2 din 2
2
Sondaj
Ar fi bine să avem o "poliţie lingvistică" a forumului?
Da 16
Nu 23
Nu-mi pasă 1
Total voturi: 40
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Limba română în postări
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: London, UK
Macuser din: 31.05.07

atata timp cat nu se foloseste limbaj de cIRC, nu ma intereseaza ca unu mai face cate-o greseala. suntem pe un forum, pe internet, ce naiba! iar aveti prea mult timp liber???

Semnătură 

Suzuki SV650S
One joint a day, keeps the doctor away! cheese

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pfaffing
Macuser din: 30.10.06
alxx - 26 Mai 2008 02:17 AM

Idea este bună.

Dar:
1. Pentru ceea ce vrei tu trebuie un profesor universitar care să fie angajat de către MacUser. RO 24 din 24.
2. Fiecare are propriul lui trecut în asimilarea limbi române.
3. Fiecare are prpprul lui stil de comunicare verbală.
4. Fiecare are propriul lui stil de a se face înțeles.
5. Ceea ce înțelegi tu printr-un termen eu pot înțelege cu totul altceva. - frază fără sens
6. Intră în calcul diferențele de cultură a fiecărui utilizator de pe forum.
7. Fiecare urmărește ceea ce vrea pe acest forum.
8. Tu scri într-un fel la tastatură eu înaltul, tu faci puține greșelli eu poate mai multe, din cauza dezterității
9. Gramatica unei limbi dacă nu se asimilează în mod corect până la vârsta de 12 ani, e mult prea probabil ca nici după aceea.
10. Și ar mai fi…

Quod erat demonstrandum!

Toate astea sînt pretexte, nu contra-argumente valide la argumentul thread-ului: că limba română se duce dracului.

Punctele 2, 3 și 4 sînt total irelevante. Se pot aplica la orice deviații de la corectitudine. Reprezintă doar explicații sau scuze.
Punctele 6 și 8 mi se par chiar argumente pro, și încă forte. Cei a căror cultură lasă de dorit ar avea doar de cîștigat; cei care nu-s în stare să tasteze trebuie să învețe, nu să obișnuiască lumea cu greșelile lor. Cunosc oameni care sînt paralizați si tastează cu un singur deget sau nici atît, și nu fac greșeli!
Punctul 7 e și el irelevant. Indiferent ce urmărești, nu ai ce cîștiga pocind limba.
În ce priveste punctul 10, e pur și simplu o minciună.

Na și acum gata?
Primesc BAN, câți îmi dai?

0 = 0 pentru că așa vreau, nu pentru că am uitat.
: după dar la fel, așa vreau eu.
MacUser. Ro la fel, așa vreau eu, să nu apară ca fiind link.
dacă tu vrei 2 de ii atunci mai pune unul..eu nu vreau…
x sau cs e indecis pentru mine, așa că e mai bine z..
10 nu există la mine…așa că eu nu mint..
ll… findcă cuvântul în sine o spune..

înaltul nu ajunge la taste așa cum ajungi tu.., eu îs înalt.., trebe să te apleci și alea alea..
vrei să pun și punct…. păi alea nu le citești de ce să le mai pun, le sub înțelegi nu? sau tu citești “punct”
Ideeeeeaaa dacă vrei să faci o sinfonie…o pui cu ee…bee..

prpprul : definieste eul meu..acum
cum, sună : cultură fiecărui ...?  a-ul ăla își are locul lui bine acolo….Maestre…

Toate punctele sunt relevante, dar mai puțin pentru tine.
Măi Măi..și mai vreți..?

[ Modificat: 26 Mai 2008 02:49 AM de Eugen M. ]
 Semnătură 

Localizare Mac OS X 10.5.8

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
aoleks - 26 Mai 2008 02:29 AM

atata timp cat nu se foloseste limbaj de cIRC, nu ma intereseaza ca unu mai face cate-o greseala. suntem pe un forum, pe internet, ce naiba! iar aveti prea mult timp liber???

uite aici un om care a spus totul…

..frumos domnule aoleks

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 25.05.08
Eugen M. - 26 Mai 2008 02:40 AM

cum, sună : cultură fiecărui ...?  a-ul ăla își are locul lui bine acolo….Maestre…

Trec peste virgula care nu-şi are locul şi ajung la ce mă doare.

alxx - 26 Mai 2008 02:17 AM

6. Intră în calcul diferențele de cultură a fiecărui utilizator de pe forum.

Alxx vroia să spună că se scrie corect astfel: “6. Intră în calcul diferenţele de cultură ale fiecărui utilizator de pe forum.”.
@ Eugen M.: Măi băiete, bagă-ţi minţile în cap. Nu scriem în limba română după principiul “pentru că aşa vreau”.

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Robert S. - 26 Mai 2008 03:28 AM

Alxx vroia să spună că se scrie corect astfel: “6. Intră în calcul diferenţele de cultură ale fiecărui utilizator de pe forum.”.
@ Eugen M.: Măi băiete, bagă-ţi minţile în cap. Nu scriem în limba română după principiul “pentru că aşa vreau”.

