3 din 5
3
Imposition
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

ar fi ideal sa lasi cit mai putin de facut celorlalti
pe de alta parte, fiecare cu ciorba lui…

cind merg cu masina mea, stiu eu unde pun frina / cind merg cu masina ta, conduci tu
pe de alta parte, nu cred ca stii tu fluxurile specifice fiecarei lucrari/masini/tipografii
nu stii tu, la cartile de vizita daca sa le pui la un cutit sau ii lasi pentru taiere dubla 3 sau 5 sau 6 milimetri

singurul mod profesional de a lucra, este sa ceri si sa respecti parametrii tehnici specifici fiecarei comenzi

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
RankRankRank
Member
Din: Galati
Macuser din: 14.10.05
dacuBurebista - 04 Mai 2008 06:54 PM

ar fi ideal sa lasi cit mai putin de facut celorlalti
pe de alta parte, fiecare cu ciorba lui…

cind merg cu masina mea, stiu eu unde pun frina / cind merg cu masina ta, conduci tu
pe de alta parte, nu cred ca stii tu fluxurile specifice fiecarei lucrari/masini/tipografii
nu stii tu, la cartile de vizita daca sa le pui la un cutit sau ii lasi pentru taiere dubla 3 sau 5 sau 6 milimetri

singurul mod profesional de a lucra, este sa ceri si sa respecti parametrii tehnici specifici fiecarei comenzi

Total de acord cu tine. Sa speram ca voi avea parte de furnizori de servicii asa cum ar trebui sa fie, adica asa cum spui tu aici, ceea ce va doresc si voua :D

Semnătură 

Pretul este evident negociabil.

Apple user!

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

nu stiu unde ai si simtit tu un ton ironic in ceea ce vorbeam cu tine. erau pur si simplu niste intrebari logice, de bun simt.
cand am citit cu ce probleme te confrunti m-a bufnit rasul; fara misto; sau mai degraba plinsul.
nu stiu cum merge treaba pe acolo pe la voi dar n-am mai auzit de o tipografie sau printshop sau ce o fi sa-ti ceara lucrarea gata impozata; asta e strict traba lor si daca nu se pricep ... asta e, schimbati-va furnizorii. te mai miri ca-ti cer tif-uri. atata pot.

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, Ro
Macuser din: 31.10.07

Ei uite treaba cu schimbatul printshopului nu merge de fiecare data pentru ca astea nu tin de noi ci de cei de deasupra noastra. In urma cu ceva ani am lucrat pt o revistuta de 64 de pagini la care primul numar a trebuit sa-l dau martor digital pentru aprobare si eventuale modificari catre client. Am distilat frumos fisierul si l-am dat la un digital in format 1, 2-3, 4-5… etc specificand in mod expres ca-l vreau printat 1-64 2-63 etc. pentru a arata ca o revista, nu sa ma apuc sa le lipesc intre ele si faze. Le-am specificat ca finitul nu trebuie sa fie 100% la dimensiuni, poate fi micit la modul civilizat sa intre in formatul lor cat mai bine. Ce a venit? Prima coala pagina 1 urmatoarea 2-3 si tot asa, partea misto a fost ca au venit si fata/verso (cred ca asta a fost singura cerinta respectata). Am sunat si am intrebat ce s-a intamplat si ce a fost neclar in mailul meu si in explicatiile ulterioare. Mi-au raspuns sec ca daca le voiam precum in specificatii trebuia sa trimit Corel… A urmat o cearta incepand de la tipul de la “PrePress” pana la seful al mare in care voiam sa mi se raspunda la o singura intrebare: Daca s-a vazut ca nu se poate face lucrarea cum am cerut-o eu din varii motive de ce nu am fost sunat si pus in tema si s-a realizat lucrarea in “blind”? Nu mi s-a raspuns. Domnule asa ai trimis asa am facut ca aici e tipar digital nu offset. Ce era sa fac am impozitat eu de mana si am trimis. Este printre singurele lucrari pe care le-am impozitat eu, in rest asta nu este treaba DTP-ului ci a PrePress-ului ca gura mea nu mananca 2 salarii ci numai unu, si ala e de DTP-ist.
Experienta foarte mare nu am cu tiparul digital pe partea de lucrari care trebuiesc impozitate, un flyer un A4, un banner dau la digital, dar in genere lucrarile mari cataloage, reviste pleaca la tipografii. Am avut norocul sa lucrez numai cu tipografii super tari (Odorhei, MonitorulOficial, etc.) cu care nu am avut nici cele mai mici probleme atata timp cat am respectat regulile impuse de ei.
De-a lungul vremii toti ne-am lovit de tot felul de cereri care mai de care mai stupide, dar am incercat cumva sa ajung la un numitor comun si sa iasa lucrarea bine. Cand nu s-a putut am argumentat pe linie ierarhica catre sef problemele aparute si sa incerce sa le rezolve el, pentru ca eu nu am autoritatea necesara. Majoritatea s-au rezolvat.
In rest impozitare nu am facut (la modul profi), mai mult am fost curios de cum se face, la modul de cultura generala. Poate daca drumurile o sa ma poarte catre un job la o tipografie in mod sigur o sa invat si prepress, dar pana atunci, le dau asa cum le cer ei de frica sa nu busesc ceva, mai ales ca ma avant intr-un teren destul de alunecos pentru mine.

