Huk, ma angajez sa fie ultimul mesaj din partea mea pe aceasta tema. Nu cred ca mai multi useri, indiferent de motivatia primei intrari pe forum, reprezinta ceva negativ. Dimpotriva. Si daca se vor purta, in marea lor majoritate, discutii “high level”, nu cred ca vor fi atrasi prea multi noi membri. Oare interesul unui forum este sa ramana un “club inchis” sau sa se extinda - evident, daca se poate controla “umflarea gogosii”...
Intr-adevar, pentru Tudor este o munca in plus, a fi moderator. Poate ca ar trebui facuta o experienta, pentru a evalua seriozitatea celor ce posteaza: sa nu mai faca moderarea o vreme. Ne putem da seama cine, ce este, si mai ales, ce comportare are. Iar ignorarea posturilor din partea unor asemenea indivizi, este cea mai buna metoda de educare.
Referitor la “curtea lui Tudor”, unde poate sa faca ce vrea el, eu mi-am inchipuit ca nu toti vand mere stricate (vezi povestea ta), si ca ORICINE este bine venit, daca are un comportament normal, respectand regulile forumului. Daca nu este asa, sunt dispus sa ma retrag de pe acest forum, sa nu mai pierd (em) timpul cu discutii de dragul discutiilor.
Ce pot eu sa fac eu in situatia in care cineva intra si spune “X mi-a tras teapa?” Am trei solutii:
1. Daca sunt pe faza, ii sterg repede mesajul in ideea de a preveni conflictele. Moment in care reclamantul ma ia la rost ca ii tin partea lui X, “e un forum de tepari, credeam ca e lume serioasa aici”.
2. Daca trece mai mult timp si eu nu apuc sa vad mesajul, ma trezesc ca X vine si ma ia la rost ca “de ce ai lasat acel mesaj, in timp ce mesajele in care era balacarit Y au fost sterse?? Tii partea lui Y, stiu eu!!”
3. Ma fac ca nu vad si las sa se umple forumul de balacareli.
am petrecut ceva timp uitandu-ma azi prin listele de calificative de pe okazii (sectiunea mac si nu numai)... sunt pline de reprosuri, injuraturi… si nu mai zic de forumuri (uitati-va la cei ce vand falsuri de ipod sa vedeti acolo injuraturi ce caracterizeaza poporul nostru). am ajuns la concluzia ca astfel de discutii si certuri sunt inevitabile. pe softpedia la fel (alex cioba stie cel mai bine ce discutii si pierdere de timp si bani a avut din cauza unor astfel de oameni).
e o tendinta naturala ca pe un forum sa apara si trolls, discutii aiurea (iertare daca am contribuit si eu), reprosuri, injurii.
subscriu la parerea ca singura solutie ar fii ignorarea userilor “necivilizati”. Numai bine! - nu mai am comentarii.
O idee, Tudor: balacarelile pot apare doar la vanzari-cumparari. Lasa-i sa se balacareasca. Cine nu e interesat de posturi cu limbajul indecent, nu se baga in discutie. Eventual, un mic banner, pe rubrica de vanzari/cumparari, care sa specifice acest lucru, ca si raspunderea vanzatorilor/cumparatorilor asupra stilului de comunicare. Cu “agree” sau “disagree” inainte de a putea accesa rubrica respectiva.
pana la urma, nu este vina admin pentru ca doi polemizeaza ca la crasma, sau mai rau.
Am pus niste anunturi la acele rubrici, in care le ziceam sa-si rezolve disputele in particular, dar degeaba. In trecut, balacarelile se faceau prin reply-uri la anunturile de vanzare. Am interzis punerea de reply-uri. Dupa care balacarelile s-au mutat la discutii generale.
Eu pot sa-i ignor pe cei care sunt implicati in controverse, dar se pare ca nu ma pot ignora ei pe mine. Alex Cioba, cel care a fost initiatorul primului forum romanesc de discutii Mac, a parasit MacUser.ro acuzandu-ma ca nu sunt obiectiv si ca ii favorizez pe unii in detrimentul altora. Si au mai fost si altii care m-au mai intepat cu diverse chestii asemanatoare.
Referitor la “curtea lui Tudor”, unde poate sa faca ce vrea el, eu mi-am inchipuit ca nu toti vand mere stricate (vezi povestea ta), si ca ORICINE este bine venit, daca are un comportament normal, respectand regulile forumului. Daca nu este asa, sunt dispus sa ma retrag de pe acest forum, sa nu mai pierd (em) timpul cu discutii de dragul discutiilor.
Evident oricine este binevenit, n-a fost niciodata altfel, si in poveste si pe forum. Cand cineva trece peste limitele oferite de acest bun-venit, atunci, si numai atunci apar problemele.
