2 din 2
2
Sondaj
Știai că roșia e fruct?
Da 19
Nu, acum am aflat 10
Nu mi-am pus problema aceasta niciodată! Vreau să văd rezultatele. 13
Total voturi: 42
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Roșia - legumă sau fruct?
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Wikipedia zice nu numai ca e un fruct dar chiar o „berry”. Na! Strawberry, blueberry, blackberry…

Adica rosia, aia rosie, e un fruct si o leguma. Botanic e fruct, leguma in bucatarie.

Uite, am fotografiat si eu mai demult niste rosii (in copac):

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
FlorinZ - 20 Iunie 2008 09:26 PM

Eu stiu ca am invata la scoala ca fructele cresc deasupra pamintului iar legumele in pamint? Am gresit ?

Ei, frațicule, roșiile (tomatele) cresc în pămînt?! Varza? Salata verde? Dovleceii? ...

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRank
Member
Din: Dr. Tr. Severin
Macuser din: 19.11.07

Este simplu, daca e suficient de dulce, este fruct, daca nu…, e leguma !  tongue wink

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRank
Member
Din: Piatra Neamt
Macuser din: 19.10.07

Ei, frațicule, roșiile (tomatele) cresc în pămînt?! Varza? Salata verde? Dovleceii? ...

Nu sefu. Eu zic ca rosia nu e leguma…...e fruct (creste deasupra pamintului) Parerea mea. Acu e posibil sa ma insel. Se mai intimpla

Semnătură 

MacBook Pro retina i7, 2.7 16 gb RAM, 512 SSD
MacBook Pro mid 2007, 4 gb RAM
iPhone 1st gen 8 gb
iPod clasic 80 gb
AEBS Dual Band
Airport Express
iPhone 5 16 gb

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

mănânci
dar nu știi ce mănânci…
ce mai contează acuma …º

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRank
Member
Din: Romania, Bucharest 4
Macuser din: 10.10.07
FlorinZ - 21 Iunie 2008 04:50 AM

Nu sefu. Eu zic ca rosia nu e leguma…...e fruct (creste deasupra pamintului) Parerea mea. Acu e posibil sa ma insel. Se mai intimpla

pai salata creste deasupra…
ceapa verde ?
usturoiul?
varza, fasolea, mazarea??
http://dexonline.ro/search.php?cuv=leguma
ceea ce este intaresant este ca leguma este de fapt o CATEGORIE de fructe!!!

LEGÚMĂ s.f. 1. (Bot.) Tip de fruct dehiscent, cu două valve şi seminţe

e ca si cum ai spune ca floarea este planta…
cred ca un botanist ar putea mai bine sa ne explice, stiti voi , chestia aia cu specia-rasa-familia-etc ...

Semnătură 

Winblows Mac’s me crazy si iMac-tually going OS X !

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05
Astrus - 21 Iunie 2008 04:42 AM

Este simplu, daca e suficient de dulce, este fruct, daca nu…, e leguma !  tongue wink

Botanic, leguma inseamna doar plantele ale caror fructe sunt pastai [fasole, mazare, linte, dar si salcam, gladita (tot arbore cu spini mari si ramificati si cu pastai mari rosu inchis), roscove, etc.]. Tot din punct de vedere botanic, fruct inseamna un organ destinat inmultirii plantelor, succede florii si contine seminte.

Impartirea culinara in fructe si legume este pe aproape cum zice Astrus, adica fructele servesc la desert, iar legumele la masa principala, dar este si o exceptie - adica pepenii verzi si galbeni sunt considerati legume. De ce? Fructele obisnuite: mere, pere, gutui, portocale, etc. ca familii botanice nu au reprezentanti in lumea legumelor, in schimb pepenii au (dovlecei, castraveti). oricum, impartirea asta culinara a ramas asa de dragul traditiei, pentru ca multi au auzit daca nu au gustat inca o tocana de gutui, supa de mere, mancare de prune uscate si rata cu portocale.