Semnătură 

Accidentele se întâmplă atunci când doi sau mai mulți oameni vor să pară deștepți simultan.

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
Rank
Newbie
Macuser din: 11.08.08

Stimati colegi de forum,

Intamplator am aflat de acest forum, postand pe softpedia o intrebare, iar bunul nostru coleg dacuBurebista a avut amabilitatea sa ma trimita la acest post. Mii de multumiri. Chiar daca sunt utilizator de PC, l-am citit din cap in coada si daca nu va e cu suparare am sa fac cateva comentarii.
Sa o luam cu inceputul postului. Voi comenta in ordinea postarii.

Pentru costas (#0) - lucrezi cu ce iti este mai la indemana. Eu am facut impozitii in Quark fara plugin, manual. Si dadeam peste 3000 de placi pe luna. Deci se poate. Acum lucrez cu Preps si este mult mai usor. Dau pe film si apoi se fac placile. Indiferent unde dai (digital, film sau placi) trebuie sa tii cont de cativa parametri pe care doar cei de la tipar tii pot furniza:

tipar digital - margine neprintabila, profil de culoare folosit, bleed necesar la taiere, montaj la un cutit sau doua, format fisier, alte caracteristici ale masinii de tipar de genul eroare de potrivire fata/verso, pentru a putea compensa din fisier acest lucru (evident, daca cei care fac printul se si pricep sa ti le dea :D);

tipar offset - clapa masinii, margini albe necesare in cazul in care ai fonta plina (unele masini murdaresc coala daca nu au in partea de sus o margine alba), semne folosite (cruci de potrivire, semne de automat, scala de densitate de culoare si dotgain), profil de culoare folosit, bleed necesar la taiere, montaj la un cutit sau doua, format fisier, alte caracteristici ale masinii de tipar de genul eroare de potrivire fata/verso, pentru a putea compensa din fisier acest lucru (evident, daca cei din tipografie se si pricep sa ti le dea :D).

ATENTIE!!! NU FOLOSITI PENTRU NEGRU MODUL GRAY CU LUMINOZITATEA PE 0. NU ESTE ACELASI LUCRU CU K=100% CHIAR DACA PE ECRANUL MONITORULUI SE VEDE LA FEL. ESTE VALABIL PENTRU TOATE PROCENTELE DE GRAY. PE DIGITAL ESTE POSIBIL SA IASA, IN TIPAR INSA NU IESE SIGUR. VA SPUN DIN EXPERIENTA PROPRIE.

Recomandarea mea este sa dai fisier PDF cu toate fonturile embedding, CMYK, 300 dpi (nu mai mult ca incarci fisierul degeaba, iar mai putin s-ar putea sa ai probleme cu pozele), fara transparente, transfer function si halftonescreens, cu black overprint pentru suprafetele mici (fonturi, linii etc.), fara semne de taiere, bare de culoare si alte de-astea,pagina sa fie finit + bleed-ul solicitat (nu mai mare si grafica aruncata undeva intr-un colt), iar fisierul sursa trebuie lucrat cu profilul de culoare furnizat de cei de la tipar. Deci, inainte sa te apuci de lucru vorbeste cu cei de la tipar si afla toate aceste informatii.
Pentru tipar digital se pot furniza si documente RGB (este chiar recomandat in multe cazuri) deoarece gamutul de RGB este mai mare decat cel de CMYK si ies culori mai vii. Bineinteles daca cei de la print stiu treaba asta si mai stiu sa lucreze cu profile de culoare. :D Restul caracteristicilor sunt valabile ca la tiparul offset.
Cine nu stie sa foloseasca PDF-ul mai are multe de invatat in domeniu. Dupa parerea mea (si nu numai) PDF-ul este cel mai sigur tip de fisier ce poate fi transmis catre tipar deoarece colecteaza tot ce ii trebuie in interiorul lui (fonturi, poze, profile de culoare etc.) astfel incat sa nu depinda de calculatorul pe care a fost facut sau de cel de pe care se da print. Asta daca s-a facut corect PDF-ul. :D
La tipografia la care lucrez cerem numai PDF-uri pagina cu pagina (nici macar spreed adica 1, 2-3, 4-5…). Si nu pentru ca nu stim sa lucram cu Photoshop, Ilustrator, InDesign, Corel, Quark si chiar Word, Excel, PowerPoint si Publisher. smile)
Stim sa lucram chiar foarte bine, doar ca nu vrem sa apara diverse caractere in loc de diacritice, alte culori in loc de ce vrea clientul si multe alte belele ce pot aparea in fluxul de productie. Chiar oferim suport pentru crearea PDF-ului (setari) astfel incat sa ne vina un PDF curat si bine pregatit de tipar.