Na domnule îți dau perfectă dreptate.
Ce să mai zic, asta e.
Sânt eu deplasat și gata, am încheiat subiectul.
Mai vreți ceva?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca, Satu Mare
Macuser din: 28.10.06

Mie mi se pare ca ne invartim dupa coada. Respect limba romana dar sa se faca observatii sau corectii la modul de exprimare a unei persoane mi se pare hilar si neavenit. Cred ca suntem pe un forum de o alta tinuta decat cea lingvistica, si in plus de asta dupa cateva observatii de genul asta nu mai scrie nimeni pe forum, ca nu vine aici sa primeasca lectii de literatura sau gramatica.

Si ca tot vorbim ar fi de remarcat ca in ultima vreme cei noi veniti isi cer mii de scuze inca de la primul post cum ca deranjeaza si ca supara punand intrebari de incepator, vorbesc foarte rugator si timorati incat zici ca le da in cap cineva daca intreaba o banalitate sau un lucru serios. Eu cred ca aici este un forum unde se dezbat idei si se ofera solutii, astfel incat sa revii cu placere inapoi nu sa tragi doi D-zei si o “mama lor de increzuti cu figuri in cap”... Nu exista intrebari stupide ci doar raspunsuri stupide.
  Parca altul este spiritul in comunitatea Mac… sa ajutam nu sa apostrofam sau sa criticam novicii de orice fel or fi ei (in calculatoare sau in lingvistica), ca fiecare dintre noi a fost sau este incepator in ceva

Semnătură 

Succesul este o chestiune de noroc ! ... intreaba orice ratat si iti va spune lucrul acesta.
Si pentru ratat: Norocul apare atunci cand Pregatirea se intalneste cu Oportunitatea si Curajul.

Macbook Air 13’, 1.7 Ghz i5, 4Gb RAM, 120 GB Flash
iPhone 5 Black, 16 Gb

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Asti - 26 Mai 2008 01:08 AM

Dragilor, pe mine a început să mă deranjeze din ce în ce mai tare sumedenia de erori grosolane de limbă şi/sau ortografie din postările din forumul nostru. E adevărat că sunt mai puţine decât în alte forumuri, dar sunt oricum multe şi deranjante. Mă deranjează pentru că eu cred că limba noastră e singurul lucru care ne defineşte ca naţie şi care ne uneşte. E miraculoasă şi unică în felul ei şi cred că avem datoria cu toţii să o protejăm cât putem de bine. Nu vreau să fiu purist sau scorţos, nu mă refer aici la mari subtilităţi sau la ultimele norme DOOM, sunt inginer “la bază” şi presupun că fac la rândul meu o mulţime de greşeli. Totuşi, ce văd prin postări e de-a dreptul supărător.

Ca atare a vrea să fac următoarea propunere: ştiu că avem printre membrii cei mai activi oameni cu studii serioase de litere, poate şi printre admini. Aş propune ca unul sau mai mulţi dintre ei să fie “poliţia lingvistică” a forumului. Rolul lor să fie public şi asumat, descris în regulament, şi ei să corecteze şi comenteze erorile cele mai flagrante de exprimare, ortografie, etc. În felul ăsta vom învăţa şi noi de la ei şi vom deveni toţi mai buni. Rolul lor fiind public şi asumat, el nu va fi luat de ceilalţi drept un atac şi nu va genera resentimente.

Ce ziceţi?

Mă simt pe căciulă cu musca lingvistică, numai că nu ai cum obliga pe un flăcău ori pe o duduie să scrie corect dacă nu scrie. Ori nu știe, ori nu vrea, ori și una și alta. Unii, ca să parcă mai deștepți decît realitatea, vor să pară originali, dar se vede mintenaș că neștiința e cauza teribilismului.
Eu zic să dai exemplul personal, apoi mai vedem…

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

1) Asti - dacă tot propui poliție - șcrie și tu corect cu “ș” și “ț” nu cu invenția iredentistă a lui Microsoft: “ş” și “ţ” wink
2) Poliția asta lingvistică nu va duce decât la off-topic-uri și scandaluri. Internautul român de origine windozară mai degrabă te înjură decât să skrie farah K. Făceți ca mine - mesajelor scrise cu fundul ori nu le răspund deloc ori îi rog să mai scrie odată ce vor în românește. Chiar dacă îmi lua mai puțin să le scriu răspunsul.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Bre, macuzeri mintoși!
Ăsta e un site unde se fac cele mai puține greșeli de gramatică! Vreți să-l nenorociți? Hai, că fiecare se străduiește să scrie cît mai corect. Corect, în cele din urmă, înseamnă inteligibil.

Și apoi, cine e de vină că gramatica se schimbă după cum îi pute Academiei? Eu, unul, n-am să scriu niciodată cu “sunt”, “â” (exceptînd România) ori “nicio”. E ca și cum i-ai spune unui matematician că Academia a hotărît că 2+2=5!

