Inainte de a-mi cumpara un mac aveam senzatia ca macurile sunt calculatoare construite sa te tina ani de zile cu tehnologie de ultima ora (se pare ce Apple a introdus pentru prima oara unele chestii) si care in timp isi mentin valoarea (adica pretul) tocmai pentru ca sunt bine facute, fiabile, etc.
Am senzatia ca de cand cu trecerea la intel si parca si cu vre un an inainte de asta, Apple a inceput sa devina un alt PC manufacturer.
Adica, se merge mult pe promovarea vitezei CPU-ului, ultimele sisteme nu prea iti mai ofera mult posibilitati de upgrade (probabil pentru ca se incurajeaza cumpararea altora si nu tinerea lor ani de zile).
Sunt obisnuit cu preturile Apple insa de obicei astea erau o scuza pentru sisteme “years ahead” fata de PC. Acum parca preturile reflecta mai mult “brand-ul” Apple suprapus peste un PC asa si-asa.
Am gasit pe net citatul asta:
[quote url=“http://scotland.gojobsite.co.uk/Careernews/advice/mac_pc.html”]“But I am still using a Mac 9500 from 1995, whereas I need would need to have an up to date PC to do most of the stuff. The Mac simply lasts longer and ironically, is more suited to upgrading than a PC. With the many different manufacturers who produce parts for a PC, it can be a nightmare to upgrade but with a Mac it is easier. They are built to last and seems to concentrate more on delivering good specs across all features but a PC seems to sell itself totally on its processor speed. For a professional speed is a factor but not the only one.”
Mi se pare ironic cum mac-ul devine un alt PC de fapt conform citatului de mai sus.
—
Mesajul asta este scris oarecum ca raspuns la mini-urile aste noi ce mi se par cam patetice si foarte scumpe (incep sa ma uit serios la un Shuttle XPC)
Sincer sa fiu, pana la trecerea la Intel, mie nu mi s-a parut ca hardware-ul Apple este chiar “de ultima ora”. Adica, atunci cand mi-am luat PowerMac-ul G5 (2004), care era varful de lance al gamei, ce avea in el? O placa video la nivelul celei din PC-ul pe care-l luasem cu 2 ani inainte, un Superdrive care scria CD-uri la viteze mai mici decat ale TEAC-ului din PC (dar ce-i drept scria si citea si DVD-uri), RAM-ul era ca performante cam pe la mijlocul scalei… singura chestie care intr-adevar facea diferenta era sistemul de operare. Aaa, si procesoarele, care, dupa cum am aflat doi ani mai tarziu nu erau chiar asa de “fastest”. Cu alte cuvinte, eu si multi altii, am cumparat un Mac nu pentru performantele hardware, ci pentru sistemul de operare.
Acum, mie mi se pare ca Apple sunt nevoiti sa tina pasul cu lumea PC, pentru ca de data asta hardware-ul este aproape identic. Nu mai exista motivatia “da, dar noi avem procesoare RISC… sau ce-or fi”. Acum se vede clar cine e mai tare.
Am observat ca majoritatea comentatorilor care mai scriu pe diverse situri pe teme Mac, si aveau un PowerBook, il laudau, ziceau ca e superb ca design… Dar in momentul cand au aparut MacBook-urile, au rasuflat usurati ca in sfarsit Apple a scos un laptop cu performante decente, recunoscand ca PowerBook-urile lor erau lente. Eu continui sa cred ca Apple a fost in ultimii ani prizonierul IBM, care fie nu a vrut, fie nu a putut sa ofere niste procesoare cu performante cat mai bune si consum mic, care sa intre in laptopuri si computere gen Mac mini. Asa ca eu cred ca abia de acum incepem sa vedem adevaratele computere cu tehnologie de ultima ora.
Tehnic vorbind, da, Mac-urile se transforma in PC-uri. La fel cum si Mercedes-ul este un fel de Logan cu un design mai bun si cu chestii in plus Deocamdata Mac-ul are atu-ul sistemului de operare. Cat timp se va mai pastra si asta - vom vedea.
Pai atunci Tudor nu crezi ca OSX-ul e cel mai scump (de departe) sistem de operare ?
Mie mi se pare ca deja preturile astea nu mai justifica nici hardware-ul nici R&D-ul lor. Apar sisteme si ipod-uri asa de repede incat oamenii aia nu au _cand_ sa cheltuie chiar atatia bani pe research. Asadar, probabil ca mentin preturile sus artificial.
Preturile nu sunt mentinute sus in mod artificial. Plusul de pret al unui Mac provine in principal din:
- cheltuielile legate de design-ul industrial al computerelor, care intotdeauna a fost de cel mai inalt nivel;
- pretul sistemului de operare;
- pretul softului inclus.
Profitul pe care-l face Apple la vanzarea unui Mac nu este foarte mare. Sau cel putin asa am auzit.
Eu nu cred ca “,” calitatea de build a macurilor a scazut.
Sigur, un lucru facut in totalitate de tine e considerat mai bine facut. Dar lumea se misca prea repede ca sa te astepte sa termini lucrul. De-aceea mai dai o particica la unul, una la altul… si pui un supraveghetor cu cap.
