1 din 2
1
Sondaj
Ar fi bine să avem o "poliţie lingvistică" a forumului?
Da 16
Nu 23
Nu-mi pasă 1
Total voturi: 40
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Limba română în postări
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bergerac
Macuser din: 15.12.07

Dragilor, pe mine a început să mă deranjeze din ce în ce mai tare sumedenia de erori grosolane de limbă şi/sau ortografie din postările din forumul nostru. E adevărat că sunt mai puţine decât în alte forumuri, dar sunt oricum multe şi deranjante. Mă deranjează pentru că eu cred că limba noastră e singurul lucru care ne defineşte ca naţie şi care ne uneşte. E miraculoasă şi unică în felul ei şi cred că avem datoria cu toţii să o protejăm cât putem de bine. Nu vreau să fiu purist sau scorţos, nu mă refer aici la mari subtilităţi sau la ultimele norme DOOM, sunt inginer “la bază” şi presupun că fac la rândul meu o mulţime de greşeli. Totuşi, ce văd prin postări e de-a dreptul supărător.

Ca atare a vrea să fac următoarea propunere: ştiu că avem printre membrii cei mai activi oameni cu studii serioase de litere, poate şi printre admini. Aş propune ca unul sau mai mulţi dintre ei să fie “poliţia lingvistică” a forumului. Rolul lor să fie public şi asumat, descris în regulament, şi ei să corecteze şi comenteze erorile cele mai flagrante de exprimare, ortografie, etc. În felul ăsta vom învăţa şi noi de la ei şi vom deveni toţi mai buni. Rolul lor fiind public şi asumat, el nu va fi luat de ceilalţi drept un atac şi nu va genera resentimente.

Ce ziceţi?

[ Modificat: 26 Mai 2008 03:44 PM de Administrator ]
 Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca,Romania
Macuser din: 11.01.08

Este de apreciat o astfel de inițiativă,...poate reușim sa fim cu totul diferiți(de celelalte comunitați)

Semnătură 

  S⃣

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Am inteles dar n-am inteles. Ce intelegi tu prin „să corecteze şi comenteze erorile cele mai flagrante de exprimare, ortografie, etc.”? Sa intre si sa editeze mesajele astfel incat ele sa fie corecte? Sa faca un subforum unde sa ne invete unde gresim (prezentari didactice)? Sa pedepseasca userii ce scriu incorect (politie)?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member

Mă gândeam, de pildă, ca un astfel de user ar putea să scrie un comentariu of-topic la o postare, în care să identifice erorile şi să explice care exprimări ar fi fost corecte şi de ce. Ideea nu e să avem postări perfecte din prima, ci să învăţăm de la ei. I-am zis “poliţie” pentru că nu am avut un cuvânt mai bun la îndemână, dar sigur că nu ar trebui să pedepsească pe nimeni. Dar ar trebui să ne corecteze pe toţi. Ar putea să-şi împartă capitolele forumului între ei, ca să le vină mai uşor.

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member

Aş mai avea o rugăminte: ca să ne ajute să decidem, i-aş ruga pe cei care votează să-şi explice votul. În felul ăsta vom putea asculta şi părerea minorităţii şi votul va fi mai informat.

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Tg. Mures
Macuser din: 18.10.05

Corectie: “off-topic” raspberry

Daca se gaseste o varianta pentru astfel de interventii care sa nu fie ofensiva, invaziva sau jignitoare, ma inscriu si eu. Oricum a treia oara mi-e frica sa-i spun lui psergiu ca “vreun” si “vreo” se scriu asa smile

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 25.05.08

Aduc eu o primă corectură, strict la subiect:

Asti - 26 Mai 2008 01:08 AM

... exprimare, ortografie, etc.

Înainte de etc nu se pune virgulă. Definiţia o găseşti în DEX aici: http://dexonline.ro/search.php?cuv=etc .
În cazul de faţă, textul ar fi: “exprimare, ortografie şi altele.”.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pfaffing
Macuser din: 30.10.06

Idea este bună.

Dar
1. Pentru ceea ce vrei tu trebuie un profesor universitar care să fie angajat de către MacUser. RO 24 din 24.
2. Fiecare are propriul lui trecut în asimilarea limbi române.
3. Fiecare are prpprul lui stil de comunicare verbală
4. Fiecare are propriul lui stil de a se face înțeles
5. Ceea ce înțelegi tu printr-un termen eu pot înțelege cu totul altceva
6. Intră în calcul diferențele de cultură a fiecărui utilizator de pe forum
7. Fiecare urmărește ceea ce vrea pe acest forum.
8. Tu scri într-un fel la tastatură eu înaltul, tu faci puține greșelli eu poate mai multe, din cauza dezterității
9. Gramatica unei limbi dacă nu se asimilează în mod corect până la vârsta de 12 ani, e mult prea probabil ca nici după aceea.
0. Și ar mai fi…

Semnătură 

Localizare Mac OS X 10.5.8

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Asti - 26 Mai 2008 01:43 AM

Mă gândeam, de pildă, ca un astfel de user ar putea să scrie un comentariu of-topic la o postare, în care să identifice erorile şi să explice care exprimări ar fi fost corecte şi de ce. Ideea nu e să avem postări perfecte din prima, ci să învăţăm de la ei. I-am zis “poliţie” pentru că nu am avut un cuvânt mai bun la îndemână, dar sigur că nu ar trebui să pedepsească pe nimeni.

Deci raspunsul e cel mai apropiat de varianta 2.

