It’s close thing, but we’d suggest that Mac users moving to windows have an easier tie then those going the other way. Don’t get us wrong - Mac OS X is an excellent operating system; very sleek, very polished and it easily out-paces Window XP with features like Sherlock (searching), Expose (giving you the ability to shrink every window on your screen down to thumbnail view, rather than paging through an [ALT]+[TAB] list). However, what really sets it apart from Windows, is its attitude. Put simply, Mac OS X is very hard to use. Windows leads you by the hand through absolutely everything, its task-based interface and intuitive controls very rarely getting in your way. Compressed Folders are the perfect example, enabling you to drag and drop files in and out of them without ever having to know or care that they’re being compressed and uncompressed on-the-fly. Another ‘un-sticking’ points is the Taskbar. Windows alerts you by making application’s entry on the task bar flash orange a couple of times and then stays that colour. OS X assails you with icons that constantly bounce in your peripheral vision until you’re forced to click on them just to get rid of the distraction. Finally, when it does come to more complicated actions than simply copying and moving files, there’s no arguing that Windows XP makes it much easier to deduce what to do. OS X works brilliantly right up to the point that you want to think different, but deviate from the standard route and trouble isn’t far behind. Windows XP, while its occasionally ‘dumbed-down’ feel can annoy more experienced users, is far better at teaching its users how to go about doing what they want, rather than expecting them to simply know. Longhorn will undoubtedly continue this trend with its increased focus on tasks rather than commands, not to mention wizards, shortcuts and other-less dramatic tweaks around the edges
E adevarat.. e mult de citit (folositi Speech), insa.. e cea mai mare tampenie pe care am citit-o vreodata.
Da, mai… asa e, are dreptate.. Windowsul te ghideaza pas cu pas. De exemplu zilele trecute, inainte sa rad XP-ul, l-am deschis si pac! un tray popup ma anunta ca am cam multe icoane pe desktop. L-am inchis, apoi dupa doua secunde hopa! iar acelasi popup, care bag seama ca vroia sa ma convinga sa fac curatenie pe desktop. OK, am injurat si l-am inchis si a doua oara si a tacut. Dupa care bag cablul de la Zapp, intr-un port USB si dau dial-up. Cucu, nu merge. Il pun in alt port USB si minune mare: alt tray popup care ma anunta ca un device USB a fost infipt si - ce privilegiu - merge. Uau… ce chestie….
Domnilor, nu va inflamati. Intrebati-i pe cei care au trecut de pe PC pe mac si viceversa. Ei au adevarul, nu noi. Daca balanta inclina in favoarea OS X, asta e. Poate spune cine ce vrea. Daca e invers, degeaba ne batem capu’. Dar cel mai greu lucru e sa vorbesti (de fapt, e cel mai usor, ca nu cere nici o osteneala) despre ce nu cunosti. Va dau un singur exemplu. La mine, la Catavencu, firma ofera unor angajati laptopuri gratuite. Ce? Masini scumpe. HP-uri! Ei bine, cei care n-au avut aceste merite si-au luat TOTI mac (in leasing, ca nu-i tineau curelele). Toti – fosti utilizatori de PC. Astfel ca acum avem doua trupe: trupele mac si trupele PC. Ei bine, cei cu HP dau tircoale macurilor si se roaga acum de conducere sa le schimbe cadourile. Exemplul cel mai hazliu a fost disputa Mircea Toma (care are un HP) si Cornel Ivanciuc (care are un mini). Acum, Toma se invirte toata ziua in jurul macului si suspina:
— Da’ eu de ce am fost pedepsit cau harabaia aia? Ce pile aveti voi si eu n-am?
Domnilor, nu va inflamati. Intrebati-i pe cei care au trecut de pe PC pe mac si viceversa. Ei au adevarul, nu noi. Daca balanta inclina in favoarea OS X, asta e. Poate spune cine ce vrea. Daca e invers, degeaba ne batem capu’. Dar cel mai greu lucru e sa vorbesti (de fapt, e cel mai usor, ca nu cere nici o osteneala) despre ce nu cunosti. Va dau un singur exemplu. La mine, la Catavencu, firma ofera unor angajati laptopuri gratuite. Ce? Masini scumpe. HP-uri! Ei bine, cei care n-au avut aceste merite si-au luat TOTI mac (in leasing, ca nu-i tineau curelele). Toti – fosti utilizatori de PC. Astfel ca acum avem doua trupe: trupele mac si trupele PC. Ei bine, cei cu HP dau tircoale macurilor si se roaga acum de conducere sa le schimbe cadourile. Exemplul cel mai hazliu a fost disputa Mircea Toma (care are un HP) si Cornel Ivanciuc (care are un mini). Acum, Toma se invirte toata ziua in jurul macului si suspina:
— Da’ eu de ce am fost pedepsit cau harabaia aia? Ce pile aveti voi si eu n-am?
