1 din 2
1
ce-i brush și ce-i paintbrush ? (legat de terminologie)
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06

Cineva care are photoshoparea în sânge, ce-i aia brush și ce-i aia paintbrush ? Pe limba română vreasu să zic. Știu că brușu’ în general e pensulă, dar mai concret la programe din astea cum s-ar traduce fiecare ? E vreuna mai bidinea și alta mai pensulă ?

Mersi,
Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: U.S./momentan Republica Populara Romana
Macuser din: 13.10.05

Brush=Perie (Pensula si Bidinea) sau tot ce tine de fire (par de camila, sintetic, etc) insertate intr-o “coada” , Paintbrush e doar pentru pictat picturi.

[ Modificat: 19 Mai 2008 08:23 PM de p0110 ]
 Semnătură 

Back 2 Zero

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

exact ... brush e orice pensulă, paintbrush e pensulă pentru pictură (mică, alea alea)

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
secarica - 19 Mai 2008 07:31 PM

Cineva care are photoshoparea în sânge, ce-i aia brush și ce-i aia paintbrush ? Pe limba română vreasu să zic. Știu că brușu’ în general e pensulă, dar mai concret la programe din astea cum s-ar traduce fiecare ? E vreuna mai bidinea și alta mai pensulă ?

Mersi,
Cristi

Și aici dau de tine, Secărică? Ptiu… Acuma, sincer, nu-s fotoșopist, dar:
- brush = pensulă în general, inclusiv periuța de dinți, care tot brush este: brush your teeth - spală-ți dinții (e un exemplu, nu o aluzie); se poate folosi și pt o pensulă de desen
- paintbrush = pensulă pt pictură; restrînge sensul la pensula pt pictură.

Fără să fiu fotoșopist, precizez că termenii apar și în alte aplicații, nu mai știu acuma dacă simultan și/sau alternativ. Dacă apar simultan, atunci ar fi pensulă v. pensulă pt pictură. Voi întreba pe un amic pictor care-s termenii „tehnici”, trebuie să știe, cred că e terminologie specifică pictorilor, nu neapărat fotoșoapelor.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

daca e de tradus… pensula si măturice
smile

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Portugalia
Macuser din: 29.01.07

Sau pensulă și pămătuf.  tongue laugh

Semnătură 

“When nothing goes right…. Don’t go left.”

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

brush = pensulă
paintbrush = penel

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 20 Mai 2008 12:01 PM

brush = pensulă
paintbrush = penel

Corect, așa zice și DEX:
penel = Pensulă mică, cu păr fin şi suplu, cu care se pictează.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Cattus Thraex - 20 Mai 2008 04:02 AM

Și aici dau de tine, Secărică? Ptiu…

Păi mă-nteresa în primul rând părerea unuia care chiar lucrează cu așa ceva, nu doar traducere așa în gol smile

Dacă mă uit pe internet după „brush photoshop” (fără ghilimele) dau de o grămadă de desene (un fel de șabloane, sau tapete) care pot fi cumpărate sau mai ştiu eu cum pentru Photoshop. În general sunt niște desene foarte complexe și nu prea înțeleg: cum vine aia să cumpăr o pensulă care de fapt nu e pensulă ci un fel de model desen complex ?

Cristi

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

defapt, sunt niște forme predefinite, cu care poți desena mai ușor
din forma de bază, pot fi modificați parametrii foarte mult, pentru a obține efectul/linia/tușa dorită
indiferent câte ar fi pe net, niciodată nu sunt destule pentru un artist care lucrează in photoshop și în ilustrator
spre deosebire de simpla pensulă, la brush poți avea categorii: frunze, fluturi, stele, comete, fulgi de zăpadă, pene, cârlionți de fete, perciuni etc

[ Modificat: 20 Mai 2008 01:30 PM de dacuBurebista ]

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
secarica - 20 Mai 2008 12:47 PM
Cattus Thraex - 20 Mai 2008 04:02 AM

Și aici dau de tine, Secărică? Ptiu…

Păi mă-nteresa în primul rând părerea unuia care chiar lucrează cu așa ceva, nu doar traducere așa în gol smile

Dacă mă uit pe internet după „brush photoshop” (fără ghilimele) dau de o grămadă de desene (un fel de șabloane, sau tapete) care pot fi cumpărate sau mai ştiu eu cum pentru Photoshop. În general sunt niște desene foarte complexe și nu prea înțeleg: cum vine aia să cumpăr o pensulă care de fapt nu e pensulă ci un fel de model desen complex ?

