bobocbbb - 18 Iunie 2008 09:36 PM
vreau sa instalez si eu ubuntu ppc pe un powerbook g4 ma poate ajuta cineva?nu am mai folosit niciodata linux deci nu stiu ce partitii sa fac.
am o partitie pe care am leopard de 50gb si o partitie libera de 25gb.
am bootat de pe live cd si am 3 optiuni la instalare:
- guided - use entire disk dar cu asta cred ca imi instaleaza peste osx 
- guided - use the largest continous free space
- manual
am ales manual,iar aici imi apar partitiile.
am dat delete partition la cea de 25gb care e libera si mi-a aparut ca free space.
acum am optiunea sa dau new partition si aici marea problema,am 10 optiuni si aici se complica treaba ca nu stiu pt ce sunt:
- ext3 journaling file system
- ext2 file system
- reiserFS journaling file system
- JFS journaling file system
- XFS journaling file system
- FAT16 file system
- FAT32 file system
- newworld
- swap area
- NewWorld boot partition
si do not use the partition….
din ce am citit pe net am inteles ca pt a instala linux trebuie facute vreo 3 partitii,una de swap care ar trebui sa fie dublu la ram,una de root / si una /home dar nu stiu ce format sa aleg…ma poate ajuta cineva?
evident ca suportul linux pe PPC e mai sarac decat pe x86. totusi, pe un G4 PPC poti instala lejer ubuntu, debian, fedora, gentoo etc. eu am folosit fara probleme sistemele de mai sus pe PPC. o problema reala este flashul - macromedia nu face flash player pt linux PPC.
conexiunea wireless e alta o problema generala
eu as evita-o pur si simplu, conecteaza-te la net prin cablu.
la instalare/partitionare, cel mai simplu e sa alegi varianta 2 - use free space etc. daca partitionezi manual, swapul trebuie sa fie dublu fata de ram. ca format, ext3 e cam cea mai stabila, fata de reiserfs, xfs etc. care sunt mai rapide, dar au alte neajunsuri.
dupa ce ai butat live cd, poti incepe instalarea, dupa care butezi de pe hard. daca ai probleme cu serverul x, inainte de a te loga in gnome/kde/xfce etc., apesi ctrl+alt+backspace si te loghezi ca root in linia de comanda.
de acolo poti edita /etc/X11/xorg.conf cu emacs, vi(m) sau nano, dupa care restartezi display managerul (/etc/init.d/gdm restart, daca e gnome)
conexiunea la net se poate configura grafic din sistem (adminsitration) sau din terminal, cu ifconfig
firewallul, la fel - daca folosesti debian/ubuntu, apt-get install firestarter e o buna alegere. altfel, lucrezi cu iptables in the console.
avantajul fata de mac ar fi nivelul de flexibilitate - poti configura sistemul exact cum vrei, lucru nu intotdeauna posibil in mac os x