zugravu de pixeli - 13 Mai 2008 05:15 PM
Pai.. nu-s inferioare std. Dimpotriva.. din ce zice musiu Chris ala - Std e versiune lejer updatata. Chestia e ca e numele diferit si atunci tu n-ai probleme cu conflicte. Si.. na - io nu vreau sa sterg fonturi de sistem. Da’ ce sa fac daca imi intra in conflict cu ce am eu?
eu zic ca e foarte decent din partea Apple sa dea userului de rand un font cu un pic de stil (total de-acord cu Arial
) dar ce naiba faci cand vrei mai mult..?
Acum am mai priceput problema ta, cred… În mod normal, un set de fonturi pro nu ar trebui deloc să aibă exact aceeași denumire cu un font de sistem, respectiv Helvetica Neue, despre care am mai scris: mă enerva că nu are ș/ț, i le-am pus, dar nu puteam șterge versiunea originală și a o înlocui cu a mea, deoarece este pe lista de fonturi protejate de sistem.
Ca să te joci cu fonturile (dar, ai grijă, joaca asta te poate costa o reinstalare, așa că salvează bine tot ce trebuie), ai o serie de comenzi în Terminal. Dacă ești sigur că știi ce faci, atunci ai nevoie, probabil, de dezactivarea temporară a protecției, deci deschizi Terminal și:
ca să înlături protecția scrii
atsutil fontprotection -off
bagi RETURN. Faci ce crezi, respectiv ștergi fonturile protejate, apoi revii la protecție, totuși, și bați
atsutil fontprotection -on
RETURN
Eu unul găsesc ciudată seria aia de Helvetica Neue cu exact numele fontului de sistem și care zici că și-a dat peste cap fontimea. Ești sigur că e bine așa cum zici?
P.S. Ceea ce spui tu aici:
„Am decis sa sterg fonturile pe care le-am instalat. Dupa vreo 10-20 de incercari esuate (Font Book imi spunea ca le sterge dar dupa un restart apareau din nou acolo) am cautat aplicatii care sa ma ajute sa le sterg “definitiv.” La un moment dat aveam vreo 3-4 versiuni “sterse” ale aceluiasi font in trash si fontul respectiv era bine mersi in Font Book. Am gasit cateva aplicatii, printre care Font Finagler asta. am reusit sa sterg fonturile pe care le instalasem si am renuntat sa mai folosesc Font Book. Am luat Linotype Font Explorer X care imi pare mult mai decent decat Font Book si nu am alte probleme in afara de cea mentionata mai sus.”
nu mi se pare deloc cușer: de ce să nu poți șterge fonturi instalate de tine? Înțeleg să nu poți șterge fonturi de sistem - asta da, e OK. Am senzațiunea că e o mare harababură în fonturile tale. Teoretic, fonturi ai în trei locuri:
- System/Library/Fonts - de care nu te atingi, teoretic cel puțin
- Library/Fonts
- ~/Users/Logged in User/ Library/Fonts
Ia vezi ce dubluri ai în nivelurile astea, mai ales în ultimele două.