1 din 2
1
vista 32 or 64 bits on mac?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 22.09.06

am cumparat si eu un vista ultimate retail si am 2 discuri 32 si 64 bits,care mi-l recomandati pentru un imac aluminiu 2,4 core 2 duo 4gb ram??
ce diferenta e intre 32 si 64 bits?

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 28.12.07

Nu e clara diferenta?Unul lucreaza pe 32 de biti si altul pe 64.Cica cel pe 64 stie de mai mult de 3gb de ram,asta daca ii ai la iMac.

Semnătură 

 MacBook
Mighty Mouse BT

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

am 4gb ram pe mac dar nu stiu ce inseamna diferenta asta 32 si 64 bits….ma refer la avantaje/dezavantaje smile

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

instaleaza-l pe cel de 32
la cel de 64 probabil ca nu o sa ai aplicatii care sa stie sa ruleze pe el

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

ok,am inteles,mersi

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: BV
Macuser din: 03.09.06

teoretic ala de 64 ar trebui sa ruleze de 2 ori mai repede decat cel de 32, fiindca poate sa ruleze instructiuni dublu de lungi in acelasi clock cycle (aia cu GHz). Doar fiindca doar putine din instructiunile din calculatoarele de astazi profita de toti 64 biti.. nu-i chiar asa. Din pct-ul asta de vedere, 64 ar fi mai bun. Problema cea mai mare este ca majoritatea constructorilor de hardware n-au banii sa faca si drivere pt 64, si cum putina lume are calculatoare pe 64 prefera sa le ignore si practic nu gasesti drivere pt anumite chestii. Si softurile cele pretentioase se scriu tot pe nr de biti si deasemenea exista softuri care nu au varianta scrisa pt 64biti.

Concluzie, asculta-l pe dracuBurebista si lasa 32 biti din biti sa se culce.

Ce nelamurire am eu, poate se gaseste cineva sa-mi raspunda: procesoarele intel core 2 duo am inteles ca au 64 biti. Si alea intel core duo tot 64 aveau? Si daca tot discutam, cum se explica ca macu a introdus aceste ultime macbook-uri si au doar 3MB L2cache pe ele, la 4GB ram? Pai alea vechi aveau 4MB pt 2GB ram si astea doar 3? Este intr-adevar un downgrade sau e altceva in spate?

Semnătură 

Paralelipiped dreptunghic, aparent plastic, alb si lucios cu: butonase, suprafata luminoasa, crapatura gri cat diametrul unui CD

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Iasi
Macuser din: 31.03.08

Sa mergi pe varianta pe 32 de biti cu incredere, chiar daca vei “pierde” 1 Gb de RAM.

macexpert - 08 Mai 2008 09:44 PM

Ce nelamurire am eu, poate se gaseste cineva sa-mi raspunda: procesoarele intel core 2 duo am inteles ca au 64 biti. Si alea intel core duo tot 64 aveau? Si daca tot discutam, cum se explica ca macu a introdus aceste ultime macbook-uri si au doar 3MB L2cache pe ele, la 4GB ram? Pai alea vechi aveau 4MB pt 2GB ram si astea doar 3? Este intr-adevar un downgrade sau e altceva in spate?

1.intel dual core are EMT64 care emuleaza executia codului si nu este pe 64 de biti cum este intel core 2 duo.
2.

A 32-bit register meant that 2^32 addresses, or 4 GBs of RAM, could be referenced.

orice sistem pe 32 de biti poate sa aloce maxim 4 GB = 4.096 MB = 4.194.304 KB = 4.294.967.296 Biti (care e de fapt 2 la puterea 32)
ceva interesant : http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=499870

Enable support for 4GB of RAM (or more) in Vista 32-bit

On a computer that has 4 GB of RAM, the System Properties dialog box and the System Information dialog box may report less memory than you expect. This problem occurs because the address space is limited to 4 GB in a 32-bit hardware environment. Memory may be relocated to make room for addresses that the basic input/output system (BIOS) reserves for hardware. However, because of this limitation, Windows Vista cannot access memory that is relocated above the 4 GB boundary.

Solution: Open an elevated Command Prompt, type BCDEdit /set pae ForceEnable and press Enter.

The pae parameter enables Physical Address Extension (PAE). On 32-bit versions of Windows, PAE is disabled by default. PAE is an addressing strategy that uses a page-translation hierarchy to enable systems with 32-bit addressing to address more than 4 GB of physical memory. PAE also supports several advanced system and processor features, such as Data Execution Prevention (DEP; “No execute”), Non-Uniform Memory Architecture (NUMA), and hot-add memory, so it is also used on computers with less than 4 GB of memory. PAE must be supported by the processor.

