1 din 2
1
Sondaj
Știai că roșia e fruct?
Da 19
Nu, acum am aflat 10
Nu mi-am pus problema aceasta niciodată! Vreau să văd rezultatele. 13
Total voturi: 42
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Roșia - legumă sau fruct?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bacău, România
Macuser din: 24.10.07

Eu știu (și știam) că e fruct, dar mi-a atras atenția recent faptul că majoritatea amicilor mei susțineau că e legumă.
Dacă stau să mă gândesc, în clasele primare am fost învățat că roșiile intră în categoria legumelor confused ... de ce?

Dovezi:

1

2

Semnătură 

If this town is just an Apple, then let me take a bite - MJ
_______
| iPhone 3G 8GB 3.0.1 | iPod Nano 4GB | Sony Vaio FZ4000 CTO
Most of my time: Helping people with special needs (Psychologist) | Making extra money (Audio Engineer - freelancer)

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 25.07.06

The term “vegetable” has no botanical meaning and is purely a culinary term.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Explică-i tu asta la baba care le vinde în piață și o să dea cu “fructe” după tine LOL

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

nu o sa foloseasca nimeni termenul de fruct, ci de leguma pentru ca se refera la planta in sine.
deci asta ai invatat tu la scoala, despre rosia in intregime nu doar despre fruct. da mai tii mint exact ce ai invatat totusi?

[ Modificat: 20 Iunie 2008 07:10 PM de .ral:cr ]
 Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pipera
Macuser din: 11.02.08

habar nu aveam ...

ce face timpul liber din om dom’le, il face sa se gandeasca la orice smile
maine-poimaine aflam ca: de fapt apa nu are formula chimica H2O , sau benzenul nu are H6C6 , sau ca de fapt Apple este brandul de lux de la Microsoft (cum e Brabus pentru mercedes) smile

tare oricum !

Semnătură 

MacBookPro 4.1 Intel Core2Duo 2.4 GHz, 2GB RAM, 120 SSD
iPhone 3.0 8Gb
HTC One M8 - Android 5
Samsung Galaxy Note 10.1 N8000

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
.ral:cr - 20 Iunie 2008 07:04 PM

nu o sa foloseasca nimeni termenul de fruct, ci de leguma pentru ca se refera la planta in sine.
deci asta ai invatat tu la scoala, despre rosia in intregime nu doar despre fruct. da mai tii mint exact ce ai invatat totusi?

EXACT ce am învățat…. pe naiba!

Enumerați legumele copii: bla, bla bla! iar dacă nu enumeram roșia în această categorie… vai, vai grrr

Roșia e fruct. Popular i se spune legumă, pentru că este gătită și consumată precum o legumă;
Dacă pe viitor cartoful va deveni ingredient important într-o salată de fructe, cartoful va fi denumit fruct?

Ai zis tu că i se zice legumă pentru că ne referim la planta în sine!... adică? Planta în sine este formată din rădăcină, tulpină, frunze + fructe (rosiile)... nu văd nicio asociere cu ce ai zis tu.

Legumă este un termen culinar generic care desemnează orice parte a unei plante consumată uzual de oameni ca hrană, fiind o plantă cultivată sau necultivată care este cunoscută şi apreciată de cultura populaţiei locale, dar nu face parte din niciuna din următoarele categorii culinare: cereale, fructe, ierburi sau mirodenii.

Semnătură 

_______
Most of my time: Helping people with special needs (Psychologist) | Making extra money (Audio Engineer - freelancer)

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Ǻﭏdяei - 20 Iunie 2008 05:39 PM

Eu știu (și știam) că e fruct, dar mi-a atras atenția recent faptul că majoritatea amicilor mei susțineau că e legumă.
Dacă stau să mă gândesc, în clasele primare am fost învățat că roșiile intră în categoria legumelor confused ... de ce?

Dovezi:

1

2

Păi „fructe”, în sensul biologic, au multe plante, chiar dacă omul mănîncă puține dintre acestea. „Legume și fructe” este o sintagmă „de piață”, care ține de bucătărie, nu de știință în sine. Cartoful nu e fructul cartofului, ci rădăcina lui, dar pătlăgeaua da, este fruct.
Înțeleg faptul că astea oarece legătură cu merele, nu?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

dar fructă botanică, ca să fim mai corecți, cum ar fi?
smile

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Oooh my God… sunt așa de confuzat acum…. CUUUM??? ROȘIA E FRUCT??? Vaaaai de mine, înseamnă că nu mai pot mânca roșiile cu cartofi prăjiți! Acum sunt obligat să le mănânc ca deseeert… după masă.... nuuuuuuuuuuuuu!

