaced (întrețesut).

Si eu zic ca daca vrem HD “curat”, cel mai sanatos e importul in FCP (nu am FCE) ca Apple ProRes 422, apoi putem lucra pe film orice, si export in ce vrea muschiul nostru.

Daca neo vrea ceva simplu si rapid, lasa-l pe iMovie 08 sa importe si apoi exporta ca Large. Nu o sa ai interlaced, iar calitatea e mai buna decat DVD.

MKV e un super container, dar are rost doar daca ai de gand sa pui capitole, subtitrari, mai multe piste audio etc.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member

ok, s-ar putea sa ma fi exprimat gresit cand am spus rastru ce vroiam sa spun este: in loc sa se vada imaginea ca pe un LCD se vede ca la un televizor cu tub adiq se vad acele linii orizontale. am sa fac un screen shot si am sa postez sa vedeti despre ce e vb. Ok si deci pana la urma din FCE in ce format pot exporta in asa fel incat sa obtin cea mai buna calitate si cat mai putzin spatiu ocupat pe HDD.

Semnătură 

iPod Touch 8 Gb
Time Capsule 500GB

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Incearca sa exporti din FCE asa cum ti-am spus mai sus. Sunt setari bune. O sa ai calitate foarte buna si spatiu relativ ok. Incearca mai intai pe un clip mic si vezi daca iti place.