1 din 2
1
problema cu un font (probabil Helvetica neue)
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 23.02.08

Am o problema cu un font.. presupun eu ca e de sistem. Nu sunt sigur. Am patit o buba cu niste fonturi pe care le aveam mostenite din windows. M-am chinuit si le-am sters pana la urma cu o aplicatie pe care am uitat cum o chiama - cred ca era Font Finagler. Dar am incercat la vremea respectiva cu asa de multe (nu se dadeau sterse ale naibii fonturi) ca nu mai sunt sigur daca asta era.

In sfarsit. Acum nu mai am probleme ... mari. Insa in loc sa-mi apara texte scrise cu font obisnuit, pe ici colo imi apar scrise cu outline. Nu se intampla numai la siteuri… de aia presupun ca e un font de sistem ca o patesc pana si in Dashboard. (atasamentul “font”)

Mie imi seamana teribil cu Helvetica Neue fontul ala .. si il am. (atasamentul “font 2” - scris cu roz/magenta)

Ce pot eu face? Ca e neplacut.
Multumesc frumos.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

in primul rind, folosesti un manager de fonturi?
poti incerca asta: te duci in font book si te uiti la cite fonturi ai biluta neagra in dreptul lor… poate gasesti si fontul ala pe acolo
fa click pe el si da validate
apoi un restart

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Nu folosesc Font Book, folosesc Font Explorer X (Linotype)
De obicei cand imi lipseste ceva ma intreaba daca vreau sa cumpar/activez - si nu e nimic de genu asta acolo. N-am nici o avertizare.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Problema cred eu ca este faptul ca am prea multe optiuni in loc de pre putine.

Eu am familia Helvetica completa - De pilda helvetica Neue - in versiunea mea are 61 de fonturi in loc de 10 cate are Helvetica Neue “de sistem”

Am atasat 2 fisiere - unul cu ce vede font explorer la sistem si unul cu ce Helvetica Neue am eu - e posibil sa fie un conflict intre fonturile “mele” si cele ale sistemului? Cum naiba sa rezolv asta? Ca nu vreau sa scot fonturile mele, care sunt mult mai complete ca familie.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
zugravu de pixeli - 13 Mai 2008 01:57 PM

Am o problema cu un font.. presupun eu ca e de sistem. Nu sunt sigur. [...]

Ce pot eu face? Ca e neplacut.
Multumesc frumos.

Atît timp cît nu știm exact ce ai făcut și cum „te-ai jucat” cu fonturile alea, greu de spus. Probabil ai șters fonturi care nu trebuia să fie șterse.
Nu am înțeles de ce, în Leo fiind, nu ai putut șterge „fonturi vechi moștenite din Windows”. Cum adică?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Nu am sters fonturi de sistem.
Cand am trecut de la Windows la Mac, aveam multe fonturi de care aveam nevoie, dar erau versiuni de windows. Le-am instalat, cu FontBook. Am inceput sa am probleme mari, vedeam tot felul de ciudatenii in documente. De pilda un document scris cu helvetica inserat imi era aratat ca si cum ar fi fost scris cu webdings sau wingdings.
Am decis sa sterg fonturile pe care le-am instalat. Dupa vreo 10-20 de incercari esuate (Font Book imi spunea ca le sterge dar dupa un restart apareau din nou acolo) am cautat aplicatii care sa ma ajute sa le sterg “definitiv.” La un moment dat aveam vreo 3-4 versiuni “sterse” ale aceluiasi font in trash si fontul respectiv era bine mersi in Font Book. Am gasit cateva aplicatii, printre care Font Finagler asta. am reusit sa sterg fonturile pe care le instalasem si am renuntat sa mai folosesc Font Book. Am luat Linotype Font Explorer X care imi pare mult mai decent decat Font Book si nu am alte probleme in afara de cea mentionata mai sus.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Am uitat sa spun.
Dupa ce am facut ce am descris mai sus, am instalat familia Helvetica pentru Mac.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

atunci te duci in aplicatii, deschizi font book, select all si click dreapta ->disable -> ok
apoi in linotype Font Explorer -> tools -> clean application font caches, apoi clean system font caches si restart

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Facut. N-a mers.
Am dat si Clean System Fonts Folder - nici asta n-a avut nici un rezultat… decat ca mi-a scos fonturile instalate de CS3 ...
Ce pot sa mai fac?

