2 din 2
2
Sondaj
Editorul de text in care scrieti romanul ce poate nu va aparea niciodata...
TextEdit din OS X (free) 41
TextWrangler (free) 3
TextMate (39 euro) 9
Mellel (49%) 1
Pages (79$ in iLife) 13
Bean 3
altul? 18
Total voturi: 88
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Poll - Editoare de text
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
iaru - 10 Iunie 2008 01:10 AM
Cattus Thraex - 10 Iunie 2008 12:34 AM

Nisus are o vechime apreciabilă, deși versiunea pt MAC OS X a fost rescrisă de la zero. Wordu nu deschide WP? Parcă deschidea (nu am fișiere wp la îndemînă). Am refolosit recent wp 3.5.1 de MAC OS 8-9, excelentă aplicație, numai interfața aia face toți banii.

Eu cred că şi Quark poate deschide WordPerfect, apoi sa salveze Word. Dar e ca un scarpinat cu mîna stîngă la urechea dreaptă.

Da, era vorba de procesoare de text, nu de DTP-uri sofisticate. Eu rămîn cu gîndul la acel WordPerfect 3.5 de mac, ce aplicație, uluitoare. Nu pricep cum au putut abandona complet așa ceva…

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Din păcate, avem de-a face cu o confuzie în sondaju’ de față:

Editoarele de text nu-s tot una cu procesoarele de text. Primele nu formatează textul, ci se concentrează pe editarea textului în sine (a “informației”), incluzând inclusiv funcții avansate de search & replace (cu expresii regulare), de recunoaștere automată a unui text ca fiind formatat în cutare limbaj de programare, de numerotare automată a fiecărui nou alineat, de comparare a două fișiere strict la nivel de text, etc, etc.

Exemple: Aquamacs, BBEdit, Emacs, Jedit X, TextWrangler, TextMate, Smultron, SubEthaEdit, Vim, etc

Procesoarele de text îs altă mâncare de pește: ele formatează textul (mărimea fonturilor, boldarea, italice, spațierea între paragrafe, alinierea textului, dispunerea în pagină, numerotarea paginilor, cum “curge” de la o pagină la alta, etc.)

Exemple: AbiWord, Bean, Mellel, MS Word, NeoOffice, NisusWriter, OpenOffice, Pages, TextEdit, etc

Deci nu cred că e cazu’ să amestecăm TextEdit cu TextWrangler, de exemplu. Primul e procesor de text (ce-i drept, mai limitat), iar al doilea e editor de text.

Nu știu însă unde s-ar încadra WriteRoom—asta apropo de scris romane smile

[ Modificat: 16 Iunie 2008 03:57 AM de bogdan77 ]

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
bogdan77 - 16 Iunie 2008 03:53 AM

Din păcate, avem de-a face cu o confuzie în sondaju’ de față:

Editoarele de text nu-s tot una cu procesoarele de text. Primele nu formatează textul, ci se concentrează pe editarea textului în sine (a “informației”), incluzând inclusiv funcții avansate de search & replace (cu expresii regulare), de recunoaștere automată a unui text ca fiind formatat în cutare limbaj de programare, de numerotare automată a fiecărui nou alineat, de comparare a două fișiere strict la nivel de text, etc, etc.

Exemple: Aquamacs, BBEdit, Emacs, Jedit X, TextWrangler, TextMate, Smultron, SubEthaEdit, Vim, etc

Procesoarele de text îs altă mâncare de pește: ele formatează textul (mărimea fonturilor, boldarea, italice, spațierea între paragrafe, alinierea textului, dispunerea în pagină, numerotarea paginilor, cum “curge” de la o pagină la alta, etc.)

Exemple: AbiWord, Bean, Mellel, MS Word, NeoOffice, NisusWriter, OpenOffice, Pages, TextEdit, etc

Deci nu cred că e cazu’ să amestecăm TextEdit cu TextWrangler, de exemplu. Primul e procesor de text (ce-i drept, mai limitat), iar al doilea e editor de text.