eu am avut de toate. sambata am instalat pe un pc windows cu programele afrente, office, net, adobe. nici 24 ore si windows crapat. fara semnalmente. nu mai vreau pc. mac-ul este ca undrog pana nu gusti nu stii, dar dupa aia greu scapi de ea. adevarat safari are probleme la deschiderea paginilor web (stiu o pagina care nici in ruptul capului nu vrea) dar e mai bun ca ie 7 :D
@iaru pai faceti si voi, 2 fascicole la catavencu: pc made & MAC made… sa se vada diferenta
Ha ha ha, pai vrei sa nu mai aparem? Diferenta n-ar fi mare, ca tot acolo ajungi. Da’ e chestie de timp si organizare. Eu imi pun serverul la dispozitia intregii redactii si lucrurile merg ca unse! Apoi, o belea mare cu fonturile. Am cinci clase de Clearface gothic pentru titluri, or, Win nu suporta si le vede pe toate cu un nume generic. Pe urma, e vorba de editarea rapida a imaginilor. Quarku de mac o face. Cel de Win, nu. Asa ca ar fi o alergatura de mama, mama…
Sumarizez totul cu mesajul magic de la Win 95/98 cand nu aveai mousele infipt:
Mouse not detected - click OK to continue.
Chiar daca infingeai mousele - cursorul nu se misca pe ecran pana nu apasai OK
Sau cel mai tare mesaj de eroare la butare, la care am ramas masca o juma’ de ora ca bou’ cu ochii-n calculator: “Keyboard error! press F1 to continue”.
Sau cel mai tare mesaj de eroare la butare, la care am ramas masca o juma’ de ora ca bou’ cu ochii-n calculator: “Keyboard error! press F1 to continue”.
Nope - calculatoarele Compaq Deskpro care ziceau: Keyboard Not Found - press F1 to continue.
Si care nu plecau neam pana nu le bagai o tastatura si apasai F1. Intr-o vreme foloseam unul ca server si singura solutie sa plece singur (nu poti sa ii zici in bios sa ignore eroarea asta) a fost sa smulg electronica+cablul de la o tastatura, sa le bag intr-o punga pe care sa o leg in spatele calculatorului - ca nu aveam loc de toata tastatura unde trebuia sa il pun.
Domnilor, nu va inflamati. Intrebati-i pe cei care au trecut de pe PC pe mac si viceversa. Ei au adevarul, nu noi. Daca balanta inclina in favoarea OS X, asta e. Poate spune cine ce vrea. Daca e invers, degeaba ne batem capu’.
Impresii de switcher culese pe parcursul ultimelor 8 luni:
Windows-ul nu îți vine în întâmpinare, nu e “mai ușor”, ci speculează cea mai mare slăbiciune a omului: lenea (faptul că Bill e cel mai bogat om al planetei spune mult în contextul ăsta). Poți să stai cu falca proptită în mâna stângă și să dai click-uri până scapi de toate ferestrele fără să citești o iotă. E ca și cum te-ai tot duce de-a dura la vale până dai de tare, până crapă ceva. Te amorțește cu automatismele și te copleșește cu grijile.
OS X te trezește și te ține treaz. —
Tocmai vin de la un prieten care are două pc-uri legate în rețea și la internet și un laptop.
Am stat la el vreo două ore, preț de vreo 4-5 reset-uri de fiecare pc, scanări antivirus, blocări, o nebunie… Cum naiba să nu fii agitat în condițiile astea?
Stăpânea toate rutinele de optimizat și de făcut Windows-ul să funcționeze, dar fără nici un rezultat.
Mă uitam la el cu mirare („Pentru ce se agită așa?”), dar și mai mult mă mira detașarea mea. Știam că acasă mă așteaptă Mac-ul, hehehe
Hehe, apropo de asta, asa ma unge la suflet sa le raspund “prietenilor” care, auzind ca sunt IT-ist se uita la mine cu lacrimi in ochi si ma roaga sa vin “5 minute”(2 ore) sa “arunc un ochi”(backup, reinstalat windows) pt ca “merge cam incet, cred ca are un virus” (e full de virusi si spyware, userul n-are decat o singura partitie, etc).
Si le spun, imi pare rau, eu folosesc un mac, nu mai stiu ce antivirusi sunt la moda, care e ultimul tool de curatzat windows si astfel n-am mai participat la vre-un ritual de exorcizare a windows-ului de foooaaarte multa vreme
Si asa de bucuros sunt ca pot scapa de aceasta “boala profesionala”, nici nu va pot spune…
Revenind on-topic, prietena mea m-a boscorodit vreo luna despre cum nu ii place ei macul, ca nu gaseste butonul X sau Y si nu poate sa faca nimic productiv etc. Ei, recent s-a angajat, si lucreaza pe windows… imediat au inceput numai cuvinte de lauda pentru cat de bine merge mac-ul, office-ul de pe mac, VoodooPad, iPhoto, etc
Asa ca eu as spune ca prima luna e ceva mai grea (si eu am simtit asta) la switch-ul la mac. But you know, once you go mac…
EDIT: ah si am uitat, de ceva vreme nu vrea nimic altceva decat sa isi cumpere un macbook alb.