3 din 4
3
Adobe PS si PPD pentru Mac OSX
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

zi aici numele ei
suntem multi care lucram cu tipografii pe aici
poate avem si prieteni pe acolo

iar daca o tipografie mare are probleme cu pdf-uri si le deschide in corel… sa incercam sa evitam prostia, daca nu o putem corecta
iar IT-ul de oriunde, nu are treaba si cunostinte de dtp

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti
Macuser din: 26.01.08

eu nu am spus ca ei deschid in Corel pdf-urile, ci doar ca la intrebarea mea daca ma pot ajuta cu PPD-uri si jobinfo mi-au zis ca caut pe site-ul adobe ca ei nu prea folosesc mac si nu shtie ce sfat sa imi dea ... sincer, nu as vrea sa dau numele tipografiei, pt ca sunt inca clientul lor si nu planuiesc sa stric relatia care merge ff ok de cativa ani. cred ca imi initelegi pozitia smile

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07
sinceadv - 07 August 2008 03:22 PM

...mi-au zis ca caut pe site-ul adobe ca ei nu prea folosesc mac…

iarta-ma daca rid in hohote, nu ma pot abtine!
ce-are adobe cu faptul ca ei nu folosesc mac? adobe folosesc???

ce l-ai cerut este ok, daca nu ti-au dat inseamna ca nu folosesc, nefolosind… rezulta ca fiecare lucrare este unica si nerepetitiva…

te declari multumit de ei, pentru ca, probabil, muncesc de 10 ori mai mult decit este necesar… multumirea ta poate fi un accident, o tratare deosebita a lucrarilor tale… nu stiu ce sa zic dar din ce spui intrunesc toate conditiile de ai evita.

nu-i asa ca sunt mai tot timpul nervosi fara o cauza anume?

personal am patit-o cu o lucrare care cineva a vrut neaparat sa fie facuta la o anume tipografie, in timpul predarii mi-am declarat dezacordul, de fata cu totzi. nu s-a tinut cont de el si lucrarea a fost retiparita! la o alta tipografie cu care lucram foarte bine.

daca lucrezi la anumite standarde, ai anumite pretentii tehnice si acestea nu-si au izvorul in fite de grafician ci in cunoasterea si intelegerea proceselor tehnologice, metodelor de optimizare… experienta lucrului cu alte tipografii ajuta.

inca rid!

[ Modificat: 07 August 2008 04:06 PM de haris ]
 Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Bun, hai sa rezumăm:
Pdf-ul cu fonturi embedate e standard internaţional şi naţional de vreo4-5 ani. Este un document “platform free” (nu contează dacă e pe mac sau pe pc).
Embedarea fonturilor nu dăunează RIP-ului. Niciodată. Un font nu poate fi embedat dacă: e protejat / e bulit.
Neembedarea fonturilor dăunează grav sănătăţii mintale a tipografilor. Şi firelor de păr din capul lor.
Pdf-urile de reviste (multi-pages) NU se deschid în Corel. (P.S. Ia închipuie-ţi că ar trebui să dai la tipar o carte de 400 de pagini – tot la curbe ai da-o?)
Amanuntele tipografice NU se discuta cu IT-ul, ci cu DTP-ul sau cu serviciul prepress.
Încearcă să vorbeşti cu operatorii.
Merge şi un pdf generic, dar cu următoarele caracteristici: compresie LZW, fără downsampling sau subsampling, embedarea fonturilor (subset 100, ca să nu vă bateţi capul), CMYK, fără conversie de spaţiu de culoare.
Ia pune un pdf micuţ pe site, la noi, să vedem cîţi macuseri îl pot deschide fără probleme. Eu cred că toţi.

P.S.: Trăieşti exact sindromul clientului care se împiedică la secretariat de cineva care a învăţat o lecţie pe dinafară şi nu te poate lămuri şi nici nu vrea să te lase să discuţi cu specialiştii! (A scris despre asta unul, Kafka) Eu nu cred că o tipografie mărişoară lucrează cu toţi clienţii numai în Corel! NU CRED! Nici în ruptul capului!