On a computer that supports hardware-enabled Data Execution Prevention (DEP), PAE is automatically enabled when DEP is enabled and automatically disabled when you disable DEP. To enable PAE when DEP is disabled, you must enable PAE explicitly: Open an elevated Command Prompt.
Type BCDEdit /set nx AlwaysOff & BCDEdit /set pae ForceEnable and press Enter.

Nu am incercat ca nu am instalat vista,  dar e credibil smile

3. http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=3246&p=12 in acel cache sunt stocate date pe care procesorul le-a accesat. Faptul ca sunt 3 Mb in loc de 6 poate sa afecteze performantele, in link este aratat asta.

4. Faci o corelatie gresita cu “4MB pt 2GB ram si astea doar 3”,  cantitatea de cache a procesorului nu are legatura cu cantitatea de memorie in sistem. Faptul ca am un procesor cu 2X1 Mb de cache nu inseamna ca nu pot avea 4 Gb de Ram, sau 16 Gb de Ram pe placa de baza, si sistemul de operare sa ii poata vedea ( cel pe 32 de biti va vedea maxim 4 GB, iar cel pe 64 va vedea pana la 16 Gb)

Semnătură 

Să vrei, să știi, dar să nu poți.
Să poți, să vrei, dar să nu știi.
Să știi, să poți, dar să nu vrei.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Din: BV
Macuser din: 03.09.06

merci de lamuriri… ce stiam eu ref la ram era ca fiecarei aplicatii, sistemul de operare ii spune ca are la dispozitie 4gb ram, cat poate adresa cu 32 biti. Real ii aloca doar o parte din ramul fizic iar restu ii era dat in virtual memory. SOul era responsabil pentru ca datele cele mai des accesate sa fie in ram si restu in VM. Nu se facea referire nicaieri ca mashina e limitata fizic la 4GB ram (adica in amintirile mele nu se facea referire smile ). Considerand SO-ul tot un program si imposibilitatea de a adresa mai mult de 4GB cu 32 biti, pare plauzibila limitarea.

Semnătură 

Paralelipiped dreptunghic, aparent plastic, alb si lucios cu: butonase, suprafata luminoasa, crapatura gri cat diametrul unui CD

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Din: undeva prin romanica
Macuser din: 06.10.06

try VISTA ULTIMATE X64 SP1….rupeeee !!!

Semnătură 

amorul si prostia se platesc

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj-Napoca/NY
Macuser din: 19.02.08
Victor Sandu - 08 Mai 2008 10:23 PM

1.intel dual core are EMT64 care emuleaza executia codului si nu este pe 64 de biti cum este intel core 2 duo.

asta de unde ai mai scos-o?

Florin

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: undeva prin romanica
Macuser din: 06.10.06

am avut instalat pe mac sp2 , vista 32, vista x64 ....X64 ULTIMATE SP1 e super, plus ca vede si utilizeza toti 4GB de memorie !

ACUM FIECARE FACE CE VREA…E DEMOCRATIE smile

Semnătură 

amorul si prostia se platesc

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

Parerea mea e ca 32bits e OBSOLETE. Nu de alta, dar la ora actuala se gasesc drivere pentru 64bit pentru orice.
Iti vede toata memoria, fara PAE si alte tampenii care reduc performanta.
Ah, si aplicatiile pe 32bits merg ca pe un windows pe 32bit, dar aplicatiile pe 64bit….chiar se simte diferenta la performanta.

Florin

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member
tracepath - 17 Mai 2008 02:53 AM
Victor Sandu - 08 Mai 2008 10:23 PM

asta de unde ai mai scos-o?
Florin

Am formulat gresit.
EM64T (Extended Memory 64 Technology) este instructiunea
Rectific:
intel dual core are EM64T (ma referam la pentium d, dar si toate core 2 duo au aceasta instructiune), codul nu ruleaza identic pe un pentium D cu un core 2 duo si nu este chiar emulat executia codului pe 64 biti pe un pentium D… defectuos mai mult, datorita arhitecturii. Am deviat mult de la discutie, nu cred ca apple a folosit veodata pentium d.

Ah, si aplicatiile pe 32bits merg ca pe un windows pe 32bit, dar aplicatiile pe 64bit.

Teoretic merg smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member
Victor Sandu - 19 Mai 2008 12:53 AM

Teoretic merg smile

Da te rog un singur exemplu de ceva ce nu merge.
Sunt chiar curios smile

Florin

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member
tracepath - 19 Mai 2008 01:15 AM
Victor Sandu - 19 Mai 2008 12:53 AM

Teoretic merg smile

Da te rog un singur exemplu de ceva ce nu merge.
Sunt chiar curios smile

Florin

virtual pc cu ms-dos se comporta ciudat uneori (mouse haotic), ceea ce nu se intampla pe un windows 32 biti.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ca sa nu deschid alt topic vreau sa intreb aici,aplicatiile facute pt 32biti merg pe vista x64???

Semnătură 

1 din 2
1

‹‹ problema      mare problema cu bootcamp ››