Inca nu renunt. . Am dat comanda aceea descrisa de dv., cea cu care poti vizualiza Xorg in mod grafic in editorul Gedit. Am observat ca fisierul nu era deloc mare, sau poate nu l-a incarcat complet, erau doar cateva linii, ceva despre resolution, monitor, etc. Partea cu rezolutia o inteleg oarecum. Despre monitor, daca coroborez ceea ce imi afiseaza sistemul in preferintele display-ului, (unknown monitor-monitor necunoscut), cu sectiunea monitor din Xorg, unde nu scria nimic, imi rezulta ca poate problema s-ar putea rezolva daca as introduce in Xorg parametrii tehinici ai monitorului si ai placii grafice. Dar va rog sa-mi spuneti cum sa activez contul de root, am nevoie de el, am inteles ca numai ca root ai la dispozitie anumite unelte de configurare. In help-ul sistemului nu spune cum sa activez contul de root.
Am stat toata noaptea sa rezolv problema. Solutia a fost una neasteptata: m-am gandit la ce ati spus despre problema Mac cu setari fizice reglate din soft, de aici mi-a venit ideea. Pur si simplu am folosit OS X-ul ca pe un “meniu de setari fizice” ale monitorului . Adica am bootat in OS X, i-am schimbat rezolutia sa fie identica cu cea din Ubuntu, am reglat geometria monitorului si voila!, am rezolvat problema. Mai trebuie sa reglez putin, dar deja e mai bine. Si cand te gandesti ca am pierdut atata timp cu Xorg… Dar am invatat din experienta asta.
Am inteles ca prin Synaptic Package Manager se pot cauta si instala programe. Dar cum stiu daca programele din lista vor merge pe sistemul meu? Adica nu sunt sigur ca vor merge pe PPC, va sti cumva sistemul, cand instalez? Eu caut Java, se pare ca nu e instalat. In ce pachet sa caut?
De fapt, mai am intrebari . M-am uitat prin documentatia din link si nu am gasit o solutie pentru o alta problema a mea: cum sa activez suportul pentru SMP (cred ca inseamna Symmetric Multi-Processing)? Eu am un Dual PPC, cum scrie la semnatura, dar se pare ca Ubuntu foloseste un singur procesor din cele doua, cel putin asa arata in System Monitor. Am inteles ca se poate activa, dar nu stiu cum, am si cautat, inclusiv in help-ul Ubuntu. Si ca sa mai lamuresc lucrurile, eu nu sunt prea fluent in engleza, inteleg mai mult “romgleza”.
A mers. Am instalat din Synaptic nucleul cu suport SMP, am restartat și acum System Monitor îmi arată 2 procesoare. Am activat și layout-ul pentru română, să am și diacritice. Din nou, mulțumesc.
Se pare că m-am pripit. Merge kernelul cu SMP, dar a apărut o problemă: nu mai pot da shutdown normal. Adică aleg shutdown din meniu, apăs, ecranul devine negru, dar butoanele sistemului și monitorului rămân aprinse. Știu că asta e de la kernel, fiindcă atunci cănd aveam kernelul fără SMP, shutdown-ul era normal, se stingeau și butoanele. Precizez că am încercat și comenzile din terminal: shutdown (care nu merge, ceva cu time expected), halt (la fel), poweroff (merge ca root, dar nici asta nu stinge butoanele). Are kernelul SMP un bug? Mă întreb asta și fiindcă System Monitor îmi arată cam așa:
Processor 0: 7455, altivec supported
Processor 1: 7455, altivec supported
Processor 2: Unknown CPU model
Pare să creadă că am trei procesoare. Să fie asta cauza shutdown-ului anormal? Ce se poate face? Ajung să cred că în Linux, după ce rezolvi o problemă, dai peste alta (glumesc) .