In primul rand as dori sa multumesc tuturor celor care mi-au oferit informatii cu privire la aceasta tema.
In cazul in care mai este si altcineva interesat de subiectul asta, vreau sa va impartasesc primele experiente in legatura cu serviciul oferit de Orange (da, asta a fost alegerea mea finala).
Motivul principal pt care am ales Orange este faptul ca in zonele in care nu este disponibil serviciul 3G, se poate realiza conexiunea prin EDGE (care teoretic este ceva mai rapid decat GPRS oferit de Vodafone). Un alt motiv a fost viteza de upload care pt abonamentul de baza (cel de 9Euro) era limitata la 64Kb in cazul Vodafone, iar acest lucru nici macar nu era specificat pe site, insa l-am aflat in urma unei discutii telefonice cu un operator de la serviciul de relatii cu clientii.
Inainte de a folosi modemul (ICON 225) a fost necesara instalarea aplicatiei Business Everywhere pt Mac de la Orange (pe Windows se instaleaza automat fara sa fie necesara descarcarea aplicatiei de pe site-ul Orange).
Dupa instalarea aplicatiei m-am concetat si deconectat de cateva ori pt a face cateva comparatii intre conexiunea 3G si cea prin EDGE. Viteza prin 3G este comparabila cu viteza unui conexiuni de tip Broadband prin CATV, iar viteza prin EDGE mi-a permis sa vizualizez cateva pagini dintr-un site (cu putina rabdare) in timp ce ascultam Radio Clandestino (care se auzea cursiv fara sa apara intreruperi).
Totusi un lucru pe care l-am remarcat si era destul de neplacut era faptul ca pe durata conexiunilor, ocazional sa inamplat sa-mi “inghete” cursorul mouse-ului pe ecran. Prima oara am crezut ca sa bocat cu totul si am resetat MacBook-ul, insa problema sa repetat si ulterior am observat ca dupa aproximativ 5-10 secunde, sistemul isi revine si cursorul mouse-ului se poate deplasa.
Ceva mai devreme am facut un update de Firmware (exista un fisier postat pe site-ul Orange.ro), pt aceasta operatiune a trebuit sa folosesc un calculator cu Windows, asta pt ca programul de update avea extensia .exe
Dupa ce am efectuat update-ul n-am mai observat problema legata de cursorul mouse-ului. E drept ca nici nu l-am folosit foarte intens.
cool!
cat costa treaba asta si ce garantari ai pe upstream si downstream?
Cum ziceam, am și eu de 2 săptămîni așa ceva, la Orange, cel de 25 euro „nelimitat” (un fel de-a zice, cică pot descărca/încărca 4 GB/lună, după care mă taxează în pachete de 500 MB la, parcă, 3 euro). Nu am primit încă factura. Pachetul include un modem cu 4 mufe eth + wireless + telefon static cu 400 minute naționale cu orice fix + 3.000 minute cu oricare alte 5 numere Orange mobil. Nu ar fi rău.
Singurul lucru deranjant a fost că, uneori (de ex. săptămîna trecută) am avut vreo 2-3 zile o viteză de absolut c…, le-am scris, mi-au spus un bla-bla cum că nu se poate garanta viteza, că aș fi departe de router, că nu am scule performante etc. etc. Am replicat supărat că să nu mă ia drept idiot și că o mare companie ca Orange nu are voie să-și bată joc de clienți, pretinzînd că oferă viteze mult mai mari decît poate efectiv (ceea ce, evident, fac). Acuma văd că, după schimbul dur de mesaje, viteza e bunicică. Una peste alta, pare rezonabil. Aștept factura.
La țară am Romtelecom, nici la ei viteza nu e prea mare, am avut necazuri primele zile. Ar fi OK dacă acel modem al lor ar oferi și wl, mi-ar rezolva o bună parte din probleme cînd ajungem 2-3 persoane cu leptoape wl (pînă acuma, PB-ul meu a fost pe post de router, merge și așa). Am aflat că idioții ăștia de la Romtelecom au și routere d-astea wl, mie mi-au oferit doar un model, pe eth (oricum nu luam pe USB, cică mai au și din astea). Voi trece să mă interesez, poate reușesc să iau unul wl și să-l returnez pe ăsta.
În ambele cazuri, și la Orange și la Romtelecom, setarea a fost extrem de ușoară pe mac, „din prima” să zic așa.
Cattus, din ce am inteles de la tine, internetul tau Orange e extrem de “fix” si nu mobil. Ai un telefon fix GSM cu router de net, nu?
Îl poți lua și cu tine, doar nr. fix trebuie activat pe o anume zonă. Nu l-am testat altundeva, deocamdată nu am plecat, dar așa zic ei la carte. Cam așa trebuie să fie, a mers din prima fără să am și fixul activat inițial, telefonul meu vechi nu era compatibil și am luat unul nou cu ocazia asta, un Panasonic d-ăla cu stativ, să mă plimb cu el prin casă.