Pentru iaru (#1) - Din cate stiu PitStop face cu totul alta treaba. La ei pe site am gasit referire la ceva care facea impozitii (http://www.enfocus.com/product.php?id=1383). Altceva de la Enfocus de facut impozitii nu stiu. Daca ai alte informatii spune-le aici, sa aflam si noi. Ca doar comunicand ne putem dezvolta.

Pentru grEEnlighter (#2) si dreq (#11) - Eu fac impozitii destul de des si a fost o perioada in care faceam cateva pe zi (cand foloseam Quark la impozitare). De fapt doar asta faceam. Impozitii. Pentru ce spui tu, cu cresterea bleed-ului din cauza indoirii, cred ca a fost gresit pusa problema din start. Normal, o lucrare care are pana la 5 coli de tipar inclusiv (cu maxim 16 pagini pe coala de tipar, adica 8 foi f/v finit) se poate face capsata si atunci 5 mm de bleed sunt suficienti, eroarea datorita indoirii nu depaseste cei 5 mm. Daca se depasesc cele 5 coli de tipar sau hartia este prea groasa, este de preferat sa se broseze, capsele nemaifiind eficiente sa treaca prin toata lucrarea. Daca gresesc astept argumente.

Semnătură 

Cu stima,
MMD

Si totusi se-nvarte!

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
Rank
Newbie

continuare

Pentru dacuBurebista (#3) - ce-a mai buna metoda de aflarea asezarii paginilor in impozitie este hartia. :D Aceasta metoda o folosesc de cca 2 ani si nu am gresit niciodata. Este simpla si eficace.

Pentru o impozitie de 16 pagini pe coala.
Se ia un A4 (care reprezinta coala de tipar) si se aseaza landscape. Se trage o linie in partea de jos si pe o fata si pe cealalta, reprezentand clapa masinii de tipar. Se incepe indoirea astfel: coltul din stanga sus se pastreaza fix si se indoaie hartia de la dreapta CATRE SPATE (acestea sunt cuvintele magice), apoi de jos CATRE SPATE si iar de la dreapta CATRE SPATE. Rotesti apoi coala pliata cu 180 grade fara sa o intorci pe alta fata. Scrii la mijlocul fetei care este deasupra “C1 FA” (C=coala, F=fata). Cate coli de tipar ai, atatea A4 pliezi. Pe fiecare scrii “C2 FA”, “C3 FA”, samd. Daca lucrarea este capsata, bagi C2 in mijlocul C1, C3 in mijlocul C2, samd. Daca este brosata, le pui una peste alta, apoi incepi sa numerotezi in COLTUL DREAPTA JOS (nu stanga, nu centru ci acolo unde coloncifrul este normal sa fie adica DREAPTA JOS). In partea a doua a colii pliate va trebui sa rupi sau sa tai putin pe indoitura ca sa ai acces sa scrii numarul de pagina in colt. Se rupe cam 1/4-1/3 din inaltime, nicidecum pe toata inaltimea (cine vrea sa se convinga ca nu e bine sa rupa pe toata inaltimea poate sa o faca si apoi sa deplieze toata coala). smile) Dupa ce s-au numerotat ABSOLUT TOATE colile, se depliaza, se aseaza fiecare coala cu clapa in jos si cu fata A deasupra si asta este imaginea impozitiei.

Pentru alte tipuri de impozitii se procedeaza identic respectand regula “COLTUL STANGA SUS - FIX; INDOIREA CATRE SPATE”.

Pentru costas (#5) - Sunt foarte multi care spun “Nu vrem PDF ca ala e pentru net si nu iese bine in tipar”. Ignoranta totala. Daca i-ar auzi cei de la Adobe…

Pentru grEEnlighter (#6 #7 si #10) - chestia aia unde e prinsa hartia se numeste clapa (asa cum spune costas in #9) si este si la plana si la rotativa, adica la orice masina de tipar. In legatura cu cei care printeaza iti pod da un exemplu simplu: am trimis la print o lucrare fata/verso pe SRA3 cu impozitia dacuta de mine pe SRA3 deci trebuia doar sa dea print si atat (in acel moment nu imi megea digitalul din firma si am fost nevoit sa trimit in alta parte). Ma suna si imi spune ca sunt montate invers deci gresit. Ma uit in fisier, montajul OK. Problema era ca in loc sa intoarca coala manual astfel incat sa intre cu aceeasi latura scurta cu care a intrat si prima fata le intorcea sa intre cu cealalta latura scurta, erorile de deplasare compunandu-se. I-am explicat despre ce este vorba si de ce am facut asa insa nu a fost prea convins ca am dreptate dar le-a dat asa cum i-am zis. Alta data i-am trimis doua fisiere, unul de master si celalalt cu niste nume. In loc sa le compuna in serverul de print, le-a printat separat. A fost vazut la timp si nu au fost pierderi mari. Asa e cu incepatorii. Problema majora e cu cei care se dau mari cunoscatori si cand le demonstrezi ca au gresit tot pe tine te fac tampit si spun ca ei au dreptate. Nu vor sa invete.

Pentru dacuBurebista (#8) - “atita timp cit respecti conditiile tehnice de trimitere a documentului la tipar” as vrea sa completez cu “conditiile impuse de tipografie”. Si ca sa imi sustin afirmatia pot spune ca fiecare masina de tipar are propriul profil de culoare, iar daca nu il folosesti pe ala sau macar unul standar pentru masina respectiva [ISO Coated v2 (ECI) pentru plana, de exemplu] si folosesti un profil cu ce au venit programele de grafica la instalare, s-ar putea sa te trezesti cu niste culori de iti vine sa o iei la fuga. Ca sa nu mai punem ca are importanta foarte mare calibrarea monitorului, a masinii de film sau CTP, hartia, ochiul tipografului, tipul de lumina folosit etc.

Pentru MaC® (#12) - Eu folosesc Quite Revealing pentru verificarea documentului. Este foarte bun.

Pentru gollum (#13) - Nu am lucrat cu impozitia de la Quite. In rest ai mare dreptate.

Pentru Xela (#14) - Este normal sa se ceara PDF ca doar este la moda. smile) Ai dreptate, sunt putini care stiu ce sa faca cu un PDF bine facut si sunt putini care stiu sa faca un PDF bun. Sa nu mai vorbin de cei care nu au auzit de asa ceva. Si din pacate foarte multi nu au auzit.

Pentru dacuBurebista (#15) - Nu e vorba numai de salariu. Sunt oameni cu salarii frumusele care nu stiu mai nimic si sunt oameni care stiu foarte multe dar sunt tinuti cu “capul la fund”. Din pacate.

Pentru costas (#16) - Asta e treaba celor de la tipar sa faca impozitia. Tu trebuie sa le dai paginile una cate una (in acelasi PDF, nu fisiere separate), nici macar spreed asa cum gresit ti s-a cerut.

Pentru gollum (#17) – CATA DREPTATE POTI SA AI!!!

Pentru costas (#18) – PDF-urile cu probleme nu sunt doar cele create de Corel. PDF-urile cu probleme sunt create de cei care nu stiu sa faca un PDF. Eu fac PDF din Corel fara probleme dar stiu ce setari sa folosesc. Cei care ai cerut paginile spreed au dat filmele ca atare si apoi au taiat filmul si au trecut la masa de montaj. Ca pe vremea cand bunca era fata mare.

Pentru dacuBurebista (#19) – Greu de gasit.

Pentru costas (#20) – Ceva de genul ala, dar mai pot fi imbunatatite regulile.

Pentru gollum (#21) – In mare parte asa ar trebui dar sunt si caracteristici care nu se aplica tuturor masinilor.

