andrutza - 16 Aprilie 2008 04:37 AM
De curand mi-am achizitionat un macbook si am ramas uimita de multitudinea de aplicatii disponibile, insa am nevoie pentru realizarea unui proiect de o aplicatie de creare siteuri web ceva mai complexa decat ce ofera iWeb, in sensul ca am nevoie de o aplicatie in care sa pot scrie si cod php si de asemenea sa pot adauga baze de date si sa pot scrie cod mySQL. Imi puteti recomanda ceva, o alicatie sau eventual un pachet de aplicatii?Pot combina iWeb cu alte aplicatii in acest sens?
Intre noi fie spus pentru asa ceva este de ajuns si TextEdit (cu Plain Text la Preferences) pentru ca tot ceeea ce vrei tu este doar text. Este si cel mai ieftin 
Lasind gluma la o parte si pentru ca sintem la editoare de text ceva in genul TextMate sau BBEdit nu este rau niciodata sa ai. Ne lovim sigur de capitolul investitii, dar aici esti singurul care stie ce si cum.
Chiar daca iWeb il ai deja, in ceea ce-l priveste php poti sa-l uiti.
O combinatie interesanta ar fi RapidWeaver cu citeva themes bune, citeva plugin-uri plus unul din editoarele de mai sus. Pentru ca in acest program poti scrie si pagini in html este sigur o diferenta mare intre el si iWeb (daca stii sa codezi atunci nu ar fi nici o problema in a implementa orice aplicatie php intr-un site facut cu Rapidweaver - eu insumi am pus WordPress, PhPBB 3, osCommerce in asa fel incit sa nu fie o diferenta mare intre thema lui RapidWeaver si aplicatia php). Costuri - cei 50$ plus hai sa zicem inca vreo 30-40 pentru una-doua theme ca lumea plus una-doua plugin-uri.
Ar mai exista pina in 100$ Coda dar pentru ca pina acum nu l-am deschis decit de doua-trei ori nu stiu sigur cit poate.
La aceste “low cost” programe trebuie sa mai adaugi un FTP client dar Cyberduck chiar daca este free poate tot ce-ti trebuie (sa citeasca si sa scrie printr-un editor direct de pe server, sa puna niste drepturi etc).
Ori sari la Dreamweaver dar pentru acest pas tu trebuie sa stii mai bine. Nu numai din cauza celor 400$ pe care i-ai da acum ci si pentru programul lor de update. Care nu este deloc ieftin cind este sa fie! Dar la aceasta problematica las pe altii care sint mai patiti sa povesteasca.
In mare cam astea ar fi. Sigur mai sint pe ici colo cite un editor mai bunicel dar care nu are librarii de html, sau altul care are dar nu stie sa caute intr-un folder, sau nu are grep etc.
Parerea mea este ca experienta si cunostiintele in acest domeniu pot face niste economii. Cel putin la capitolul monetar. Cit pot face si la capitolul timp pierdut/cistigat este o alta mincare de peste.