In acest caz pot spune ca mi se pare o idee complet idioata. E ca in liceu cand intra profa si zicea „cine lipseste azi?” si apoi ne facea morala ca chiulim atat de mult, noua, astora care eram prezenti. Nu vreau sa citesc cum cineva ii tine lectii de gramatica/ortografie unui utilizator care nu face efortul sa srie corect de la bun inceput. Pentru asta sunt scoli, meditatori, dictionare, etc.

Cat despre a doua parte, nu stiu cine sunteti voi ca sa va ajute sa decideti, si de ce crezi ca adminii ar trebui sa explice regulile pe care le fac si deciziile pe care le iau. Ti se pare ca ar fi democratie aici, ca a fost ales cineva prin vot popular?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member

Eugen M. Oricum, eu nu propun corecţii de erori de tastare. De asemenea, eu nu propun nici corecţii de stil, nu facem stilistică aici. Cât despre profesorii universitari, numai eu ştiu doi, şi încă de talie, care scriu aici zeci de posturi zilnic. Cred că le-ar face plăcere şi le-ar continua misiunea dacă ne-ar ajuta şi pe noi. În ce priveşte restul ... e o discuţie. De pildă dacă eu înţeleg ceva printr-un termen iar tu altceva şi asta e în regulă, atunci nu prea vorbim aceeaşi limbă. Oricum, e dreptul tău şi al oricui, fireşte, să ţii sau nu seama de eventualele corecţii.

RobertS. Mulţumesc. Să înţeleg că e incorectă şi folosirea cuvântului “etc.” în sine? De ce propui “şi altele” în loc de “etc.”?

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator

Ah, am inteles, cine voteaza in poll. Scuze. Credeam ca sunteti mai multi in spatele unui nick.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
huk - 26 Mai 2008 02:04 AM

Cat despre a doua parte, nu stiu cine sunteti voi ca sa va ajute sa decideti, si de ce crezi ca adminii ar trebui sa explice regulile pe care le fac si deciziile pe care le iau. Ti se pare ca ar fi democratie aici, ca a fost ales cineva prin vot popular?

Uuuuh, baby! Cool it. Unwind yourself wink Ce are democraţia cu asta? A explica deciziile pe care le iei celor afectaţi de ele poartă, îndeobşte, numele de respect. Ca şi felul în care comentezi o idee care-ţi displace, a propos. Cât despre decizie, mă refeream la decizia de a vota într-un fel sau altul. Ce fac adminii cu votul nostru e treaba lor.

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 25.05.08

Asti, folosirea “etc.” nu este incorectă. La al doilea rând am exemplificat ce înseamnă “etc.”. Atât.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: Tg. Mures
Macuser din: 18.10.05

Idea este bună.

Dar:
1. Pentru ceea ce vrei tu trebuie un profesor universitar care să fie angajat de către MacUser. RO 24 din 24.
2. Fiecare are propriul lui trecut în asimilarea limbi române.
3. Fiecare are prpprul lui stil de comunicare verbală.
4. Fiecare are propriul lui stil de a se face înțeles.
5. Ceea ce înțelegi tu printr-un termen eu pot înțelege cu totul altceva. - frază fără sens
6. Intră în calcul diferențele de cultură a fiecărui utilizator de pe forum.
7. Fiecare urmărește ceea ce vrea pe acest forum.
8. Tu scri într-un fel la tastatură eu înaltul, tu faci puține greșelli eu poate mai multe, din cauza dezterității
9. Gramatica unei limbi dacă nu se asimilează în mod corect până la vârsta de 12 ani, e mult prea probabil ca nici după aceea.
10. Și ar mai fi…

Quod erat demonstrandum!

Toate astea sînt pretexte, nu contra-argumente valide la argumentul thread-ului: că limba română se duce dracului.

Punctele 2, 3 și 4 sînt total irelevante. Se pot aplica la orice deviații de la corectitudine. Reprezintă doar explicații sau scuze.
Punctele 6 și 8 mi se par chiar argumente pro, și încă forte. Cei a căror cultură lasă de dorit ar avea doar de cîștigat; cei care nu-s în stare să tasteze trebuie să învețe, nu să obișnuiască lumea cu greșelile lor. Cunosc oameni care sînt paralizați si tastează cu un singur deget sau nici atît, și nu fac greșeli!
Punctul 7 e și el irelevant. Indiferent ce urmărești, nu ai ce cîștiga pocind limba.
În ce priveste punctul 10, e pur și simplu o minciună.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: Lagan, Suedia
Macuser din: 17.02.07
Asti - 26 Mai 2008 02:06 AM

RobertS. Mulţumesc. Să înţeleg că e incorectă şi folosirea cuvântului “etc.” în sine? De ce propui “şi altele” în loc de “etc.”?

Tu discutii de genul asta vrei sa fie pe un forum despre calculatoare?

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pfaffing
Macuser din: 30.10.06
Asti - 26 Mai 2008 01:45 AM

... i-aş ruga pe cei care votează să-şi explice votul. ...

Păi eu am votat DA.
Și de ce?
Fiindcă sunt un user cu musca pe căciulă, am barbă lungă și vreau să te ajut în proiectul tău. Dar cât despre restul de pe forum, rămâne de văzut. Eu cred că problemele de gramatică trec printre degete dacă urmărești idea centrală din textul celui care l-a scris. Iar dacă nu înțelegi îl întrebi ce a vrut să spună, iar dacă nu îl înțelegi și nu ai chef să îl ajuți mai bine nu te bagi în discuție (tocmai că eu fac contrariul de cele mai mult ori, mă bag ca musca-n lapte, hihi).
Dar sper că acest forum nu se transformă din MacUser .RO în GramaticaMea .RO.
Că deja mă enervez, și când mă enervez, doar știți nu? Mă enervez.

Semnătură 

Localizare Mac OS X 10.5.8

1 din 2
1