Nu sefu. Eu zic ca rosia nu e leguma…...e fruct (creste deasupra pamintului) Parerea mea. Acu e posibil sa ma insel. Se mai intimpla
pai salata creste deasupra…
ceapa verde ?
usturoiul?
varza, fasolea, mazarea?? http://dexonline.ro/search.php?cuv=leguma
ceea ce este intaresant este ca leguma este de fapt o CATEGORIE de fructe!!!
LEGÚMĂ s.f. 1. (Bot.) Tip de fruct dehiscent, cu două valve şi seminţe
e ca si cum ai spune ca floarea este planta…
cred ca un botanist ar putea mai bine sa ne explice, stiti voi , chestia aia cu specia-rasa-familia-etc ...
Este simplu, daca e suficient de dulce, este fruct, daca nu…, e leguma !
Botanic, leguma inseamna doar plantele ale caror fructe sunt pastai [fasole, mazare, linte, dar si salcam, gladita (tot arbore cu spini mari si ramificati si cu pastai mari rosu inchis), roscove, etc.]. Tot din punct de vedere botanic, fruct inseamna un organ destinat inmultirii plantelor, succede florii si contine seminte.
Impartirea culinara in fructe si legume este pe aproape cum zice Astrus, adica fructele servesc la desert, iar legumele la masa principala, dar este si o exceptie - adica pepenii verzi si galbeni sunt considerati legume. De ce? Fructele obisnuite: mere, pere, gutui, portocale, etc. ca familii botanice nu au reprezentanti in lumea legumelor, in schimb pepenii au (dovlecei, castraveti). oricum, impartirea asta culinara a ramas asa de dragul traditiei, pentru ca multi au auzit daca nu au gustat inca o tocana de gutui, supa de mere, mancare de prune uscate si rata cu portocale.
Daca discutia a fost doar un misto, iar eu am muscat-o (iar).... asta e.
A’propos de curiozitatile botanice din gradina:
1. Capsunul nu este o planta ierboasa, ci un arbust;
2. Fructul capsunului nu este capsuna, ci acele “seminte” de pe capsuna;
3. Fructul murului si zmeurului este bobita din mura sau zmeura;
4. Care este fructul adevarat la marului? Ala rosu sau verde sau galben din care muscati? Nu. Fructul adevarat al marului este continut in mijlocul marului, are forma fusiforma si incepe de la acele coji pe care le scuipam noi (cotor) si contine semintele. Resul partii cornoase este receptaculul, care la mar, par, gutui nu se usuca odata cu restul florii, ci concreste cu fructul.
In 1887, U.S. tariff laws that imposed a duty on vegetables but not on fruits caused the tomato’s status to become a matter of legal importance. The U.S. Supreme Court settled the controversy in 1893 by declaring that the tomato is a vegetable, based on the popular definition that classifies vegetables by use, that they are generally served with dinner and not dessert (Nix v. Hedden (149 U.S. 304)). The holding of the case applies only to the interpretation of the Tariff Act of March 3, 1883, and the court did not purport to reclassify the tomato for botanical or other purposes other than paying a tax under a tariff act.
In 1887, U.S. tariff laws that imposed a duty on vegetables but not on fruits caused the tomato’s status to become a matter of legal importance. The U.S. Supreme Court settled the controversy in 1893 by declaring that the tomato is a vegetable, based on the popular definition that classifies vegetables by use, that they are generally served with dinner and not dessert (Nix v. Hedden (149 U.S. 304)). The holding of the case applies only to the interpretation of the Tariff Act of March 3, 1883, and the court did not purport to reclassify the tomato for botanical or other purposes other than paying a tax under a tariff act.
Si asta inseamna ca noi tre sa fim ca americanii??? Pt mine rosia e un fruct! Are cineva ceva impotriva? )
Știi tu ce știi Chestia e că s-a propus, pentru Europa, eliminarea berii din categoria băuturilor alcoolice dar se pare că nu s-a finalizat (agreeat) propunerea.
off topic: din cate stiu in antichitate romanii si/sau grecii sortau si castravetele tot in categoria fructelor “delicioase”. Momentan nu reusesc gasesc sursa sa va dau link.
Si asta inseamna ca noi tre sa fim ca americanii??? Pt mine rosia e un fruct! Are cineva ceva impotriva? )
evident ca nu. vroiam sa arat ca nu suntem singurii cu dilema asta. americanii se iau chiar in serios cu asa ceva