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

sa regenerezi acel font….

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member

haaa!
Nu-i vina mea. E “de la ei” ca sa zic asa. Nu sunt primul care are probleme cu Helvetica.
Din ce am citit eu problema sta in felul urmator:

Apple pune NISTE fonturi la familiile Helvetica si Helvetica Neue. Scriu “NISTE” pentru ca sunt niste prostii. Nu sunt tocmai versiunile pro si nici familiile complete. Deoarece majoritatea userilor nu au nevoie de toata familia Helvtica… nu prea se simte.

Am aflat si cum se numea aplicatia cu care am sters fonturile “buboase” (care nu aveau nimic de-a face cu problema mea curenta dupa cum se va vedea imediat) - aplicatia se numeste Cocktail - si te lasa sa stergi fisiere protejate.

Ce urmeaza mai jos - poate intereseaza pe designeri pe-aici si poate ar merita pus la wiki.

Apple pune niste versiuni “low end” la helvetica si helvetica neue. Daca vreti sa va instalati propriile familii trebuie sa scapati de versiunile de “backup” pe care le tine Leopardul intr-un folder ingropat adanc de tot.

Adresa pentru folderul de unde le ia Leo sa le puna la loc este - System/Library/Frameworks/ApplicationServices.framework/
Versions/A/Frameworks/ATS.framework/Versions/A/Resources/ProtectedFonts/

Daca stergeti si versiunea aia si versiunea din “Fonts” - folderul normal de fonturi de sistem - puteti sa activati fara probleme propriile librarii Helvetica si Helvetica Neue din font explorer - sau (presupun) din FontBook.

Eu asa am facut si nu mai am probleme.

Referinte aici - http://opentype.info/blog/2008/01/31/myths-about-helvetica-and-mac-os-x-105-leopard/

Daca sunteti designeri si aveti nvoie de ceva mai mult decat va da tatuca Steve - go for it. Eu mi-am facut backup-uri la Helvetica.dfont si Helvetica Neue.dfont - alea pe care le-am sters, in caz de “cine stie”

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 05.12.07

Eu folosesc Suitcase Fusion si pana acum nu am avut probleme de genul asta, cu toate ca si eu am toata familia Helvetica Pro. S-a mai intamplat asta, dar se pare, e o problema destul de izolata. Ar merita totusi pusa la wiki rezolvarea. Nu se stie cand o patim si stam pe urma cu nea’ google sa gasim acul in carul cu fan.

Semnătură 

 iMac 24-inch 2.8Ghz (Mid 2007)
 MacBook Pro 2.8Ghz (17-inch, Mid 2009)
 iPhone 4

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member

Jehad: poate tu ai versiunile Std? Cum ziceau oamenii aia acolo.. Sau poate Suitcase Fusion face altfel management la ele.. cine stie.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 05.12.07

Acum am citit si eu articolul. Da, am Std, si mi se pare logic sa nu inlocuiesti fonturi de sistem pe care deja le ai. Nu sunt de acord cu ce spun ei acolo despre Std, cum ca ar fi inferior celor venite cu sistemul. Opentype inferior? De cand?
Oricum, faptul ca toata problema este cauzata de utilizarea incorecta a fonturilor (stergerea fonturilor de sistem nu este niciodata o intelegere prea inteleapta) ar trebui sa genereze un raspuns extrem de simplu: “Nu mai umblati la fonturile de sistem, cu atat mai putin sa le stergeti fizic, si luati un manager de fonturi si activati-le temporar pe cele pe care vreti sa le folositi”. Oricum, inainte sa ne apucam sa vorbim despre probleme cu fonturile pe OS X, sa ne gandim totusi la cei care inca sunt obligati sa se holbeze la aberatia aia de Arial :D

