As dori in acest thread sa descrieti experientele in domeniul retelelor wireless: model router , viteza maxima , distanta maxima acoperita, signal strength/quality si problemele aparute .
Ouch, problema grea. Greu de crezut ca pot scrie intr-un singur post totul despre problema asta…dar incerc sa-mi expun parerea in mare, fara sa intru in detalii. Am avut de-a face cu multe router-e si AP-uri de la numeroase marci: D-Link, Linksys, Trendnet, US Robotics, SMC si altele de care nu-mi amintesc acum. Cele enumerate mi-au lasat impresii cand bune, cand rele. Evident ca cele din gama pro cu antene de (mai) mare putere, au fost la un alt nivel decat cele consumer, dar am intalnit si situatii in care o cladire cu pereti sanatosi a ingenunchiat orice incercare de-a face o retea sa funtioneze decent pe calea undelor, indiferent de calitatea aparatelor. Cred ca ideal ar fi sa poti testa un router (sau un AP) acolo unde vrei sa-l folosesti inainte de a-l cumpara (sau macar sa-l poti da inapoi daca nu face fata).
Ca optiune personala…merg pe D-Link. In 99% din cazuri aparatele lor s-au achitat cu brio de treaba pe care o aveau de facut. Stabilitate inainte de toate. Ca sa nu mai vorbesc de posibilitatile de configurare…
raman la parerea mea ca Linksys este no 1, atat la putere, distanta maxim acoperita, siglal strenght, configurare.
caut un 802,11 N de la Linksys, sunt convins ca nu ma va dezamagi
Am folosit acest SMC intr-un ap cu 2 camere. Era montat in dormitor iar cand stateam in sufragerie, MB avea semnal full. intre dormitor si sufragerie era bucataria. Deci aveam 2 pereti de strabatut. nu stiu din ce erau peretii.
din ce am auzit si vazut DLINK e mult mai OK la viteza .in schimb Linksys are putere mai mare si o gramada de firmware-uri care exista, cu o gramada de functii (nu m-a pasionat deci nu stiu detalii)
Eu am avut si experiente neplacute cu Linksys: blocari aiurea, optiuni de configurare mai mult decat slabute… Cred ca nu degeaba au aparut mod-urile de soft pt ele…
Eu am acasa un D-Link DI-524 de care sunt foarte multumit. Am recomandat si altora si au fost la fel de multumiti. Al meu merge de 2 ani non stop fara sa fi crapat macar o data. Conexiunea este stabila chiar daca raza de acoperire nu e prea mare. Ma pregatesc sa iau unul care stie draft.n dar nu ma grabesc. Imi face cu ochiul bijuteria celor de la Belkin: N1 Vision...
La birou avem SMC WBRT14T si USR 5462. Identice ca soft si foarte similare in comportament: adica slabut. Din cand in cand se blocheaza, semnalul fluctueaza iar viteza scade drastic atunci cand se conecteaza mai mult de 3-4 utilizatori la ele… Am incercat si cu un AP din gama pro de la USR dar n-a schimbat cu mult datele problemei. O retea wireless de calitate se face cu bani multi…
eu ma rezum la airport.
de cand am trecut pe mac, m-am lasat de hardware-ul de pc-uri. nu ca am io ceva cu ele sau sunt snob, dar pt necesitatile si rabdarea mea imi satisfac poftele.
asa de test, depinde pe ce canal esti, daca ai interferente puternice, daca sunt stalpi de gsm sau curent prin preajma,vreme.. in fine. multi factori
dau un exemplu. in state cand am facut o retea ca sa joc cu tovarasii un counter, canalul pus pe auto, aveam raza de actiune cam 10 metri! fara nici un misto! si astia au case de lemn, nu ca la noi
surpriza a venit cand am ajuns acasa, unde se prinde reteaua la 2 strazi. precizez ca stau la casa, si mi-am setat canalul pe 7 [am facut un scan prin jur si am facut o medie de canale, ajungand la 7].
se prinde perfect, inclusiv pe iphone!
demential!
