4 din 6
4
instalare ubuntu pe mac g4
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08

1. pe forum toata lumea se tutuieste smile

2. un prim pas ar fi butonul de autoadjust de pe monitor, daca are asa ceva

3. postez cateva linkuri, de la care am putea incepe partea de troubleshooting:

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty#xorg.conf_for_nvidia

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty#Reconfigure_xserver-xorg

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty#xorg.conf

ideea de baza este de sa editezi fisierul /etc/X11/xorg.conf, cu un editor de genul vi(m), si sa setezi acolo rezolutia corecta

inainte de a-l edita manual, ai putea incerca o reconfigurare automata a serverului X (vezi linkul de mai sus, reconfigure Xserver)

in principiu ar trebui sa fie destul de simplu, daca se complica lucrurile, mai discutam wink

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRankRank
Member

alt link util aici, daca nu merge cu indicatiile de mai sus:

https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution#Setting resolution changes in xorg.conf

fisierul poate fi editat din terminal cu unul din editoarele vi/nano/emacs sau la nivel grafic, cu comanda

gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

iar acolo trebuie sa setezi rezolutia corecta, in mod similar celor date by default

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București
Macuser din: 03.08.09

1. Asa e stilul meu, nu toti avem acelasi stil, nu?
2. Am cautat acel buton, nu are, n-am vazut niciunul care sa se numeasca asa.
3. Nu cred ca ma descurc cu comenzile din terminal. Din ce am citit, trebuie sa fii root ca sa faci asta, dar nu stiu daca la mine este activ contul de root, la instalare nu mi-a cerut sa creez parola de root. Dar totusi, se poate regla in mod grafic geometria ecranului? Asta ma intereseaza, rezolutia e secundara.

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRank
Member

asa e - ca si pe mac, contul de root nu e activat

nu ai neaparata nevoie de el, totul se face adaugand sudo in fata comenzii, si care iti ofera temporar drepturi de root

grafic poti seta rezolutia din system > preferences > display

daca nu gasesti acolo rezolutia potrivita, atunci va trebui sa editezi xorgul de mana, asa cum ziceam mai sus (in consola sau grafic)

daca nici asa nu merge, poti incerca sa instalezi driverul comercial ati din repos (presupun ca ati e placa ta video)

pt asta va trebui sa activezi ubuntu-restricted-extras din system > administration > synaptic

tot de acolo poti instala si flgrx, daca e nevoie

dar pt inceput incearca sa editezi xorg, dupa care trebuie sa restartezi serverul X (log off/on)

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRank
Jr. Member

Inteleg, dar acum ma intereseaza geometria imaginii, nu rezolutia ei. Cum pot sa o intind pe verticala si orizontala ca sa ocupe tot ecranul fizic? Am spus ca e prea mica. Si cum o mut mai la stanga, fiindca partea dreapta nu se vede in intregime? In OS X puteam face toate acestea. Se pot face si in Ubuntu? Pe scurt, cum centrez imaginea, si cum o ajustez la inaltime/latime?

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRank
Member

si cum faceai tu asta in mac os x?

[ Ignoră ]   [ # 52 ]
RankRank
Jr. Member

Later edit: placa mea video e una mai veche, Nvidia GeForce4 MX, e placa originala a PowerMac-ului, are 32 MB memorie video. E vreo problema cu aceasta placa?

[ Ignoră ]   [ # 53 ]
RankRankRank
Member

in mod normal setarile de genul asta se fac fizic, din monitor

[ Ignoră ]   [ # 54 ]
RankRank
Jr. Member
Daniel Forga - 14 Octombrie 2009 08:35 PM

si cum faceai tu asta in mac os x?

Simplu: System preferences->Display->Geometry->Width, Height, Pincushion, Rotation, etc, si apasam pe butoane.

[ Ignoră ]   [ # 55 ]
RankRank
Jr. Member
Daniel Forga - 14 Octombrie 2009 08:39 PM

in mod normal setarile de genul asta se fac fizic, din monitor

Monitorul nu are meniu, se pare ca era controlat direct de OS X, pacat ca asta nu e valabil si in Ubuntu.

[ Ignoră ]   [ # 56 ]
RankRankRank
Member

asta e problema pe mac cu setari fizice reglate din soft… raspberry

(ca si CDul, care se deschide doar din OS etc.)

deocamdata nu m-am lovit de problema asta - am folosit ubuntu instalat pe un powermac similar cu al tau, dar foloseam un monitor philips smile

poate te ajuta altcineva

[ Ignoră ]   [ # 57 ]
RankRank
Jr. Member

Deci nu e nimic de facut?

[ Ignoră ]   [ # 58 ]
RankRankRank
Member

netul e mare… raspberry

[ Ignoră ]   [ # 59 ]
RankRank
Jr. Member

Am cautat pe net, dar n-am reusit sa gasesc ceva relevant. Nu s-ar putea regla geometria imaginii din acel xorg? Daca el controleaza placa video, implicit controleaza si geometria imaginii. Ma insel? Sau depinde asta doar de monitor? Si, important, as vrea sa stiu cum se activeaza contul de root. Prefer asta decat comanda sudo. Sau poate ar trebui sa renunt la Ubuntu.

[ Ignoră ]   [ # 60 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureeeeeesti !
Macuser din: 04.03.08

Ultima data cand am folosit eu linux (nu mai stiu ce ditriutie) am avut aceeasi problema cu rezolutia. Solutia a fost in editarea unui fisier in care am modificat “manual” rezolutia. Nu mai stiu ce, cum si pe unde, dar asa se face.

Semnătură 

Eu tin salamu’ in frigider, nu in playlist!

Macbook Air 2010
Iphone 4G 32GB

4 din 6
4