Intradevar, macurile nu prea mai erau up-to-date.
Da, a scazut calitatea: am aflat si eu de curand ca primele Macuri erau semnate de catre cei care le ansamblau, astfel incat va cam dati seama ca erau facute cu super simt al raspunderii. Dar se mai poate in ziua de azi asa ceva? L-ar da pe usa afara actionarii pe Steve in aceeasi clipa, daca ar propune asa ceva. S-au schimbat vremurile, si eu zic ca in bine, ca uite asa ne mai permitem si noi un computer foarte bun. Nu stiu daca e cel mai bun, imi plac mie testele comparative, dar ma si satur de ele, dar stiu sigur ca am un computer excelent. Iar in plus, am si un sistem de operare caruia eu nu-i gasesc egal.
Ca minte Steve? Bine-inteles ca da. E CEO, ce ar putea sa faca? Stii cine nu ar minti?: Wozniak. Dar Wozniak nu mai e de mult in afacere.
Una peste alta Steve nu minte cu nerusinare, are mult farmec, iar produsele lansate in nici un caz nu sunt proaste.
Calitatea la care visează lumea nu mai există de prin anii ‘90 încoace, de când chestia asta cu societatea de consum. Aproape tot ce înseamnă componentă electronică se face acum în China (de fapt și produsele Apple se fac în China); considerația “e chinezesc, deci e prost” este cum nu se poate mai falsă însă - chinezii deja au know-how pentru multe produse, și (afirmație făcută de o persoană care a lucrat în China, și a luat contact cu civilizația d-acolo) produsele scoase de fabricile chinezești pot fi foarte competitive din punct de vedere calitativ, atâta timp cât acest lucru este cerut și se reflectă în costul final. Cu alte cuvinte: vrei produs ieftin, ți-l fac ieftin (și prost); vrei scump, ți-l fac scump și de calitate. Tind să cred că Apple s-a orientat pe varianta din final.
Pai atunci ... OSX-ul e cel mai scump (de departe) sistem de operare ?
nu tocmai / tinind cont de piata pentru care a fost proiectat, sistemul, aplicatiile, masinile etc se amortizeza foarte repede
Inseamna ca apple nu vrea sa depaseasca procentele alea din moment ce tinteste o anume piata, de la care poate cere preturi exagerate. Nici gand home user ?
Evident ca daca iti cumpara la lucru un G5 sa-ti faci treaba putin te intereseaza ca angajat de cat adaos comercial are Apple. insa ca si vanzator de pc-uri, apple devine prea scump pentru home useri; cu softul lor cu tot.
Apropo de preturi umflate:
Am vazut ca SUN Microsystems vinde niste statii de lucru destul de bune. Si cum eu lucrez toata ziua pe java m-am gandit ca nu ar strica un sistem de la tata lor. Ei bine, exista o singura firma ce ar putea aduce legal un sistem SUN in Romania. Iar respectiva firma nici macar nu trateaza cu persoane fizice.
Ok am zis, cumpar pe firma. Dau un telefon si ii intreb: cat ma costa? Efectiv nu au putut sa-mi spuna pentru ca depinde de transport, etc. Insa mi-a putut spune un lucru: in Romania ajunge cel putin la pret dublu fata de State. Interesant nu ?
hai ca am si eu o vb de spus. eu am fost un user de pc inrait. only pc. pc is the best… pana din greseala (altceva nu poate fi) m-am angajat la o tipografie. si inainte am vazut mac dar in timp ce lucra si nu comparat cu pc. peste putin timp am primit de la un priten un imac g3 la 233 mhz, fara hard cu 32 mb ram si 4 mb, fara tastatura si fara mouse. 3 zile m-am uitat numai la ea la design… mai aveam pc, un p3 la 700 mhz, 512 ram si o placa video de 128 mb. apoi am scos hardul din pc si am instalat pe el os 9.1. am gasit o tastatura si un mouse genius :D. si lumea s-a schimbat. RADICAL. am lucrat pe ea nu mergea repede dar NU SE BLOCA. am dezmembrat pc ca oricum era nu mai aveam nevoi de ea si am incepu sa fac upgrade la imac. am facut rost de i place la 333 mhz, de ram pana la 256 mb ca mai mult nu incape, si am instalat osx 10.3.cu ajutorul lui adim. acum am luat un g4 si vrea sa vand imac-ul. nu imi mai trebuie pc :D sunt satul de ele. are tata un p4 la 2 ghz cu 512 ram si palca video 128 de la ati. am incercat neverwinter nights si cand era lumea mai draga se bloca, la fel si cu st elite force :(. nu stiu cum sunt mac-le cele noi, am lucrat f putin pe mini, dar nu am avut probleme cu el. un singur lucru stiu ca produsele de la apple sunt BUNE. poate ca acum au intrat pe vanzare masiva, dar suntem o societate de consum.
Eu personal nu privesc cu ochi prea buni integrarea porcesoarelor Intel in Mac-uri.