P.S. Routerul wl Apple e folosit pt a conecta imprimanta. Nu reușesc să fac să printeze din Windows, cu cele trei mac-uri nu a fost nicio problemă, au detectat imprimanta din prima.
cool!
Cum ziceam, am și eu de 2 săptămîni așa ceva, la Orange, cel de 25 euro „nelimitat” (un fel de-a zice, cică pot descărca/încărca 4 GB/lună, după care mă taxează în pachete de 500 MB la, parcă, 3 euro). Nu am primit încă factura. Pachetul include un modem cu 4 mufe eth + wireless + telefon static cu 400 minute naționale cu orice fix + 3.000 minute cu oricare alte 5 numere Orange mobil. Nu ar fi rău.
Singurul lucru deranjant a fost că, uneori (de ex. săptămîna trecută) am avut vreo 2-3 zile o viteză de absolut c…, le-am scris, mi-au spus un bla-bla cum că nu se poate garanta viteza, că aș fi departe de router, că nu am scule performante etc. etc. Am replicat supărat că să nu mă ia drept idiot și că o mare companie ca Orange nu are voie să-și bată joc de clienți, pretinzînd că oferă viteze mult mai mari decît poate efectiv (ceea ce, evident, fac). Acuma văd că, după schimbul dur de mesaje, viteza e bunicică. Una peste alta, pare rezonabil. Aștept factura.
La țară am Romtelecom, nici la ei viteza nu e prea mare, am avut necazuri primele zile. Ar fi OK dacă acel modem al lor ar oferi și wl, mi-ar rezolva o bună parte din probleme cînd ajungem 2-3 persoane cu leptoape wl (pînă acuma, PB-ul meu a fost pe post de router, merge și așa). Am aflat că idioții ăștia de la Romtelecom au și routere d-astea wl, mie mi-au oferit doar un model, pe eth (oricum nu luam pe USB, cică mai au și din astea). Voi trece să mă interesez, poate reușesc să iau unul wl și să-l returnez pe ăsta.
În ambele cazuri, și la Orange și la Romtelecom, setarea a fost extrem de ușoară pe mac, „din prima” să zic așa.
da dom’le, la 100lei e ok! dar nu poti sta doar cu aceasta conexiune…nu te pui sa faci updateuri de pe el.
dar ce rata de trasfer ai? ca pe orange.ro nu gasesc nici un ab de 25eur cu facilitatile amintite de tine.
iar daca nu este viteza garantata, o sa ai si momente mai nefericite. se intampla oriunde congestii si alte balareli.
cool!
Ma indoiesc ca Orange sau Vodafone ofera garantat o anumita largime de banda pt un abonament care costa intre 10 si 30 Euro pe luna si cu atat mai mult cu cat vorbim de o solutie mobila a carei parametri poat fi influientati de diversi factori de mediu.
Eu am facut acest abonament doar ca solutie de back-up (in situatia in care conexiunea, pe care o folosesc in mod normal, nu functioneaza) si pt situatiile in care doresc sa ma conectez la internet cand stau cu laptopul pe genunchi in masina sau intr-o locatie unde nu am alta posibilitate de a folosi internetul.
cool!
Ma indoiesc ca Orange sau Vodafone ofera garantat o anumita largime de banda pt un abonament care costa intre 10 si 30 Euro pe luna si cu atat mai mult cu cat vorbim de o solutie mobila a carei parametri poat fi influientati de diversi factori de mediu.
Eu am facut acest abonament doar ca solutie de back-up (in situatia in care conexiunea, pe care o folosesc in mod normal, nu functioneaza) si pt situatiile in care doresc sa ma conectez la internet cand stau cu laptopul pe genunchi in masina sau intr-o locatie unde nu am alta posibilitate de a folosi internetul.
da, e normal ca la banii astia sa NU ofere o conexiune garantata si cu mobilitate maxima. ma gandeam ca unt specificate in contract, niste valori.
in alta ordine de idei, latimea aia de banda din testul facut de tine, imi aduce aminte de filmul “supersize me”. pt nevoile pe care se presupune ca le satisface o conexiune cu mobilitate maxima, 256kbps, hai 512kbps, este mai mult decat suficienta. dar ar fi prea “de porc” sa o vanda la 25eur asa ca-ti da mult stiind ca nu o vei exploata la maxim.
una peste alta, e misto oferta
aici e detaliata oferta cu routerul wireless de la orange.
se alimenteaza prin USB, in pachet fiind un alimentator de priza si un cablu USB pt alimentare de la calculator.
netul merge oriunde, numai telefonul e limitat la locatia care se declara