LOL

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 20 Iunie 2008 08:57 PM

Păi „fructe”, în sensul biologic, au multe plante, chiar dacă omul mănîncă puține dintre acestea. „Legume și fructe” este o sintagmă „de piață”, care ține de bucătărie, nu de știință în sine. Cartoful nu e fructul cartofului, ci rădăcina lui, dar pătlăgeaua da, este fruct.
Înțeleg faptul că astea oarece legătură cu merele, nu?

eu n-am citit in linkurile alea dar ma mir sa scrie altceva decat ai zis tu foarte clar, nu stiu ce a inteles Andrei de fapt.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Piatra Neamt
Macuser din: 19.10.07

Eu stiu ca am invata la scoala ca fructele cresc deasupra pamintului iar legumele in pamint? Am gresit ?

Semnătură 

MacBook Pro retina i7, 2.7 16 gb RAM, 512 SSD
MacBook Pro mid 2007, 4 gb RAM
iPhone 1st gen 8 gb
iPod clasic 80 gb
AEBS Dual Band
Airport Express
iPhone 5 16 gb

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
Rank
Newbie
Din: Brasov
Macuser din: 05.03.08

Pai eu cred ca de fapt asta e… Confuzia intre termeni botanici si culinari… “Legume si fructe” este o clasificare culinara, dupa care fructele sunt doar cele dulci si care se folosesc in special ca desert sau la prepararea deserturilor. Practic, diferitele legume (culinar vorbind) sunt fructe, radacini sau alte parti ale unei plante (din punct de vedere botanic). Tot asa, din acelasi punct de vedere botanic, multe “fructe” - in acceptiunea culinara-  nu sunt de fapt fructe. Nu vad totusi de ce e asa o problema….

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

nu e nicio problema, da nu mai vine tata jobs cu nimic nou ca sa discutam.
interesant cum de la 5 la 5 cand am votat eu, acum e 12 la 6

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pipera
Macuser din: 11.02.08
dr_mike - 20 Iunie 2008 09:57 PM

clasificare culinara, dupa care fructele sunt doar cele dulci si care se folosesc in special ca desert sau la prepararea deserturilor.
.
Tot asa, din acelasi punct de vedere botanic, multe “fructe” - in acceptiunea culinara-  nu sunt de fapt fructe. Nu vad totusi de ce e asa o problema….

1. dom’le am mancat acu o salata de lamaie cu gref si jur pe pisica lu vecinu (sper sa nu se supere cattus) ca fructele astea n-au fost dulci deloc

2. lasa dom’le omu ca nu poa’ sa ma doarma noaptea LOL LOL LOL
plus ca el cum o sa-i mai spuna mamei/prietenei/sotiei cand o sa-i serveasca felul 2??? Mama/iubita si salata de fructe, rosii ??  raspberry

andrei bravo, ai ales un subiect fenomenal ... am ras de am cazut sub masa

Semnătură 

MacBookPro 4.1 Intel Core2Duo 2.4 GHz, 2GB RAM, 120 SSD
iPhone 3.0 8Gb
HTC One M8 - Android 5
Samsung Galaxy Note 10.1 N8000

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
virus_luci - 21 Iunie 2008 01:32 AM

lasa dom’le omu ca nu poa’ sa ma doarma noaptea LOL LOL LOL
plus ca el cum o sa-i mai spuna mamei/prietenei/sotiei cand o sa-i serveasca felul 2??? Mama/iubita si salata de fructe, rosii ??  raspberry

andrei bravo, ai ales un subiect fenomenal ... am ras de am cazut sub masa

Ești amuzat rău, așa e? Dar ai mai acumulat o informație pe care nu o știai! Vezi tu… râzi de tine întâi! Felul 2 să știi că nu e desertul, ori mănânci… ori sari direct la desert, dar felul 2 precede desertul să știi!

Semnătură 

_______

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: London, UK
Macuser din: 31.05.07

rosia e cereala. scurt pe [cenzurat]… adica doi smile!

Semnătură 

Suzuki SV650S
One joint a day, keeps the doctor away! cheese

1 din 2
1