Pentru dacuBurebista (#22 si #23) – Intr-adevar, foarte putini stiu sa lucreze. Sa dau cateva exemple: 1. i-am rugat sa faca negru overprint si m-au intrebat ce este aia; 2. i-am rugat sa imi trimita fisier PDF si mi-au spus ca ei nu lucreaza cu asemenea program; 3. am cerut sa converteasca pozele din RGB in CMYK si m-au intrebat pentru ce, nu sunt tot culori? 4. le-am spus ca au pozele la rezolutie mica deci nu sunt bune de tipar si mi-au spus ca asta e treaba tipografiei sa faca pozele bune de tipar; si multe altele. Deci…

Semnătură 

Cu stima,
MMD

Si totusi se-nvarte!

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
Rank
Newbie

continuare

Pentru costas (#24) – Problemele se pot vedea de unde au aparut. Nu poti da vina pe art cand DTP-ul a uitat sa faca textul overprint sau pozele CMYK.

Pentru STef… (#25 pana la #29) – Faci impozitie peste tot acolo unde intra mai multe formate finite pe o cola de tipar. Cum faci cartile de vizita spre exemplu? Una pe SRA3?
Da, eu fac fata/verso pe un copiator-printer Xerox DC12 si se suprapun destul de bine. Nu perfect ca la tipar dar pot spune ca sunt in limite acceptabile. Orice are o toleranta. Nici tiparul offset nu potriveste perfect. Lucreaza si hartia, depinde de multi factori. Dar se incadreaza in niste tolerante (mult mai mici decat digitalul) pe care daca vrei le gasesti prin niste STAS-uri.

Pentru grEEnlighter (#34) – O mica parte de vina ai avut si tu. Asa cum ai dat fisierul e greu de facut impozitie cum vrei tu. Intai ar trebui despartite paginile unele de altele, sa nu fie spreed. Apoi ar trebui facuta o impozitie, asta in cazul in care nu stii sa folosesti functiile oferite de scumpul nostru Adobe. Avand in vedere ca ai de-aface cu oameni care stiu doar Ctrl+P si Enter… Partea lor de vina a fost ca nu au trimis fisierul inapoi sau nu te-au sunat sa hotarasti tu ce trebuie facut.

Am fost nevoit sa postez de mai multe ori fiindca sunt limitat la numarul de caractere.

Si cu astea fiind zise astept opiniile voastre şi cat mai multe probleme rezolvat prin colaborare.

Semnătură 

Cu stima,
MMD

Si totusi se-nvarte!

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, Ro
Macuser din: 31.10.07

@ milanezu
Greseala de exprimare. Rectificam sa nu se inteleaga gresit.
Setarile de print au fost facute PAGE nu SPREAD. Paginile existau individual de sine statatoare. Doar aveam default Two Up- Cover page la View. Paginile existau bucata cu bucata acolo, puteau fi extrase, sterse salvat in orice forma se dorea si deci impozarea putea fi facuta fara probleme. Era numai o treaba de VIEW aia nici decum o printare pe spread a documentului. Si daca le dadeam pe spread nu stiu cat de greu ar fi fost… cred ca spre imposibil doar din Acrobat. Sincer nu stiu o metoda ca dintr-un format 110x210 bleed inclus sa scoti 2 formate 110x110. Daca axista as fi mai mult decat curios sa aflu. Repet doar din Acrobat Reader Pro nu cu ajutorul altor programe
Stiu foarte bine diferenta intre cele 2 (atasate)
Oricum superb post, dupa cate observ ai o experienta vasta in prepress lucru bun ca avem de unde sa invatam mai mult si mai bine
Multumiri

Semnătură 

Accidentele se întâmplă atunci când doi sau mai mulți oameni vor să pară deștepți simultan.

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 11.12.07
milanezu - 11 August 2008 08:35 PM

Stimati colegi de forum,

(unele masini murdaresc coala daca nu au in partea de sus o margine alba),

Respect pentru 3000 de placi montate manual. Toate masinile plane in coala vor face asta. Este un fenomen de altfel destul de simplu, se descarca cerneala pe cilindru de presiune. Altfel ce sa zic, te-ai luat in serios cu postarea. Tine-o tot asa.

Bafta.