Hai s-o lăsăm cum a căzut. Agramatismele sînt mult mai suportabile decît jignirile.
Iar eu scriu de regulă şţ și nu șț special pentru cititorii de pe Windows!

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bacău, România
Macuser din: 24.10.07
iaru - 26 Mai 2008 06:01 AM

Bre, macuzeri mintoși!
Ăsta e un site unde se fac cele mai puține greșeli de gramatică! Vreți să-l nenorociți? Hai, că fiecare se străduiește să scrie cît mai corect. Corect, în cele din urmă, înseamnă inteligibil.

Și apoi, cine e de vină că gramatica se schimbă după cum îi pute Academiei? Eu, unul, n-am să scriu niciodată cu “sunt”, “â” (exceptînd România) ori “nicio”. E ca și cum i-ai spune unui matematician că Academia a hotărît că 2+2=5!

Hai s-o lăsăm cum a căzut. Agramatismele sînt mult mai suportabile decît jignirile.
Iar eu scriu de regulă şţ și nu șț special pentru cititorii de pe Windows!

Dar când trimiți un e-mail tip business, ce faci?

Tu nu ai să scrii niciodată după noile reguli, asta inseamnă că te exprimi incorect gramatical. (forma veche a devenit incorectă, nu sunt acceptate formele în paralel ca fiind corecte). Le implementezi și copiilor tăi aceleași principii?... dacă nu le convin noile reglementări, să nu le urmeze?

Felul tău de a recționa la modificările aduse de Academia Română prin DOOM2, se numește inadaptare, chiar dacă tu te scuzi și zici că decizia ta este conștientă și voluntară. Nu are nimeni de unde să știe că tu de fapt cunoști noile schimbări și decizi să scrii incorect gramatical pentru că așa dorești tu, și nu pentru că nu știi să scrii corect. Legat de niciun/unul/una/o ... acest tip de scriere este de fapt o revenire (se scria așa înainte de 1953), deci dacă nu te adaptezi la nou, fii nostalgic ! wink - s-a dorit printre altele și ”alinierea” cu celalalte limbi romanice (it. nessuno, sp. ningun etc.)

Nici mie nu îmi convine faptul că acum trebuie să zici ”compot de cireși” și nu de cireșe! Sau schimbarea felului în care se pune accentul la pronunțarea unor cuvinte. Dacă înainte numele ființelor mitice se scriau cu majusculă, acum nu (ciclop, muză, titan). Acum scriem weekendul, gadgetul, itemul legat… aiurea!

Sunt multe schimbări radicale și supărătoare, dar… precum la altele din jurul nostru, trebuie să ne adaptăm. (Unii încă se ghidează după următoarele: ”bătaia e ruptă din Rai” ”Un om și o femeie mergeau pe stradă” ”Eu te-am făcut, eu te omor” etc.)

@Asti: Adminul cu ”studii serioase de litere” se subscrie deciziei lui iaru de a nu folosi noile reglementări DOOM2, așa că văd total irelevantă ”doleanța” ta de a-l desemna ca ”paznic cu funcții de coerciție ” pe acel admin.

Semnătură 

If this town is just an Apple, then let me take a bite - MJ
_______
| iPhone 3G 8GB 3.0.1 | iPod Nano 4GB | Sony Vaio FZ4000 CTO
Most of my time: Helping people with special needs (Psychologist) | Making extra money (Audio Engineer - freelancer)

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Nu pot să sufăr două chestii pe acest forum:
1. Când într-o discuție care n-are absolut nici un fel de legătură cu gramatica și limba română vine unul și începe să corecteze gramatica/ortografia din mesajele altora.
2. Când cineva este trimis imediat spre butonul de search. Asta apropo de ce zicea silvestro2in1, că unii useri se tem să pună întrebări. Păi da, se tem și pentru că li se dă în cap cu search-ul încă de la prima întrebare.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

mai eugene, “idea” se scrie cu doi de “e”, ai repetat greseala si dupa ce ti s-a corectat.

deranjeaza pe cineva mesajele scrise in totalitate cu litere mici si fara diacritice? eu asta incerc sa corectez la mine dar nu tine.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRank
Moderator
Din: Cluj
Macuser din: 14.10.05

Am votat si eu cu “Nu”. S-au enumerat deja motivele contra acestei idei mai sus.
Asti:

Aş mai avea o rugăminte: ca să ne ajute să decidem, i-aş ruga pe cei care votează să-şi explice votul. În felul ăsta vom putea asculta şi părerea minorităţii şi votul va fi mai informat.

De când ai zis “să decidem” m-ai pierdut.  Eu îţi sugerez să faci chestia asta de capul tău, adică să trimiţi tu mesaje private fiecărui user care face vreo greşeală de gramatică pe forum.

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

1n k0nkLuZ!e 5kr!etZ 5h! v0! kum puTetZ mA! b!Ne.
Graiul străbunilor îi sfânt dară nu zămislim letopisețe acilea și n-o fi mare dever de n-om buchisi toate slovele precum în orologhionul ăl mare.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

2 din 2
2