Cristi

da, bre, e vorba de penelul pictorului, unde fiecare are măiestria lui, că de aia nu-s mulți ca Țuculescu, fiecare cu PENELUL lui.
Trăind acum, unii fac peneluri care să imite peneluri măiestre și le vînd ca atare.

P.S. Ca să fiu mai clar, penel înseamnă 1. pensulă mică, în pictură. 2. (fig.) stil, manieră de a picta.
Repet, nu e termen fotoșopic, e termen tehnic al pictorilor.

[ Modificat: 20 Mai 2008 01:36 PM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: London, UK
Macuser din: 31.05.07

pămătuf hahahahahahahahahaha LOL

Semnătură 

Suzuki SV650S
One joint a day, keeps the doctor away! cheese

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

Daca vrem sa fim corecti in Photoshop nici nu exista termenul de Paintbrush ci doar de Brush si eventual Airbrush. Paintbrush-ul e din Corel Photopaint daca nu ma insel, denumit asa probabil ca sa se diferentieze cumva de brush-ul de PS. In esenta fac cam acelasi lucru. Pe vremuri Paintbrush-ul din CPP, era mai avansat dpdv al nr. de pensule, dar a fost ajuns din urma de PS.
In concluzie e greu de diferentiat, mai ales ca apartin unor app diferite. Daca ambele se regaseau in PS atunci puteam sa ne pronuntam mai bine

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
STef… - 20 Mai 2008 06:46 PM

Daca vrem sa fim corecti in Photoshop nici nu exista termenul de Paintbrush ci doar de Brush si eventual Airbrush. Paintbrush-ul e din Corel Photopaint daca nu ma insel, denumit asa probabil ca sa se diferentieze cumva de brush-ul de PS. In esenta fac cam acelasi lucru. Pe vremuri Paintbrush-ul din CPP, era mai avansat dpdv al nr. de pensule, dar a fost ajuns din urma de PS.
In concluzie e greu de diferentiat, mai ales ca apartin unor app diferite. Daca ambele se regaseau in PS atunci puteam sa ne pronuntam mai bine

Cred că aici e vorba de a diferenția terminologic brush de paintbrush. Mie mi se pare OK dihotomia pensulă v. penel și cred că este și în spiritul celor dorite de Cristi.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member
STef… - 20 Mai 2008 06:46 PM

[...] In concluzie e greu de diferentiat, mai ales ca apartin unor app diferite. Daca ambele se regaseau in PS atunci puteam sa ne pronuntam mai bine

Hmm, corect, nu am verificat înainte, doar am presupus că există ...

Atunci să fiu mai explicit, în cazul meu (dar cade ipoteza cu photoshopismul strict).
Pe mine mă freacă treaba asta în traducerea de la GIMP. Presupun că acel program se bazează pe o terminologie la ei acolo deja rodată, dar pentru mine este foarte confuz. De exemplu am brush la categoria aerograf (airbrush). Cum adică pensulă la aerograf ? Sau chiar la Photoshop, la Pencil tool pot să aleg „Click to open the Brush Preset picker”. La fel, cum adică pensulă dacă-i vorba de creion ?

Exemple: (atașat)

Cristi

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

În situațiile alea, “brush” se referă la proprietățile vârfului pensulei sau creionului.

Semnătură 

⌘-N

1 din 2
1

‹‹ USB 3      Format video .fj2 ››