am incercat si cu belkin, smc si alte jucarii pe la prieteni si sincer la transferuri de date masive se blocheaza. tipic. airportul meu face fata cu brio, si ma surprinde si pe mine ca nu s-a resetat decat o singura data in 8 luni de cand il am, si asta la o pana de curent [exclus restarturile pt firmware update]
Eu am un ASUS WL-500 G Premium. Nu e “n” dar nici nu-mi trebuie, pentru că oricum wireless-ul îl folosesc doar pentru internet. Fișierele mari le transfer prin Ethernet sau Firewire. N-am avut nici o problemă cu el, nu s-a blocat niciodată. Bate în tot apartamentul, semnal full prin trei pereți la distanța de 7-8 m. Amatorii de șurubăială software pot pune un firmware customizat, informații aici: http://wl500g.info/
Nu am avut ocazia pana acum sa testez mai mult timp un AirPort Express (o singura data l-am “incercat” la cineva acasa) asa ca nu stiu cat de performant este in raport cu alte routere. Dar un lucru e sigur: posibilitatile de configurare sunt sub D-Link, Linksys si altii. Presupun ca pt un utilizator de mac care nu vrea altceva decat sa se conecteze la net de pe canapea sau din pat…un AirPort Express este super ok si de ajuns in majoritatea cazurilor. Dar pentru unul care vrea ceva mai mult (sa ofere posibilitatea oaspetilor de a se conecta cu laptopul propriu, sa configureze niste porturi intr-un anumit fel, etc) este nevoie de un router ceva mai destept, care-si face treaba la fel de bine indiferent de platforma… Sunt curios totusi sa vad la lucru un AirPort Extreme…
Eu am un ASUS WL-500 G Premium. Nu e “n” dar nici nu-mi trebuie, pentru că oricum wireless-ul îl folosesc doar pentru internet. Fișierele mari le transfer prin Ethernet sau Firewire. N-am avut nici o problemă cu el, nu s-a blocat niciodată. Bate în tot apartamentul, semnal full prin trei pereți la distanța de 7-8 m. Amatorii de șurubăială software pot pune un firmware customizat, informații aici: http://wl500g.info/
Acelasi router il am si eu. Am probleme la transferul dintre PC Viereles - MAC cu fir in rest numai de bine despre masinaria asta. Stie foarte multe treburi si de unele chiar mi-am dat seama ca am nevoie. Plus cele 2 USB-uri din spate care-s de toata frumusetea si chiar ajuta.
M-am gandit si eu sa pun custom firmware pe el sa-l fac webserver da… nu stiu cat de mult merita si sa nu risc sa-l stric.
A si nu l-am resetat niciodata decat pentru setari, nu s-a inecat nu a dat barje fara loopuri…
Am sa incerc sa conectez inca un Router la el sa vad cum se comporta. La munca am reusit sa fac o bucla =)) cu un router da asta cred ca e mai mult de la configurarea retelei decat de la deviceuri.
Mai am de invatat sa-l utilizez la capacitatea maxima.
Un mare minus e BitTorrentul care are management numa de pe PC (da are cleent de torrente inclus)
Poate ma ajuti tu Tudor cu o alternativa daca folosesti ca nu am gasit pe net, sincer nici nu m-am omorat cu cautatul.
am și eu un Asus d-ăsta, a reușit cineva să lege un hdd la el? parcă scria că sa poate.
interesantă varianta cu webserver.
Am legat eu un HDD si un stick de 512 MB :) merg ambele fara probleme. Nu am reusit Webcam pt ca nu e una suportata de el, iar imprimanta nu am sa o testez.
Webserver nu se poate decat daca surubaresti in firmware sau…. Poate…. mi-a venit o idee. El undeva are un index.asp daca nu ma insel… sigur are pentru interfata de configurare… daca acel index se poate muta sau redenumi si acolo sa pui un index normal poate asa.
Am sa ma dau la el diseara cand ajung acasa :P. Sper sa nu-l f*t de tot :)
P.S. Deci baiatul stie ASP:
“top.folderFrame.location=“Main_Index_AccessPoint.asp”
else if (mode == ‘Router’)
top.folderFrame.location=“Main_Index_Router.asp”
else
top.folderFrame.location=“Main_Index_HomeGateway.asp”
si folderul in care cauta imaginile e: “graph/asusLogoA.jpg” poate un search in Spotlight o sa ma ajute la ceva
In plus cand ma loghez la el mar+k si ii pun IP-ul il vede ca pe un server, cand se logheaza el automat ii vede doar volumele… Abia astept sa ajung acasa, nu ca nu am treaba pana peste cap, dar asa am nevoie de un webserver saptamana asta de numa si-s in perioada cu bani ioc ca mi-as lua un G4 ieftinache cu un hdd mai decend sa-l fac servar, da asta e alta discutie.
EDIT:
E direct in root http://greenlighter.gotdns.org/graph/asusLogoA.jpg :) :) :) hehehehehe
acum sa vedem daca suporta linkuri de pe HDD-ul extern ca altfel nu am facut nimic, banuiesc ca mai mult de 32 Mb nu are
EDIT2:
Mda m-am grabit de pomana, necesita logare ...
[ Modificat: 09 Aprilie 2008 02:42 PM de grEEnlighter ]
Rectific postul anterior cu privire la ASP -> toate trebuie sa stie ASP sau PHP daca au interfata web de setari. Banuiesc ca au optat pt ASP din motive de mai multi vindozari si compatibilitate mai buna.
A am uitat la servici ne-am facut o derivatie din main network cu un NetGear de 100 RON, merge si piticul asta destul de bine, mai ales ca a trebuit sa facem niste manareli sa ne putem lega. Sunt niste mici probleme cu clientul de mail (Mail, Thunderbird) cand iesim pe derivatia asta din motive de PROXY in rest toate-s bune si la locul lor, mai putin bucla pe care am generat-o acum 2 luni.