Leopard, Win XP/VISTA și Ubuntu 8 pe același mac intel
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

1. Se instalează Leo folosind o singură partiție a discului.
2. Cînd e gata, se lansează Boot Camp și se face partiția de Windows, luînd în calcul că din ea se va rupe și o bucată pt Linux Ubuntu. Se instalează Windows XP/Vista, după gust. Cînd e gata, se repune DVD Leopard (sau primul din cele două, dacă e livrat cu un mac nou) pt drivere.
3. Se pune Ubuntu 8 (sau Kubuntu) și se lasă să facă live run. Cînd gata, se apasă pe Install și, cînd ajunge la partiționre, se lasă prima opțiune, adică de a „mușca” din partiția de windows.

În final, dacă situația era cu MAC OS X prima opțiune de boot, rămîne la fel, deci la restart se apasă tasta Option/Alt și se alge boot în Windows. La 2-3 secunde apare grub care, mai departe, oferă alte 4 opțiuni de boot, 3 în linux (prima a cea de bază), iar ultima e boot în Windows.

Nu uitați să verifici dacă e nevoie de firmware update pt acel model de mac. Sigur, cele descrise sînt valabile numai pt mac-uri intel.
Am mai testat asta și cu alte linux-uri, deocamdată numai Ubuntu pare a ști că se află pe un mac și setează corect opțiunile de boot. Cu alte distro-uri nu a făcut boot.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 31.10.05

Cattus, tu ai incercat Ubnutu 8 nativ ? Adica instalat asa, in dual/tripple boot ? Cum e ? Ar fi in topul distro-urilor incercate de tine ?

Si eu am tot incercat distro-uri..si OS-uri, dar in VmWare/Parallels, si in afara de Win(nevoie, deh) / Leo, nu am simtit nevoia de altceva nativ pe MBP, de asta te intreb

Semnătură 

Locul pisicii e pe (langa) Mac! Pentru binele Macului…
Vedeti Teoria Teoriilor de la Discutii Generale

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Alex Andreescu - 26 August 2008 04:11 AM

Cattus, tu ai incercat Ubnutu 8 nativ ? Adica instalat asa, in dual/tripple boot ? Cum e ? Ar fi in topul distro-urilor incercate de tine ?

Si eu am tot incercat distro-uri..si OS-uri, dar in VmWare/Parallels, si in afara de Win(nevoie, deh) / Leo, nu am simtit nevoia de altceva nativ pe MBP, de asta te intreb

Păi nu asta zisei, că nativ? Cu triplu boot, da. Cum să fie, e bine. Doar rețeaua wireless nu izbutesc să o setez, în bună tradiție linux, deși penultima oară mi-a ieșit din prima.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Iasi
Macuser din: 30.04.08

M-ar interesa si pe mine acceasi chestie (OS X + Windows + FreeBSD) pe un singur Mac. Nu pot pune OS X si FreeBSD la boot (deci dual boot), iar Windows prin Parallels?

Semnătură 

Daca-mi sunt permise 500 de caractere in semnatura, le voi folosi dupa cum consider. Data viitoare voi face back-up si la semnatura :(

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08
23.12.2012 - 10 Septembrie 2008 01:07 AM

M-ar interesa si pe mine acceasi chestie (OS X + Windows + FreeBSD) pe un singur Mac. Nu pot pune OS X si FreeBSD la boot (deci dual boot), iar Windows prin Parallels?

ba da, normal ca poti. tre sa fii atent la compatibilitate - in fct. de ce procesor ai etc. daca ai ppc, tre sa gasesti o versiune de linux/bsd care se poate instala. in loc de parallels, eu ti-as sugera virtualbox (care nu merge decat pe intel, ca si parallels de altfel), de la Sun.

primul sistem trebuie instalat cel care nu vine cu un bootloader (precum grub sau yaboot pe linux), asa incat celalalt (freebsd sa zicem), care instaleaza un bootloader in MBR, sa poate configura sesiunea de boot

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

O rețetă de Triple-Boot:
http://www.anomalousanomaly.com/2008/10/31/triple-booting-your-mac/

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP