Eu știu (și știam) că e fruct, dar mi-a atras atenția recent faptul că majoritatea amicilor mei susțineau că e legumă.
Dacă stau să mă gândesc, în clasele primare am fost învățat că roșiile intră în categoria legumelor ... de ce?
nu o sa foloseasca nimeni termenul de fruct, ci de leguma pentru ca se refera la planta in sine.
deci asta ai invatat tu la scoala, despre rosia in intregime nu doar despre fruct. da mai tii mint exact ce ai invatat totusi?
ce face timpul liber din om dom’le, il face sa se gandeasca la orice
maine-poimaine aflam ca: de fapt apa nu are formula chimica H2O , sau benzenul nu are H6C6 , sau ca de fapt Apple este brandul de lux de la Microsoft (cum e Brabus pentru mercedes)
nu o sa foloseasca nimeni termenul de fruct, ci de leguma pentru ca se refera la planta in sine.
deci asta ai invatat tu la scoala, despre rosia in intregime nu doar despre fruct. da mai tii mint exact ce ai invatat totusi?
EXACT ce am învățat…. pe naiba!
”Enumerați legumele copii”: bla, bla bla! iar dacă nu enumeram roșia în această categorie… vai, vai
Roșia e fruct. Popular i se spune legumă, pentru că este gătită și consumată precum o legumă;
Dacă pe viitor cartoful va deveni ingredient important într-o salată de fructe, cartoful va fi denumit fruct?
Ai zis tu că i se zice legumă pentru că ne referim la planta în sine!... adică? Planta în sine este formată din rădăcină, tulpină, frunze + fructe (rosiile)... nu văd nicio asociere cu ce ai zis tu.
Legumă este un termen culinar generic care desemnează orice parte a unei plante consumată uzual de oameni ca hrană, fiind o plantă cultivată sau necultivată care este cunoscută şi apreciată de cultura populaţiei locale, dar nu face parte din niciuna din următoarele categorii culinare: cereale, fructe, ierburi sau mirodenii.
Eu știu (și știam) că e fruct, dar mi-a atras atenția recent faptul că majoritatea amicilor mei susțineau că e legumă.
Dacă stau să mă gândesc, în clasele primare am fost învățat că roșiile intră în categoria legumelor ... de ce?
Păi „fructe”, în sensul biologic, au multe plante, chiar dacă omul mănîncă puține dintre acestea. „Legume și fructe” este o sintagmă „de piață”, care ține de bucătărie, nu de știință în sine. Cartoful nu e fructul cartofului, ci rădăcina lui, dar pătlăgeaua da, este fruct.
Înțeleg faptul că astea oarece legătură cu merele, nu?
Oooh my God… sunt așa de confuzat acum…. CUUUM??? ROȘIA E FRUCT??? Vaaaai de mine, înseamnă că nu mai pot mânca roșiile cu cartofi prăjiți! Acum sunt obligat să le mănânc ca deseeert… după masă.... nuuuuuuuuuuuuu!
Păi „fructe”, în sensul biologic, au multe plante, chiar dacă omul mănîncă puține dintre acestea. „Legume și fructe” este o sintagmă „de piață”, care ține de bucătărie, nu de știință în sine. Cartoful nu e fructul cartofului, ci rădăcina lui, dar pătlăgeaua da, este fruct.
Înțeleg faptul că astea oarece legătură cu merele, nu?
eu n-am citit in linkurile alea dar ma mir sa scrie altceva decat ai zis tu foarte clar, nu stiu ce a inteles Andrei de fapt.
Pai eu cred ca de fapt asta e… Confuzia intre termeni botanici si culinari… “Legume si fructe” este o clasificare culinara, dupa care fructele sunt doar cele dulci si care se folosesc in special ca desert sau la prepararea deserturilor. Practic, diferitele legume (culinar vorbind) sunt fructe, radacini sau alte parti ale unei plante (din punct de vedere botanic). Tot asa, din acelasi punct de vedere botanic, multe “fructe” - in acceptiunea culinara- nu sunt de fapt fructe. Nu vad totusi de ce e asa o problema….
clasificare culinara, dupa care fructele sunt doar cele dulci si care se folosesc in special ca desert sau la prepararea deserturilor.
.
Tot asa, din acelasi punct de vedere botanic, multe “fructe” - in acceptiunea culinara- nu sunt de fapt fructe. Nu vad totusi de ce e asa o problema….
1. dom’le am mancat acu o salata de lamaie cu gref si jur pe pisica lu vecinu (sper sa nu se supere cattus) ca fructele astea n-au fost dulci deloc
2. lasa dom’le omu ca nu poa’ sa ma doarma noaptea
plus ca el cum o sa-i mai spuna mamei/prietenei/sotiei cand o sa-i serveasca felul 2??? Mama/iubita si salata de fructe, rosii ??
andrei bravo, ai ales un subiect fenomenal ... am ras de am cazut sub masa
lasa dom’le omu ca nu poa’ sa ma doarma noaptea
plus ca el cum o sa-i mai spuna mamei/prietenei/sotiei cand o sa-i serveasca felul 2??? Mama/iubita si salata de fructe, rosii ??
andrei bravo, ai ales un subiect fenomenal ... am ras de am cazut sub masa
Ești amuzat rău, așa e? Dar ai mai acumulat o informație pe care nu o știai! Vezi tu… râzi de tine întâi! Felul 2 să știi că nu e desertul, ori mănânci… ori sari direct la desert, dar felul 2 precede desertul să știi!