Utilizati imposition? Ce soft? sau Plugin?
Mac sau PC.
Eu sunt newbie .. inca citesc dar as vrea sa aflu ceva opinii, daca se poate.
Am ceva probleme cu “baieitii” cu care lucrez print digital si vreau sa le dau fisierele gata impozate(asezate pe coala). De obicei le fac la mana ... credeti ca e ok sa folosesc un soft special de Imposition? Ce ar aduce in plus fata de ce stie sa faca InDesignul.
Repet, nu dati cu pietre.
PS: am dat search dar n-am gasit nimic pe forum.
[ Modificat: 14 August 2008 03:51 AM de Administrator ]
On topic
Eu foarte rar impozitionez, doar atunci cand stiu exact setarile masinii pe care se va face printul, pentru ca risti sa faci o buba si mai mare decat ar face ei acolo.
In plus trebuie tinut seama de modul de finisare: brosare sau capsare.
Zilele trecute am vazut o duma cu dat fisier ipozitionat de la dtp si a iesit ca naiba pentru ca nu a tinut seama de prisoasele care trebuie sa fie din ce in ce mai mari catre paginile de exterior din cauza indoirii hartiei. La interior cei 5 mm au fost de ajuns, dar catre exterior treaba nu a mai fost asa de simpla.
Te sfatuiesc sa te duci pana la baieti si sa porti o discutie cu ei sa vezi ce si cum. Si abia dupa aia sa te apuci de impozitionare
[ Modificat: 19 Aprilie 2008 05:01 AM de grEEnlighter ]
Utilizati imposition? Ce soft? sau Plugin?
Mac sau PC.
Eu sunt newbie .. inca citesc dar as vrea sa aflu ceva opinii, daca se poate.
Am ceva probleme cu “baieitii” cu care lucrez print digital si vreau sa le dau fisierele gata impozate(asezate pe coala). De obicei le fac la mana ... credeti ca e ok sa folosesc un soft special de Imposition? Ce ar aduce in plus fata de ce stie sa faca InDesignul.
Repet, nu dati cu pietre.
PS: am dat search dar n-am gasit nimic pe forum.
daca nu stii ce faci, nu folosi programe/extensii care sa ii incurce pe cei de la tipar
stiu ei singuri sa-si potriveasca paginile si cropurile in format
pentrul uzul tau personal - te ajuta la mock=up, exsiata un plugin de la alap pentru qxp si indd
Revin: impozitionez NUMAI daca sint citeva pagini iar tipografia e primitiva si nu stie!. In rest, ii las pe ei sa faca impozitionarea. E mult mai cuminte asa!
Dacu - tocmai asta-i beleaua ca baietii care s-au procopsit cu tipar digital, “mancatias” i-am bagat in ceata cu PDFurile - prefera TIFuri sa le importe in corel si innebunesc. De aceea le-am facut frumos booklet si i-am pus sa printeze din acrobat numai ca n-aveau si sa scap de ei le-am zis ori sa printeze cu readerul ori sa rasterizeze in photoshop. tuimamamasii
Si-ti mai dau un exemplu, desi anumiti termeni tipografici ma depasesc. La masina plana exista o gheara care trage hartia in masina (am uitat cum se numeste exact), e chestia aia e diferita de la masina la masina si daca nu ma insel se poate si regla in partea aia nu se tipareste. Iarasi la inbinarea placilor pe rola nu se tipareste. Daca nu tii cont de treburile astea/daca nu stii dimensiunile exacte da niste barje de numa numa.
Si inca o treaba DTP e o meserie PrePress e alta meserie, ca sunt strans legate una de alta nu contest sau ca un om poate face si una si alta in acelasi timp, iarasi cat se poate de adevarat, dar acel om lucreaza intr-o tipografie si nu intr-o agentie/editura/freelancer si stapaneste foarte bine (sau asa ar trebuie) toate masinile din dotare, de la computer, CTP, tiparnita.
La print digital poti sa incerci ca acolo daca ai gresit se printeaza numai una de martor nu a iesit bine refaci, dar la tipar…. acolo ai f***t lucrarea…. placile-s facute, masina deja a tras reglajele pana sa-ti dai seama ca nu e bine… paguba de minim 200 euro.
Io zic sa te mai gandesti si mai intai sa mergi sa vezi cum se face, nu sa te apuci sa faci in necunostinta de cauza pentru ca rezultatele pot fi din cele mai diferite si majoritatea in defavoarea buzunarului tau.
