“aici nu inteleg, ce punct de tipar are 0,353 mm?” - punctul de tipar offset are 0,353 mm. Se considera ca la tiparul offset sunt 3 punte / mm.
Evident ca un montaj are multe semne dar daca tot suntem in era computerelor de ce sa nu folosim niste template-uri? In Quark erau situatii in care faceam doar up-date pe o impozitie veche.
Oricum, stiu eu multe, dar nu le stiu chiar pe toate. Orice informatie e binevenita.
Daca tot am ajuns aici hai sa dezvoltam
Intr-adevar punctul tipogarfic sau punctul post script a fost promovat de John Warnock si Charles Geschke inventatorii Adobe Post Script.
1 punct = 0.35306 mm = 0.0139 inch
Punctul este subdiviziunea picas-ului 6 puncte = 1 picas
8p2 = 8 picas si 2 puncte
Daca s-a observat la instalarea fresh a Indd-ului unitatea de masura default este picasul. Am incercat la un moment dat sa lucrez in picasi sa vad cum ma deschurc da mi-a fost prea peste mana, desi e cel mai exact sistem de masura pentru print. Am incercat sa ma obisnuiesc si cu inch (am lucrat pt USA o perioada) si la un moment dat am reusit sa relationez unitatile de masura destul de bine.
Daca s-ar reusi ca toti sa lucram in picasi ar fi extraordinar pentru ca am gasi un numitor comun intre mm/cm si inch mai ales ca am avea un control mai bun asupra dimensiunilor.
Urasc lucrul in picas, asta e clar. E aproape imposibil ed asimilat in productie si nici un workflow de pe lumea asta (sin cand spun workflow nu ma refer la prepress ci la insiruirea de procese din industria de print) nu lucreaza cu asa ceva. Unitatile de masura clasice sunt sfinte si zic ca sunt destul de precise, de fapt….cat de precise vrei tu sa fie.
Eu lucrez numai în pica, dar asta în condițiile în care tot ce fac este pe formate SUA bazate pe inch. Avantajul lucrului cu pica este că ai o relație directă între pica, points și inch, deci practic unifici unitățile de măsură folosite în design.
Ce-i drept în sistemul metric e bătaie mare de cap cu pica.
Am cam divagat de la subiect. Aceste unitati de masura sunt folosite de programele de DTP, odata ce au plecat de acolo se cam temina si cu picas, points si alte minuni (cel putin ce am experimentat eu).
Am cam divagat de la subiect. Aceste unitati de masura sunt folosite de programele de DTP, odata ce au plecat de acolo se cam temina si cu picas, points si alte minuni (cel putin ce am experimentat eu).
Păi da, ce să facă cei de la tipografie cu picașii?
Hai sa lamurim sa nu mai existe confuzii.
Un kg de lapte -> gresit -> Litru
Un cal putere (naturalizat) -> gresit -> KW
etc.
Pentru print normal ar fi sa se foloseasca pica(s) si punctul pentru ca astea sunt unitatile de masura naturale, unitatea de tiparire a masinii este PUNCTUL nu 0.353 mm (care nu e unitate e o fractie dintr-o unitate si deci devine greoaie folosirea ei). Daca incepem sa le confuzam (asa cum s-a si intamplat de altfel) ajungem sa masuram in ce vrem noi mai putin in ceea ce trebuie si o sa ajungem ca la profilele de culori sa incepem sa ne suim pe pereti cu jdemii de profile de culoare care mai de care mai bune. Pierdem standardizarea si asta nu inseamna decat mai multa munca.
Nu era mai simplu sa fi ramas de la inceput la UM pica? Indiferent cine de pe planeta-mi cerea ceva stia clar… a e vorba de print? Da coala A4 are xPy pe zPw nu tu inch mm sau mai stiu eu ce alte treburi. Mi s-ar fi parut mai normal asa.
Nu era mai simplu sa fi ramas de la inceput la UM pica? Indiferent cine de pe planeta-mi cerea ceva stia clar… a e vorba de print? Da coala A4 are xPy pe zPw nu tu inch mm sau mai stiu eu ce alte treburi. Mi s-ar fi parut mai normal asa.
Nu chiar. Pica din zilele noastre aparține clar sistemului anglo-saxon, și nu prea poate fi folosită în sistemul metric. De ce:
- Pagina standard “letter” folosită în SUA are dimensiunile 8,5” x 11”, adică 51p x 66p. Cât este jumate de letter? Simplu: 33p x 51p. Formatul “tabloid” este 55p x 102p. Coala de tip “legal” are 51p x 84p. Toate sunt numere simple, ușor de reținut.
- Formatul european A4, de 210mm x 297mm, s-ar traduce în pica astfel: 49p7.276 x 70p1.89. Cine Dumnezeu ține minte chestia asta? Sau cât ar fi A5, A6?
formatele A4…. etc, totdeauna au avut dimensiunile in mm
ca aceste dimensiuni pot fi transformate in altceva, e cu totul alta discutie
ca la tipar se masura in pica, iar textul in puncte… e ca in industria țevilor, unde diametrul nu are aceeași unitate de masura cu lungimea
“unitatea de tiparire a masinii este PUNCTUL nu 0.353 mm”
Masina nu are nici o unitate de tiparire, daca stam bine sa ne gandim, este chiar foarte independenta de dimensiune. Fenomenul de imprimare este unul strict fizico-chimic si e insesnibil la mm, metri, inci, picas si cicero (oh da, uitasem de cicero).
Ceea ce este de remarcat este influenta pe care a avut-o Postscriptul in industria de print. Eu unul tot nu va inteleg cum de lucrati in picas, e mai rau decat sa cumperi lapte in cm cubi, dar banuiesc ca e chestie de obisnuinta (vezi fonturile).
Nu înţeleg de ce tre sa lucrezi in pici? Eu de obicei fac formatul pe hârtie, adică ori tai hârtia şi o măsor, ori il fac in Ill vizual. Aşa încep un layout. Prefer hârtia tăiată pentru că e real. N-aş putea să măsor altfel decât in mm. Deci lucrez în mm. Pot transforma şi în pici dupa aia - dar cui îi foloseşte?
Nu suport sistemele de măsură diferite - mă scot din minţi unităţile de măsură “regale”. Cineva a fost căpos când s-a încercat unificarea unităţilor de măsură şi am o vagă banuială ca britanicii au fost ăia.
Aşa că, să se descurce cu Inchii lor şi cu volanul pe dreapta ... Sunt răutăcios
Bine n-am înţeles de ce A4 are 210x297 de ce nu 200x300??? Aşa pragmatic, ca anericanii ... ca să fie restul de Auri rapid şi uşor de stabilit - 105x148,5 ... ăsta-i format? Plus că A4 care e mai mare decât A5, care e mai mare de A6 ... e chiar anapoda - logic vorbind. Aşa e în europa
Formatele de tip A au ca punct de plecare radical din 2 (s-au scris biblioteci despre acest numar) si A0 care are suprafata de 1 mp (cred ca trage si B-urile dupa si nu numai, chiar o sa studiez). De aici mai incolo e simplu. In alta ordine de idei, sistemul de unitati international are la baza metru si celelalte se leaga la el.