Inca din clasa a 6-a am stat doar pe PC. In toate felurile, cu tot felul de OS-uri pe el, l-am facut inclusiv un server. Mac-uri tot vazusem inca din copilarie si butonasem doar pe la expozitii.
La sfarsitul lunii octombrie am achizitionat un Powerbook G3 Lombard @ 333 Mhz, 256 SDRAM, palca video Ati 8 MB, hdd 40 GB maxtor, CDROM. Am cumparat un DVD-MULTIWRITER/RW extern si..on we go. Mac OS X 10.3.9. Cum merge? Superb. Programez web & c++, testez, un mic server de baze de date, GIMPShop fara probleme, chiar si cu imagini de rezolutii ~ 4200x4200. Ascult muzica, vad divX-uri si DVD-uri fara probleme. Am si consola unix la indemana pentru lucruri mai “adanci”. Pot fi si home user, si “muncitor” cand doresc, pe acelasi sistem. Mai ales cand o sa imi pun si MacOS 9 in paralel pentru nevoi mai downgraded, o sa fie totul perfect. Unde mai pun ca are si IrDA (bun pt tel mobil ), SCSI, etc. PC? No way. Nu mai vreau. Imi ajunge la munca, si inca aici stau pe Unices.
De cand cu Intel, se intampal ce s-a zis si mai sus. Pe langa faptul ca se intra in totalitate in ideea de societate de consum, se pierde acea “aroma” Mac din perioada PPC.
De ce as vrea mai mult momentan cand imi fac treaba imediat si inca mai bine decat pe PC? De ce sa vreau chiar si Mac OS X 10.5 daca nu ii jsutific cu adevarat foloasele? Doar pentru cateva briz-brizuri pe care eprsonal nu le voi folosi? Inclusiv Time Machine? Stiu, sunt bune si inovatoare, dar pentru cine are nevoie. De asta imi este teama. Sa nu fie si lumea macuser-ilor acaparata de “foamea” dupa upgrade-uri pe care o au home userii PC-based. Pana la urma, si bancomatele ING ruleaza Win NT4.
Revenind, da, Mac a fost si, sper inca sa fie, ahead of time. Lombard-ul meu este facut in 1999. In afara de baterie, care a cedat (ii voi lua una noua, se gasesc) totul merge foarte bine si imi pot desfasura munca in conditii normale, atat ca viteza, cat si ca stabilitate. Unde mai pun ca este si mai distractiv .
Calitatea la care visează lumea nu mai există de prin anii ‘90 încoace, de când chestia asta cu societatea de consum. Aproape tot ce înseamnă componentă electronică se face acum în China (de fapt și produsele Apple se fac în China); considerația “e chinezesc, deci e prost” este cum nu se poate mai falsă însă - chinezii deja au know-how pentru multe produse, și (afirmație făcută de o persoană care a lucrat în China, și a luat contact cu civilizația d-acolo) produsele scoase de fabricile chinezești pot fi foarte competitive din punct de vedere calitativ, atâta timp cât acest lucru este cerut și se reflectă în costul final. Cu alte cuvinte: vrei produs ieftin, ți-l fac ieftin (și prost); vrei scump, ți-l fac scump și de calitate. Tind să cred că Apple s-a orientat pe varianta din final.
e normal sa iti orientezi afacerile acolo unde resursele costa mai putin (cele cu salariile angajatilor sunt primele in topul cheltuielilor unei firme) dar asta nu inseamna ca produsul finit (fie el facut si de chinezi) nu trece prin cateva teste de calitate stabilite de inginerii din State. Cred ca la materiale trebuie sa fie aceeasi calitate ca pana acum, constructia lor se face de catre roboti, dupa o strategie gandita de americani si supervizata (prin acele teste de calitate) de catre ingineri chinezi.
Acea magie/nostalgie de care vorbea cineva mai sus a mac-urilor din trecut se va risipi incet incet pe masura ce vor fi tot mai multi utilizatori de Mac. Tre sa recunoasteti si faptul ca facand parte dintr-un grup restrans si oarecum elitist iti lasa impresia ca esti mai special, pt ca nu vezi macuri la orice colt de strada, si cand il vezi la cineva stii ca este un cunoscator si oarecum un rebel. E ca si vorba aia conduc Saab sau Aston Martin.
Cu cat vor fi mai multi utilizatori de OS X cu atat se vor vinde mai multe macuri si vor fi semnalate mai multe probleme. Buninteles ca din aceste masini unele vor avea si probleme si vor ajunge si prin service-uri, si va creste ideea ca nu sunt chiar atat de viabile ca in trecut.
Dar in acelasi timp se vor dezvolta mai rapid si Hardul si Softurile pt ele.
La mine la servici avem aproape toți acuma câte un PC și câte un mac. Toți colegii care au început să butoneze mac-urile nu mai vor să pună mâna pe PC, fie el cu Linux ori Windoze.
unde lucrezi? faceti angajari? la mine la munca, se uita ca la felul paishpe si stramba din nas…linuxistii vietii! nu toti, majoritatea! doar gagicile de prin alte departamente A-tehnice se minuneaza!