Deci e asa cum zici tu, si nimeni nu trebuie sa se retraga de pe acest forum. BR?
Lasatu’ sa se balacareasca ar fi frumos daca ar fi pe marginea drumului, dar la mine in curte n-as lasa pe nimeni sa arunce cu noroi pentru ca:
1. vreau sa vad floricele si bere curgand;
2. cand cineva se bate cu noroi, inevitabil unii din jur vor fi stropiti, poate si casa.
Umbrela contra balacarelilor este ignorarea. Si daca cineva nu e interesat de continutul rubricii de vanzari/cumparari (Tu… sau oricine), nu o acceseaza.
Referitor la ce spunea Tudor, ai dreptate: esti la mijloc. Pur si simplu ignora-i. Sau, in situatia in care unii se balacaresc la un topic, pune un cap de mort cu doua oase incrucisate la titlu, sa stie omul ca risca sa il pape porcii daca intra pe acel topic. Nu sterge mesajele individuale, sa nu dai motiv de plangere contra filtrarii. E super complicat sa introduci un asemenea filtru in “rules”, care sa prevada toate situatiile ce pot aparea.
Incearca solutia mea si vezi ce iese. incercarea moarte n-are.
Eventual, prezint-o ca pe un experiment, care va dura, sa zicem, o luna.
Ok, nu am stiut asta (nu sunt chiar vechi).
Altceva (tot munca pentru tine): un sistem de “vot” vizibil (chart), in care fiecare, cand voteaza, sa isi asume raspunderea, adica sa se stie cine ce a votat (evident, vot asupra calitatii dialogului, nu altceva). Sunt convins ca adevaratii macuseri vor incerca sa “educe” pe cei ce depasesc limitele, fara sa-si piarda timpul sa dea reply-uri. Acest vot ar trebui sa nu poata fi modificat de catre votant: daca azi consider ca discutia derapeaza, faptul ca se schimba tonul nu spune nimic. calificativut ramane. Poate ca ar fi si un stimulent pentru cei de pe forum, sa stie ca noi toti, care le citim mesajele, suntem atenti la “ce” si mai ales “cum” se desfasoara discutiile la rubrica vanzari-cumparari.
Chart-ul ar trebui sa se afle chiar la numele topic-ului, astfel ca cineva care nu este interesat de discutii nepoliticoase, sa nici nu mai intre pe el.
P.S. Daca nu este votat/evaluat, nici o problema.
FleoshK! Scuze, frati MacUseri, da’ asta-mi inspira acest thread… Realitatea este una singura, si aia impartita 50-50 intre cele doua tendinte: Daca raman rubricile incriminate, pe de o parte vor fi sustinatorii unui limbaj situat in limitele bunului simt si care vor vrea sa fie scoase acele rubrici si pe de alta parte sustinatoriii rubricilor care vor spune ca “suntem oameni mari si putem sa acceptam un limbaj mai dur dar putem avea propriul bazar”.
Eu mi-am luat un G5 dand un singur search pe Google. Deci se poate, mai greu, dar se poate. Nici in cadrul forumului nu erau cine stie ce oferte. Dar, daca vrei sa-ti cumperi un lucru, IL CAUTI, nu astepti sa-ti bata cineva la usa si sa te-ntrebe “Vrei?”. Eu sunt de parere ca acest forum mi-a cultivat un… nu-stiu-ce, o chestie care ma face mandru ca apartin acestei comunitati si nu alteia (nu dau nume ca nu e frumos) care permite un limbaj chiar si putin mai “colorat”. Nu vreau sa scriu romane fluviu aici asa ca imi voi termina pledoaria de sustinere a lui Tudor si a deciziei lui spunand ca sunt de acord cu el.
In concluzie, opinez ca atunci cand stiu ca am niste bani de investit (5 lei, 10 lei, 10.000 lei, oricati) caut o oportunitate de a-i investi cat mai bine cred eu de cuviinta. Iar acea oportunitate se iveste pe forumul MacUser.ro poate o data, de doua ori, de trei ori pe an. Cine vrea sa astepte oportunitatea, sa urmareasca toate posturile si sa caste ochii la semnaturi. Cine nu, nu!
mai sa fie, ce de probleme cauzeaza lipsa unei rubrici…
si totusi se poate trai si fara ea, chiar daca ne mai aruncam cate un ochi sau chiar se mai punea si cate un produs, cerere pe ici pe colo.
pe de alta parte, ideea pe care tudor a adus-o legata de semnatura, nu va scuti nici pe departe faptul ca in viitor cineva va reprosa ca a cumparat ceva de la x si ca nu este serios sau mai stiu eu ce, rea ideea pana la urma, inca exista vanzari - cumparari…
tudor, imi placea atat de tare skinul celalalt, il mai ai?