1 din 3
1
Power Mac G5: ce fel de SATA are?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Deci, am PowerMac G5 2x2,7 gigi. Vreau sa mai imi iau un HDD. Inca nu m-am hotarat daca sa fac RAID din cele doua, dar intrebarea e: ce fel de SATA am in scula? Eu banuiesc ca e SATA 1, adica 150 Mb/s.

Ce imi recomandati, ca marca? Acum am un WD de 250; daca n-as face RAID, ce ar fi mai de soi? Vreau sa fie minim de 250 gigi, cat mai silentios.

Am gasit ceva interesant, un WD de 400 gigi, cu cel mai bun pret la eMag, cu aproape 3 bulioane mai ieftin decat la Flamingo… Ce stiti de eMag, sunt de incredere?

(Am cam multe intrebari azi, mersi pentru rabdare)

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

am cumparat mai multe de la emag - mie personal mi se par oki, dar am auzit si alte pareri

despre hardul ala, citeste intii aici: http://www.xlr8yourmac.com/feedback/WD4000_G5problems.html

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator

Upsss! Sa traiesti dacule, ca nu m-as fi gandit ca nu e compatibil. Zice lumea ca Seagate sunt mai Mac friendly.

Si SATA e SATA 1, nu?

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

da, inca e sata 1…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

atentie…
degeaba iei unul de 400 si vrei sa faci raid soft (ala a lu macos traiasca sufletu lui ca uite inca un motiv sa fie mai sus decit icspeu’)
o sa-l vada la capacitatea celui mai mic…
deci vei avea 2 x 250….

acum ca si marca parerile sint impartite:
se zice ca seagate e cel mai silentios si cel mai fiabil dar si cel mai lent (nu cu mult…. poate pt editare video si audio sa se simta un pic diferenta asta..)
WD ar fi cel mai rapid dar si cel mai zgomotos…
Maxtor ar fi cam intre ele…
Hitachi (care a cumparat de la IBM) deskstarul are o bila mare neagra… in folclor i se zice deathstar…

de care raid vrei?
mirror sau stripped?

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
MaC® - 24 Martie 2006 05:52 AM

atentie…
degeaba iei unul de 400 si vrei sa faci raid soft (ala a lu macos traiasca sufletu lui ca uite inca un motiv sa fie mai sus decit icspeu’)
o sa-l vada la capacitatea celui mai mic…

Pai de aia ziceam ca “daca nu fac RAID, ce sa iau?”.
Stiu treaba cu raidul, si cred ca e si mai complicata, ca discurile e bine sa fie identice. E, unde pana mea gasesc eu exact WD din dotare? Daca as face RAID ar fi stripped, ca cica se simte la editare video. Dar pana la urma nu cred ca mai fac, e riscant sa iau un HDD care sa nu se pupe exact cu ce am deja.

La Seagate am vazut ca au tot 8 ms timp de acces, ca si celelalte similare. Inca ma mai documentez, sa vad ce mai aflu. Daca stiti siteuri bune, cu pareri ale userilor, poate chiar de Mac, puneti-le aici, ca apreciez !

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Din cate stiu eu, pentru RAID nu este obligatoriu ca discurile sa fie exact-precis-super-identice, ci numai sa aiba aceeasi capacitate. Si pe mine ma bate gandul sa-mi fac un RAID.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

Obligatoriu nu e, dar cica e mai bine sa fie identice.
RAID pe Mac n-am facut, doar pe windows: o mare bataie de cap, cu drivere speciale de la producatorul de BIOS, delay de 30 secunde la bootare, incompatibilitate cu Linuxul.

Cine are experienta in RAIDul pe Mac poate ne da si noua niste sfaturi (cum trebuie sa fie discurile, la ce sa fim atenti, chestii d-astea).

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 24 Martie 2006 07:13 AM

E, unde pana mea gasesc eu exact WD din dotare?