Dacu - tocmai asta-i beleaua ca baietii care s-au procopsit cu tipar digital, “mancatias” i-am bagat in ceata cu PDFurile - prefera TIFuri sa le importe in corel si innebunesc. De aceea le-am facut frumos booklet si i-am pus sa printeze din acrobat numai ca n-aveau si sa scap de ei le-am zis ori sa printeze cu readerul ori sa rasterizeze in photoshop. tuimamamasii
HO HO HO
Calm relax nu-s nici primii nici ultimii. Mergi frumos la ei vezi ce si cum sta treaba pe acolo dupa care gasiti o solutie de compromis ca nu e un capat de lume. Oricare din noi a fost la inceput sa nu uitam asta.
Dacu - tocmai asta-i beleaua ca baietii care s-au procopsit cu tipar digital, ...- prefera TIFuri sa le importe in corel si innebunesc.
atita timp cit respecti conditiile tehnice de trimitere a documentului la tipar, poti cere socoteala pentru calitatea proasta a produsului final
poate ca oamenii aia atita pot/au/sunt capabili sa foloseasca - corel
daca lucrarea e a ta - asigura-te ca ai un contract cu tipografie
daca lucrarea e a unui client - asigura-te ca ai dat documentul in parametrii tehnici ai tipografiei
Si-ti mai dau un exemplu, desi anumiti termeni tipografici ma depasesc. La masina plana exista o gheara care trage hartia in masina (am uitat cum se numeste exact), e chestia aia e diferita de la masina la masina si daca nu ma insel se poate si regla in partea aia nu se tipareste.
Aia se n umeste CLAPA - ma rog in termeni arhaici probabil.
La tipar nu ma bag - e treba lor - se descurca - n-o sa le fac si impozitia pentru coala de tipar.
La digital e problema dupa cum spuneam. Din fericire io nu-s la inceput - am invatat destule in ultimii ani. Eram curios sa vad cu lucrati voi ... ca pe mine ma enerveaza unii care chiar nu vor sa-si bata capul.
Si-ti mai dau un exemplu, desi anumiti termeni tipografici ma depasesc. La masina plana exista o gheara care trage hartia in masina (am uitat cum se numeste exact), e chestia aia e diferita de la masina la masina si daca nu ma insel se poate si regla in partea aia nu se tipareste.
Aia se n umeste CLAPA - ma rog in termeni arhaici probabil.
La tipar nu ma bag - e treba lor - se descurca - n-o sa le fac si impozitia pentru coala de tipar.
La digital e problema dupa cum spuneam. Din fericire io nu-s la inceput - am invatat destule in ultimii ani. Eram curios sa vad cu lucrati voi ... ca pe mine ma enerveaza unii care chiar nu vor sa-si bata capul.
Cu unii care sunt la inceput nu ma refeream la tine… :) ma refeream la copii aia (pot sa aibe si 38 de ani ca tot copil in ale printului este ) care nu stiu decat sa dea print din corel. :D
Mergi pana acolo si discuta civilizat cu ei, explica de ce vrei PDF si nu TIFF (rasterizari, scapi culorile de sub control, etc). Daca-s caposi cere maximul printabil pe coala si fa tu impozitionarea cu pluginurile listate mai sus. Eu am folosit PitStop de demult si pe PC asa ca nu stiu daca e e si pe mac.
Iacata -> http://www.croptima.com/index.php?modul=explore_croptima_inplate_cs2 pe asta o sa-l iau la TRY asa de amorul artei sa vad ce si cum :)
La videos arata si live ce si cum.
eu folosesc indesign pt impozitie si e foarte ok. mi se pare chiar mai safe decat signastation de ex. in preps nu am lucrat deloc, iar cu extensia de quark (nu mai stiu exact cum se numea imposition parca….) am lucrat demult dar parca era primitiva.
Quite cred ca e cel mai bun plugin de impozitie in acrobat. Mai sunt cateva, insa eu as merge pe asta (crackejack, snake), intrucat stie mai multe decat simpla impozitie. In mod normal nici o tipografie, offset sau digitala nu ar trebui sa isi doreasca fisiere impozate, decat in cazul in care cel care le face stie foarte bien despre ce e vorba, lucru care din experienta mea nu l-am intalnit niciodata. Cand faci impozitii de multe ori ai nevoie de mult mai mult know-how decat formate si semne.
In alta ordine de idei, instrumentele de montat serios nu au nici o legatura cu quark, indesign, pluginuri si alte minuni. Nici la performante si nici la bani.
Din ce in ce mai multe tiparnite cer documnte PDF pregatite de tipar fara macar sa stie despre ce e vorba dupa care revin in 3-4 zile si cer sursele, sau le priteaza raserizate din Corel, aici e vorba de cat de profi sunt si cum cam toti cei din DTP si Prepres sunt autodidacti, de ce ne mira ca se busesc lucrari?