[ Modificat: 07 August 2008 04:11 PM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
RankRankRankRank
Administrator
sinceadv - 07 August 2008 03:22 PM

eu nu am spus ca ei deschid in Corel pdf-urile, ci doar ca la intrebarea mea daca ma pot ajuta cu PPD-uri si jobinfo mi-au zis ca caut pe site-ul adobe ca ei nu prea folosesc mac si nu shtie ce sfat sa imi dea ... sincer, nu as vrea sa dau numele tipografiei, pt ca sunt inca clientul lor si nu planuiesc sa stric relatia care merge ff ok de cativa ani. cred ca imi initelegi pozitia smile

ok, inteleg ca nu vrei sa-i faci de ris - treaba ta
dar adobe nu este numai pentru mac…

mai lipseste sa te puna sa faci si impozitia si aranjarea in placa si sa le zici eventual si cite coli sa traga…
sincer, nu asa procedeaza o tipografie cu oricare din clientii sai…

in fine, speram sa te descurci cu cite sfaturi ai primit aici

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
Rank
Newbie

Am ajuns la discutii despre capacitatea/competenta unor tipografii si nu asta era topicul, nu? Ca fapt divers, eu sunt ff multumit de cei cu care lucrez ... in cei 4-5 ani de colaborare nu am avut nici o problema (greseli,  refaceri, termene de livrare depasite, etc). Nu vad de i-as critica sau “face de ras” pentru ca nu au putut sa ma ajute cu PPD-uri

Totodata, nu am spus niciodata ca ei deschid fisirele PDF in Corel (fie ca sunt single page sau multi page), ci doar ca nu au putut sa ma ajute cu PPD-urilor si jobinfo-uri pentru ca nu au. Mi-au spus sa caut pe site-ul Adobe PPD-uri care m-ar putea ajuta si, la fel ca si voi, sa folosesc exportul din InDesign sau save as PDF din Illustrator,  ca varianta alternativa de a face un PDF.

Iaru, mi-ai spus ca “Merge şi un pdf generic, dar cu următoarele caracteristici: compresie LZW, fără downsampling sau subsampling, embedarea fonturilor (subset 100, ca să nu vă bateţi capul), CMYK, fără conversie de spaţiu de culoare. ” Cum/unde fac aceste setari?

Si inca o intrebare ... Am o imprimanta virtuala Adobe 8.0 care are setata ca dimensiune default a paginii A4. Cand dau print din InDesign de ex, unde am pagina de o alta dimensiune decat A4, nu am activa optiunea custom page ... puteti sa imi spuneti cum sa o fac activa?

Multumesc pentru raspunsuri

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRankRankRank
Administrator

nu despre asta era discutia, ai dreptate
dar asta reise…

te ajuta imaginea de mai jos?

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
Rank
Newbie

la mine nu este activ butonul de custom :(

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
sinceadv - 07 August 2008 06:09 PM

la mine nu este activ butonul de custom :(

Ia uita-te matale la ce imprimanta ai ales! Vezi la Dacu’, ca el are Adobe. Nu cumva una inkjet? Sau un postscript de imprimanta alb/negru? De regula, cind ai o imprimanta ne-postscript NU poti alege custom.
Sau, si mai probabil… Ti-ai facut o setare de imprimanta?

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
Rank
Newbie

nu am nici o alta imprimanta decat Adobe 8.0 ... si pe asta am facut-o tot la indicatiile cuiva de pe forum, dupa ce am dat un repair acrobat instalation ... poate sunt niste setari de facut, dar aici imi prind urechile sincer smile

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Imprimanta o ai, dar ai selectat-o? E default? Cind dai print preset din InDesign, o vezi? Acolo, in butonul de stinga sus?
Fa-ne o captura, exact ca la Dacu’, sa vedem si noi!

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
Rank
Newbie

am atasat captura

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Aha, mai am o intrebare: ti-ai creat o imprimanta? In System preferences, Print&Fax;?
Uite, eu mi-am creat mai multe imprimante: Acrobat, deskjet, inkjet. Pentru pdf sau postscript am toate dimensiunile necesare, CU O CONDITIE! Sa fi ales ca imprimanta una care sa stie tot: Adobe.
Uite

[ Modificat: 07 August 2008 11:04 PM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
Rank
Newbie

da, uite o captura si de aici

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cred ca ti-ai creat-o, dar nu are driverul instalat. Pentru ca la tine scrie: GENERIC POSTSCRIPT PRINTER!
Uite, din nou!

3 din 4
3