Mi-a spus cineva ca nu pot instaba Tiger pe calc meu ( Dual 1 Ghz PowerPC G4 2Mb L3 cache per processor) pentru ca este pe 32 de biti, si Tiger cere 64. Daca e asa nu imi mai fac upgrade-ul la Tiger. E adevarat?
care este diferenta intre 32 si 64? sunt total in ceata la partea asta.
Pai, instructiunile sint scrise pe rinduri de 32 sau 64 de unitati. Procesorul de 32 de biti trece la un tact (de frecventa) o secventa de 32 de bitzi. Daca modul de scriere a programului e pe 64, nu il poate procesa. De aceea, pe procesoarele de 32 de bitzi, calculul cu virgula mobila trebuie dublat, ca da erori mari. E ca si cum ai baga benzina cu plumb intr-un motor fara. Motorul n-o poate procesa. Sau viceversa.
The PowerPC architecture supports both 64-bit and 32-bit addressing. Early implementations implemented the 32-bit subset and supported only 32-bit applications. Since 1995, 64-bit processors have implemented the complete architecture, allowing full binary application compatibility with existing 32-bit applications and support for new 64-bit applications.
“Să luăm un exemplu: algoritmii de criptare. Unii necesită operaţii cu numere pe 64 de biţi. Folosind o maşină 32-bit, este imposibilă obţinerea directă a unui rezultat, singura metodă de calcul fiind crearea unui algoritm care să realizeze acest lucru, similar celui aplicat de om pentru orice adunare sau înmulţire. (vă mai aduceţi aminte de „75-18; le punem unul sub altul; 5-8 nu se poate, împrumutăm o zece; 15-8=7; la cifra zecilor ne mai rămâne 6; 6-1=5, deci rezultatul e 57” ?). Orice procesor pe 64 de biţi poate realiza „dintr-un foc” operaţia, economisindu-se mult timp.” Plus procesoarele pe 64 pot accesa memorie de pana la 1T. pe cand cele de 32 biti pot accesa 4 GB.
p.s. daca am gresit in exprimare sau date nu sunt relevante cer scuze
Si mai pe scurt:
Un procesor pe 32 de bit poate face dintr-o singura instructiune calcule cu numere cuprinse intre 0 si 4294967295 - proceseaza cate 4 bytes deodata. Unul pe 64 de biti “intelege” numere pana la 18446744073709551615 si proceseaza cate 8 bytes la fiecare tact. Fireste ca cel de 64 de biti poate lucra si cu valori pe 32 fara probleme.