Nu știu însă unde s-ar încadra WriteRoom—asta apropo de scris romane smile

Drept e în ce spui, deși inițiatorul s-a gîndit la „word processing”, nu la „text editing” (așa cred, cel puțin).

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK

Mi se pare ca am inteles diferenta, dar nu sunt sigur.
Eu m-am gandit la un sondaj in care macuserii sa aleaga un program in care poti scrie text. Ca are functii avansate sau e o simpla fereastra cu un prompt… nu avea importanta. Am zis sa includ ce ma gandesc eu si ce propun altii. Functia principala, nu a programului ci folosita de macuseri, am vrut sa fie scrierea de text si nu formatarea lui.

Eu folosesc pentru asta TextEdit (pe care il vad in prima categorie, nu cum zice bogdan77) si xPad (pe care nu l-am propus pentru ca nu cred ca-l mai foloseste cineva), uneori si Pages, daca ma gandesc ca in viitor voi formata textul.

Unele variante le-am adaugat pentru ca am gasit programele la search pe versiontracker, nu mai stiu ce fraza am pus la cautat. Bean a fost propus de cineva.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Cele două tipuri de programe chiar sunt catalogate diferit—nu inventez eu delimitări și categorisiri de capu’ meu. (Mă mir că programatorii de pe forum, dintre care unii au și postat, nu zic nimic).

Aș asemăna sondajul cu unul în care s-ar băga la un loc Photoshopu’, PhotoPaintu și Gimpu’ cu Illustratoru, Freehandu’ și CorelDraw-u’. Sau Logicu’, Cubase și DP-ul la grămadă cu Peak, Audition și Sound Studio—mă-nțelegeți cheese

Nu țin neapărat să se facă așa cum am sugerat (puteam să tac, nu-i mare tragedie) dar, ca unul care folosesc un procesor de text și un editor—pentru sarcini diferite—nu pot vota.

P.S. TextEdit e procesor de text—categoric. smile

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK

TextEdit poate fi si chiuveta. Eu doar am zis ca il folosesc ca editor de text.
Propuneti doua liste pentru editoare si pentru procesoare de text si facem sondaje separate. Sau chiar mai bine, faceti voi sondajele si il inchid eu pe asta (e gresit, am inteles, Ok, nu am orgolii de initiator).

P.S. Cred ca saptamana viitoare o sa am in sfarsit timpul necesar scrierii wiki-ului. Mai puteti edita si acolo.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
bogdan77 - 16 Iunie 2008 05:16 AM

Cele două tipuri de programe chiar sunt catalogate diferit—nu inventez eu delimitări și categorisiri de capu’ meu. (Mă mir că programatorii de pe forum, dintre care unii au și postat, nu zic nimic).

Aș asemăna sondajul cu unul în care s-ar băga la un loc Photoshopu’, PhotoPaintu și Gimpu’ cu Illustratoru, Freehandu’ și CorelDraw-u’. Sau Logicu’, Cubase și DP-ul la grămadă cu Peak, Audition și Sound Studio—mă-nțelegeți cheese

Nu țin neapărat să se facă așa cum am sugerat (puteam să tac, nu-i mare tragedie) dar, ca unul care folosesc un procesor de text și un editor—pentru sarcini diferite—nu pot vota.

P.S. TextEdit e procesor de text—categoric. smile

După cum bine vezi, acolo scrie „Text Editors ȘI word Processors”, apoi - pe coloane - diverse căprării, inclusiv accesorii pt procesarea textelor.
După părerea mea, dacă tot ai deschis discuția, pregătește o categorisire mai clară și, evident, mai bună decît cea oferită spre exemplu.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 18.05.07

NeoOffice pentru text, TextWrangler și vi pentru programe.

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRank
Member
Din: București, Craiova, București, Craiova...
Macuser din: 23.03.07

Vezi că trecut Pages (79$ in iLife) este în iWork.

Semnătură 

486 dx 60 Mhz 4Mb Ram Dos 6.2 Win 3.11 ...  iMac 27” Core 2 Duo 3,06 Ghz 4Gb Ram OS X Snow Leopard

2 din 2
2