iWork ‘09. Nu ca 08-ul nu era ok, dar daca tot era retail set-ul ala de vanzare cand a aparut Snow Leopardu… :D
Am si Office 2004 si merge OK, chiar daca sub Rosetta, insa ca mai orice soft Microsoft face voodoo cand are el chef. Mi-a luat aproape 2 ani si jumatate sa inteleg ca marea bariera nu este lista de “features” sau alte nimicuri, ci modul in care noi ne raportam la “softul de referinta”. Dupa aproape 15 ani de lucru cu MS Office imi era incredibil de greu sa ma adaptez la modul in care Numbers gestioneaza worksheet-urile (de exemplu) si preferam sa deschid Excel. Chiar si acum le utilizez in paralel (lucrez de regula cu minim 3-4 fisiere deschise simultan).
DAR, odata ce m-am fortat sa invat PE BUNE ceva nou, mi-am dat seama ca Numbers este un soft de calcul tabelar excelent, capabil sa faca absolut (sau aproape absolut) tot ce am eu nevoie. Cea mai simpla a fost trecerea la Keynote (ma rog, asta pentru ca PowerPoint este o mizerie, e prost si la standardele Microsoft), dupa care Numbers (culmea) si inca ma mai bat cu Pages
Word-ul este mult prea tare inradacinat in capul meu pentru ca aceasta tranzitie sa fie simpla, dar se va intampla.
NeoOffice are singura mare calitate (pentru creierasul nostru) ca incearca sa copieze MS Office si, implicit, necesita un efort de adaptare mai mic (la fel ca si Google Docs). Cu toate astea este un soft slab, “under-engineered” daca ma pot exprima asa si cu grave carente in ceea ce priveste ergonomia si valoarea de utilizare. Daca nu as avea iWork, as prefera sa dau banii pe MS Office decat sa ma chinui cu chestia aia.