De ceva vreme mi-am pus in cap sa scap de vechiul aparat foto compact si sa trec la un DSLR entry level. Cochetez in prezent cu un Nikon D60, ce il voi cumpara din State. Kitul pe care am pus ochii contine doua obiective la un pret destul de bun:
Nikon AF-S DX Nikkor 18-55MM F/3.5-5.6G VR Lens si
Nikon Telephoto Zoom 55-200mm AF-S DX VR IF-ED Zoom-Nikkor Lens
Nu am experienta pro in fotografie, sunt amator, dar este un hobby pe care vreau sa il dezvolt cat imi va permite timpul liber.
Intrebarea mea este scurta: puteti sa imi imparasiti experiente pozitive sau negative cu acest aparat? Ce alte alternative as putea considera la un pret similar?
De ceva vreme mi-am pus in cap sa scap de vechiul aparat foto compact si sa trec la un DSLR entry level. Cochetez in prezent cu un Nikon D60, ce il voi cumpara din State. Kitul pe care am pus ochii contine doua obiective la un pret destul de bun:
Nu am experienta pro in fotografie, sunt amator, dar este un hobby pe care vreau sa il dezvolt cat imi va permite timpul liber.
Intrebarea mea este scurta: puteti sa imi imparasiti experiente pozitive sau negative cu acest aparat? Ce alte alternative as putea considera la un pret similar?
Multumesc.
Ca străvechi fotograf, de pe vremea cînd developam filmele singur acasă și le puneam și pe hîrtie, îți pot spune un singul lucru esențial: la orice aparat foto, esențială este sticla = obiectivul. Cu cît ai obiectiv/obiective mai bune/-e, cu atît vei fi mai mulțumit. Urmează apoi, într-o ordine anume: zoom real optic, diafragmă minimă/maximă, timp de expunere manual/automat…
Nu am lucrat cu Nikon, dar - din prezentare - rezultă o sculă bună ce bate spre semi-pro. Din cîte pricep, nu aspiri să devii fotoreporter la National Geographic ci să fii un pic peste medie, poate spre o colecție foto de expoziție, cînd se strîng mai multe.
Din specificații, scula pare OK, iar Nikkon nu e chiar orice firmă. Au scule foarte bune cu film de 35 mm.
Salut. Eu am un Nikon D40X (modelul anterior, pe care D60 il inlocuieste), cu aceeasi configuratie de “lentile”. Motivatia pentru care l-am luat, este ca a ta: amator cu pretentii.
Este un aparat foarte bun, lentilele sunt mai mult decat ok pentru un incepator. Iti recomand sa pierzi ceva timp pe site-ul http://www.kenrockwell.com (Nikon evangelist).
Cattus cred ca asta e cel mai eficient review pe care l-am citit despre aparat ))
O alta varianta era sa dau inca ceva bani pe un D80 (cu care as depasi bugetul) sau sa optez pentru un D40 care este mai ieftin dar cu caracteristici similare (exc. senzorul mai mic - 6Mp).
Mersi de sfaturi site-ul ala mi-a tinut ocupat tot weekendul.
D40? Uită de el. A fost bun acum 3 ani, dar e timpul să mergi pe ceva mai rapid şi mai performant. D40X era o alternativa buna.
Uite si review-ul ăsta: http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/
Multumesc.
Îți recomand două lucruri:
1. Cumpără-l din România. Kit-ul cu acele două obiective costă 950 USD la B&H;. Adaugă transport și taxe (comision vamal, vamă și TVA) și prețul sare față de cel afișat la F64 (un exemplu). Daca se întâmplă ceva cu aparatul, ce faci, îl trimiți în State? Think.
De când Nikon este importat pe căi oficiale nu mai merită să cumperi din State, poate doar de la sume mari în sus.
2. Cumpără doar aparatul și caută obiectivul AF-S DX 18-70 f/3.5-4.5 ED IF DX. Îl mai găsești pe burse de vânzări. Este un obiectiv mai bun, ai inel de focalizare dedicat cu FTM (Full Time Manual) și scală de distanțe. Dezavantaj: cere filtre pe 67 mm față de 52 mm la cele două obiective de kit. Pentru început, folosește un singur obiectiv. Dacă vei simți că ești limitat la capătul tele, atunci cumpără și 55-200.
Cât despre Ken Rockwell. Poți citi ce ține de teorie și tehnică. Atunci când apare subiectivismul specific “Ken Rockwell” oprește-te.
Mai citește și aici: http://www.bythom.com/nikon.htm .
No worries iaru, nu voi opta pentru ceva mai jos de D60 acum
Nu voiam sa te duc spre 40X, Doamne fereste, ziceam doar ca 40 NU MAI MERITA! Fireste ca 60 e bun, dar, inca o data, uita-te la link, e cel mai specializat si stie omul ce spune acolo!
e prima oara cand aud ca iesi mai ieftin de la noi decat de pe BH.
Din ce stiu eu, f64 e un magazin competitiv european, preturi exagerat de corecte si de bun simt. Dar cu America nu concurezi, ca acolo totul se vinde in dolari!
Contrar parerilor afisate aici, tin sa va anunt ca D40-ul este chiar mai bun (in anumite aspecte) decat D40x sau D60. Acest aspect este ca cele doua nu pot face flash sync ecat la 1/250, fata de 1/500 la D40. Deci pentru indoor sports (fotbal de sala - ca idee) sau action shots pe lumina putina (la mare, concert and sh..stuff) D40 e mai buna. Diferenta de 4 MP (6 MP D40 vs 10 MP D40x, si D60) e micuta pentru uzul normal si anume, vazutul lor pe ecran si ocazionalul printat pe 10x15cm sau pe A4…. este ARHI-suficienta rezolutia.
Am aflat chestia asta bantuind pe kenrockwell.com, si cum destul de des merg cu colegii de birou la fotbal in sala, si incercand sa caut niste tips and tricks despre cum sa fac fotografii mai bune in conditiile date…. am aflat aceasta mica “duda”.
eu stiam ca 1/250 e o limita fizica, si pentru a folosi timpi mai mici exista o optiune ‘fast sync’ care practic da mai multe blitzuri cand ai viteze mai mici de 1/250. spre exemplu un 40D care e mult superior are tot 1/250.
Dar de Canon EOS 450D ce zici? Nu te coafeaza? Eu cred ca este SUPER pentru un “incepator”!
Nu vreau sa fiu subiectiv (pt ca detzin unul), dar aparatul este foarte mijto din punct de vedere al performantelor, kitul de lentile cu care vine este decent pentru inceput (are IS pe el).
La un aspect sta mai bine Nikon si anule la body construction. Klar net superior in folosirea materialelor Nikonul. Dar hei… nu esti de la National Geografic ca sa te bagi prin jungla sau conditzii deastea extreme!!!