Ai dat o cautare dupa modelul hard-discului tau? Uite, eu m-am uitat in System Profiler, si am gasit ca am un HD Seagate de tipul ST3160023AS. Am dat cautare pe Google dupa acest model, si l-am gasit la eMag.ro.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

nu am auzit de raid pe mac, pina acuma, la romanacke…
personal, la un moment dat, am avut un hard mare - extern, pe care faceam backup cu Synchronize!Pro / pentru home user mi s-a parut cea mai convenabila metoda

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Pai n-ai ce sa auzi de RAID, pentru ca Mac OS X face RAID din Disk Utility, fara sa-ti trebuiasca ceva hardware in plus.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator

aa, ma refeream la solutia asta de backup / siguranta a datelor - cred ca de-asta v-ati gindit si voi la solutia asta, nu?

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu m-am gandit sa-mi pun RAID pentru a castiga ceva viteza la operatiile pe disc. Un prieten si-a pus raid pe un PC (a avut belele cu XP-ul la faza asta…) si mi-a zis ca sistemul si restul programelor se misca mult mai bine acum.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator
Tudor - 24 Martie 2006 04:13 PM

Ai dat o cautare dupa modelul hard-discului tau?

Am dat, dar problema e ca daca caut cu tot numele (wdc wd2500jd-41hbc0), Google imi gaseste 3 pagini in tot netul!!! Daca caut doar cu partea din mijloc, imi gaseste multe pagini in Ro, inclusiv in magazine. Dar, o fi tot modelul pe care-l am eu? Enervant…!

dacuBurebista - 24 Martie 2006 04:35 PM

aa, ma refeream la solutia asta de backup / siguranta a datelor - cred ca de-asta v-ati gindit si voi la solutia asta, nu?

Eu cand ma gandesc la RAID ma gandesc la stripping, care scrie si citeste informatia simultan de pe cele doua discuri. Pt aplicatii care folosesc mult HDDul, cresterea de performanta e importanta.
Pt backup si eu folosesc HDD extern, mi se pare cel mai sanatos.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

altero: da, bucata din mijloc identifica acel model de hdd. Nu o sa fie aceasi revizie, poate fii facut in alta tara sau cu alte piese dar din punctul de vedere al calculatorului e acelasi model.
Pune tu date importante pe RAID0-ul ala si cand o sa pice un hdd o sa incepi sa te gandesti numai la RAID1 smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

scuze altero nu citisem cu atentie “daca n-as face raid”

recomandare:
mergi pe http://www.price.ro
alege intr-un domeniu de pret si de capacitate cam ce ti-ai dori si dupa aia du-te pe siteurile producatorului
ca si site-uri:
http://www.seagate.com si se poate selecta modelul
WD: http://www.wdc.com/en/products/products.asp?DriveID=59 (e linkul cu modelul tau deja existent)
http://www.maxtor.com

poti compara silentiozitatea, ratele de transfer si ce te-o mai interesa….

daca vrei am citiva cunoscuti care lucreaza la firme mari importatoare… daca ti-e frica de emag…
(Nu as cumpara in veci de la Flamingo, Best Computers, UltraPro… am in zona Titulescu pe toti 3 si sint varza din toate punctele de vedere)

Am studiat mult fenomenul si am discutat cu mai multa lume…
in stripping, cu raid soft (macOS) nu e decit 5 hai max 10% crestere de viteza… in schimb posibilitatea de a pierde date e crescuta ca atare e neaparata nevoie de o strategie de backup f. bine pusa la punct.
Si deja incepe sa fie o usoara problema a spatiului in sensul ca daca ai -sa zicem- 2 x250 asta face 500 de giga. Sa zicem ca trebuie sa faci backup pt 300… Chiar si pe DVD e very time consuming…in general se recurge la DAT-uri
daca ai insa un HDD extern de capacitate mare poti rezolva si asa…
Ca si solutie de viteza pt RAID ideal ar fi o placa dedicata de ex: http://www.macupgrades.co.uk/store/product_info.php?products_id=113

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

1 din 3
1