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
Rank
Newbie

grEEnlighter - cu scuzele de rigoare dar asa am inteles ca ar fi fisierul. In acest caz ai O MARE parte de vina pentru ca nu le-ai facut un curs de folosirea a Adobe Acrobat Reader.  tongue wink Oricum, nu am contestat ca stii diferenta deoarece am sesizat ca stii ce spui. De invatat nu e o problema. Numai sa vreti sa invatati. Eu, spre exemplu, sunt de meserie inginer instalator dar mi-a placut ce fac si am invatat de oriunde am putut si mai ales am pus capul la contributie sa inteleg ce fac. Nu invatati ca papagalii ca asta e o meserie in care trebuie sa gandesti si sa lucrezi chirurgical, adica la milimetru, nu vizual gen “obiectul asta il pun cam pe aici ca merge, nu conteaza 0,353 mm deplasare”. Am ales valoarea asta deoarece este dimensiunea unui punct de tipar. Daca lucrati pentru tipar ofset este acoperitor si pentru digital.
gollum - da, ai dreptate, toate masinile murdaresc cola daca nu lasi o margine alba in partea de sus. Montarea manuala nu e chiar atat de grea pe cat pare. Greul era sa faci faltuiala din hartie ca era mai multa munca. Restul era floare la ureche. La lucrarile lunare nici nu mai faceam faltuiala, luam impozitia de luna trecuta. Oricum, nu te speria ca nu e o munca de sisif.

Apropos, pana sa ajung sa dau placi, eram coreloman convins. Acum, daca nu as fi nevoit sa mai primesc fisiere corel de la cei care sunt incepatori in ale graficii, l-as dezinstala din PC.

[ Modificat: 12 August 2008 03:35 PM de milanezu ]
 Semnătură 

Cu stima,
MMD

Si totusi se-nvarte!

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRank
Member

Salut,

Le iau pe rand:
- nu fac DTP, nu sunt DTP-ist, nu fac Prepress;
- @green. Din 110x220 sa spunem poti sparge in 110x110 prin un nou print (folosit in cazul corel machetate spread). Daca ai pluginuri de crop atunci merge super. Trebuie totusi mare atentie intrucat unele softuri de impozitie fac nazuri la fisiere PDF cropuite.
- ““obiectul asta il pun cam pe aici ca merge, nu conteaza 0,353 mm deplasare”. Am ales valoarea asta deoarece este dimensiunea unui punct de tipar” aici nu inteleg, ce punct de tipar are 0,353 mm?
- “ontarea manuala nu e chiar atat de grea pe cat pare. Greul era sa faci faltuiala din hartie ca era mai multa munca. Restul era floare la ureche. La lucrarile lunare nici nu mai faceam faltuiala, luam impozitia de luna trecuta. Oricum, nu te speria ca nu e o munca de sisif.” nu este grea daca vrei sa o faci simpla, un montaj poate sa aiba multe, scale de culoare, cruci de potriveala, semne de faltuiala, scale sinoptice, scala expunere placa, semne de placa, shingling/creep si cate si mai cate. Nu vorbesc de situatia in care ai un document de 700 de pagini si nu te asteapta nimeni cu zilele.

A

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
Rank
Newbie

“aici nu inteleg, ce punct de tipar are 0,353 mm?” - punctul de tipar offset are 0,353 mm. Se considera ca la tiparul offset sunt 3 punte / mm.
Evident ca un montaj are multe semne dar daca tot suntem in era computerelor de ce sa nu folosim niste template-uri? In Quark erau situatii in care faceam doar up-date pe o impozitie veche.

Oricum, stiu eu multe, dar nu le stiu chiar pe toate. Orice informatie e binevenita.

[ Modificat: 12 August 2008 04:27 PM de milanezu ]
 Semnătură 

Cu stima,
MMD

Si totusi se-nvarte!

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

N-am spus de PitStop ca stie impozitie, doar ca face fonturile embedate la curbe si multe altele.

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
Rank
Newbie
iaru - 12 August 2008 05:36 PM

N-am spus de PitStop ca stie impozitie, doar ca face fonturile embedate la curbe si multe altele.

in postul #1 ai scris: “Cu Quark e Imposer! Cu Acrobat e pitStop (cred). ” Intr-adevar, ai pus in paranteza un “cred”. Daca ai fonturile embedate nu mai ai nevoie sa le faci la curbe. La ce ti-ar folosi? Stie sa faca multe alte lucruri foarte utile in prepress, ca de exemplu: negru il transforma in overprint, schimba culoarea la obiecte (util cand ai gray in loc de negru, negru de policromie in loc de K=100%), muta obiecte care sunt prea aproape de marginea de taiere etc.

Semnătură 

Cu stima,
MMD

Si totusi se-nvarte!

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRank
Member

Acum am inteles, e o unitate de masura, ma gandeam la altceva.

A

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB

3 din 5
3

‹‹ Interleaf Quicksilver      .prn ››