Daca discutia a fost doar un misto, iar eu am muscat-o (iar).... asta e.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

A’propos de curiozitatile botanice din gradina:
1. Capsunul nu este o planta ierboasa, ci un arbust;
2. Fructul capsunului nu este capsuna, ci acele “seminte” de pe capsuna;
3. Fructul murului si zmeurului este bobita din mura sau zmeura;
4. Care este fructul adevarat la marului? Ala rosu sau verde sau galben din care muscati? Nu. Fructul adevarat al marului este continut in mijlocul marului, are forma fusiforma si incepe de la acele coji pe care le scuipam noi (cotor) si contine semintele. Resul partii cornoase este receptaculul, care la mar, par, gutui nu se usuca odata cu restul florii, ci concreste cu fructul.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 25.07.06

In 1887, U.S. tariff laws that imposed a duty on vegetables but not on fruits caused the tomato’s status to become a matter of legal importance. The U.S. Supreme Court settled the controversy in 1893 by declaring that the tomato is a vegetable, based on the popular definition that classifies vegetables by use, that they are generally served with dinner and not dessert (Nix v. Hedden (149 U.S. 304)). The holding of the case applies only to the interpretation of the Tariff Act of March 3, 1883, and the court did not purport to reclassify the tomato for botanical or other purposes other than paying a tax under a tariff act.

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRank
Member
Din: U.S./momentan Republica Populara Romana
Macuser din: 13.10.05

Nu e nici fruct nici leguma… e patlagea, ca si vanata.

Semnătură 

Back 2 Zero

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 03.02.08
Bogdan909 - 23 Iunie 2008 06:46 PM

In 1887, U.S. tariff laws that imposed a duty on vegetables but not on fruits caused the tomato’s status to become a matter of legal importance. The U.S. Supreme Court settled the controversy in 1893 by declaring that the tomato is a vegetable, based on the popular definition that classifies vegetables by use, that they are generally served with dinner and not dessert (Nix v. Hedden (149 U.S. 304)). The holding of the case applies only to the interpretation of the Tariff Act of March 3, 1883, and the court did not purport to reclassify the tomato for botanical or other purposes other than paying a tax under a tariff act.

Si asta inseamna ca noi tre sa fim ca americanii??? smile Pt mine rosia e un fruct! Are cineva ceva impotriva? smile)

Semnătură 

MacBook Pro “Core Duo” 2.0 15”
MacBook “Core Duo” 1.83 13” White
iPhone 3G 8Gb 3.1.2
iPod Nano 4th gen 4Gb
Airport Express Base Station with Airtunes

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

smile si pentru mine, berea e o bautura racoritoare smile

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bacău, România
Macuser din: 24.10.07
dacuBurebista - 24 Iunie 2008 08:22 PM

smile si pentru mine, berea e o bautura racoritoare smile

Știi tu ce știi wink  Chestia e că s-a propus, pentru Europa, eliminarea berii din categoria băuturilor alcoolice dar se pare că nu s-a finalizat (agreeat) propunerea.

http://www.zf.ro/articol_20793/beer_removed_from_alcoholic_beverage_list.html

Semnătură 

If this town is just an Apple, then let me take a bite - MJ
_______
| iPhone 3G 8GB 3.0.1 | iPod Nano 4GB | Sony Vaio FZ4000 CTO
Most of my time: Helping people with special needs (Psychologist) | Making extra money (Audio Engineer - freelancer)

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 24.10.07

off topic: din cate stiu in antichitate romanii si/sau grecii sortau si castravetele tot in categoria fructelor “delicioase”. Momentan nu reusesc gasesc sursa sa va dau link.

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 25.07.06
Di3Hard - 24 Iunie 2008 08:21 PM
Bogdan909 - 23 Iunie 2008 06:46 PM

Si asta inseamna ca noi tre sa fim ca americanii??? smile Pt mine rosia e un fruct! Are cineva ceva impotriva? smile)

evident ca nu. vroiam sa arat ca nu suntem singurii cu dilema asta. americanii se iau chiar in serios cu asa ceva smile

2 din 2
2