Semnătură 

 iMac 24-inch 2.8Ghz (Mid 2007)
 MacBook Pro 2.8Ghz (17-inch, Mid 2009)
 iPhone 4

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member

Pai.. nu-s inferioare std. Dimpotriva.. din ce zice musiu Chris ala - Std e versiune lejer updatata. Chestia e ca e numele diferit si atunci tu n-ai probleme cu conflicte. Si.. na - io nu vreau sa sterg fonturi de sistem. Da’ ce sa fac daca imi intra in conflict cu ce am eu?

eu zic ca e foarte decent din partea Apple sa dea userului de rand un font cu un pic de stil (total de-acord cu Arial smile ) dar ce naiba faci cand vrei mai mult..?

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
zugravu de pixeli - 13 Mai 2008 05:15 PM

Pai.. nu-s inferioare std. Dimpotriva.. din ce zice musiu Chris ala - Std e versiune lejer updatata. Chestia e ca e numele diferit si atunci tu n-ai probleme cu conflicte. Si.. na - io nu vreau sa sterg fonturi de sistem. Da’ ce sa fac daca imi intra in conflict cu ce am eu?

eu zic ca e foarte decent din partea Apple sa dea userului de rand un font cu un pic de stil (total de-acord cu Arial smile ) dar ce naiba faci cand vrei mai mult..?

Acum am mai priceput problema ta, cred… În mod normal, un set de fonturi pro nu ar trebui deloc să aibă exact aceeași denumire cu un font de sistem, respectiv Helvetica Neue, despre care am mai scris: mă enerva că nu are ș/ț, i le-am pus, dar nu puteam șterge versiunea originală și a o înlocui cu a mea, deoarece este pe lista de fonturi protejate de sistem.
Ca să te joci cu fonturile (dar, ai grijă, joaca asta te poate costa o reinstalare, așa că salvează bine tot ce trebuie), ai o serie de comenzi în Terminal. Dacă ești sigur că știi ce faci, atunci ai nevoie, probabil, de dezactivarea temporară a protecției, deci deschizi Terminal și:
ca să înlături protecția scrii

atsutil fontprotection -off

bagi RETURN. Faci ce crezi, respectiv ștergi fonturile protejate, apoi revii la protecție, totuși, și bați

atsutil fontprotection -on

RETURN

Eu unul găsesc ciudată seria aia de Helvetica Neue cu exact numele fontului de sistem și care zici că și-a dat peste cap fontimea. Ești sigur că e bine așa cum zici?
P.S. Ceea ce spui tu aici:
„Am decis sa sterg fonturile pe care le-am instalat. Dupa vreo 10-20 de incercari esuate (Font Book imi spunea ca le sterge dar dupa un restart apareau din nou acolo) am cautat aplicatii care sa ma ajute sa le sterg “definitiv.” La un moment dat aveam vreo 3-4 versiuni “sterse” ale aceluiasi font in trash si fontul respectiv era bine mersi in Font Book. Am gasit cateva aplicatii, printre care Font Finagler asta. am reusit sa sterg fonturile pe care le instalasem si am renuntat sa mai folosesc Font Book. Am luat Linotype Font Explorer X care imi pare mult mai decent decat Font Book si nu am alte probleme in afara de cea mentionata mai sus.”
nu mi se pare deloc cușer: de ce să nu poți șterge fonturi instalate de tine? Înțeleg să nu poți șterge fonturi de sistem - asta da, e OK. Am senzațiunea că e o mare harababură în fonturile tale. Teoretic, fonturi ai în trei locuri:
- System/Library/Fonts - de care nu te atingi, teoretic cel puțin
- Library/Fonts
- ~/Users/Logged in User/ Library/Fonts

Ia vezi ce dubluri ai în nivelurile astea, mai ales în ultimele două.

[ Modificat: 13 Mai 2008 11:45 PM de Cattus Thraex ]
Fișiere atașate
atsutil.pdf  (Dimensiune Fişier 33 - Downloads: 141)
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

1 din 2
1