Dupa cum intuiti deja, sunt un proaspat posesor de iphone 3g, 8giga, achizitionat de la Orange Romania.
Nu prea stiu mare lucru despre iphone, mi-am dorit mereu unul dar pana acum nu am avut bani sa-l cumpar si nici pe cineva care sa mi-l aduce din state.
Asa ca am asteptat pana a venit pe bune in Romania si l-am luat la oferta ca tot omul. NU l-am luat nici de fitze nici sa ascult manele la difuzorul extern si nici sa agat tipe disperate, l-am luat pentru ca mi-a placut foarte tare decand a aparut si pana acum nu am mai vazut un smart phone sau orice alt terminal de genu’ pe care sa se vada atat de frumos netul si youtube-ul in speta si tot ce mai are el, ma rog si sunt si un apple adicted caci am si un MBP. In fine l-am luat si acum am mare dilema: sa-l jailbreak-aresc si sa pun installer-ul pe el or ba?
Exista un sistem sigur de facut jailbreak pentru 2.0.2 fara efecte secundare de genul, nu mai gaseste reteaua sau alte demage-uri din astea?
Merita sa fac jailbreak sau mai bine sa-mi fac cont pe appstore si sa-mi iau dupa posibilitati, azi o aplicatie, maine alta peste o luna inca doua si tot asa?
Banuiesc ca pe installer sunt doar cateva aplicatii care merita, cam cat costa ele, la ce suma se ajunge, merita un jailbreak pentru suma asta, sau e ceva de genul 50 de dolari toate si atunci no way?
Pe installer sunt aceleasi aplicatii care se gasesc si pe appstore?
Sunt multi care vad ca la jailbreak-uit si apoi au revenit la curat ca se misca mult mai ok, sa inteleg ca sunt inca bug-uri prea multe la jailbreak?
mai am si alte intrebari dar deocamdata sa ma lamuresc cu astea. Si va rog sa ma luati usor ca sunt foarte nou pe iphone si abia acum ii inteleg functiile pe deplin.
mersi mult.
jailbreak-ul din cate am citit pe forum se face pentru a folosi installerul nu este totuna cu deblocarea telefonului. Dealtfel 3g-ul inca nu se poate debloca pentru alte retele,nu stiu for sure. Ideea este ca am abonament la orange si vreau sa-l folosesc tot pe orange insa vreau sa pun instalarul pentru aplicatii gratis si nu platite pe appstore, si d’asta intrebam daca merita, sunt aplicatiile alea atat de scumpe, le gasesc si pe appstore, etc. vezi intrebarile de mai sus.
In urma testarii intensive a aplicatiilor Installer & Cydia am ajuns la concluzia, ca nu se merita sa ii faci JailBreak tot ce am patit dupa efectuarea acestui procedeu au fost niste teme, aplicatii ci multe batai de cap cu telefonul, cea mai mare problema a fost ca: telefonul efectiv nu mai suna orice i-as fi facut nu era pe silent si totusi nu suna… Oricum sfatul meu e sa stai linistit mai ales daca esti nou in materie de iPhone asa te vei scuti de cateva batai de cap.
Mi-am luat si eu un iphone acu vreo 3 saptamani. 3g bineinteles. Prima saptamana nu aveam linia deschisa de la orange, si il foloseam ca ipod. Avand timp liber, mi-am zis sa umblu putin sa vad ce se pate face cu jailbreak(la inceput vroiam sa il deblochez pt alte retele, am descoperit ca nu se poate prin cale de program, ci e doar o modalitate cu o cartela speciala, nici nu ma gandesc la asa ceva).
Deci il iau frumos, il deblochez cu pwnage tool for mac, merge f bine, imi instaleaza cydia, installer, trag cateva programe , incerc sa caut altele, nu prea gasesc compatibile cu 2,0 . De atunci au trecut aproape 2 spatamani, timp in care am tras vreo 15 programe de pe installer si cydia, pe care le-am sters aproape toate, ca nu aveam ce face cu el/sau am gasit altele mai faine care fac acelasi lucru, gratuite, pe app store. Chiar m-am uitat azi sa vad care sutn programele care le folosesc de pe installer, aveam doar 2, cel care anuleaza T9(sau cum se numeste pe iphone, chestia aia de iti porpune cuvinte cand scrii sms), si unu de iti tine treaz telefonul cand ai o aplicatie deschisa, si inca unu de filmeaza(dar tinand cont ca nici pe vechiul telefon nu filmam , si nici cu asta nu am filmat de cand am aplicatia instalata…) . Si am mai vazut o chestie, imi scria tot timpul “retea indisponibila” de mai bine de o saptamana incoace. Si am facut legatura cu ce am mai citit pe forumuri cum ca daca “pwnezi” iphone-ul ai probleme cu reteaua . Deci azi i-am facut restaurare pe oficial, si merge f bine reteaua. Deci intre timp astia de la orange imi daduse drumu la retea si nici nu stiam.
Si oricum pe store gasesti o groaza de programe free, f faine, jocuri si altele, am gasit chiar si unu sa canti la pian :D, mi-am facut o lista cu vreo 30 programele faine, dintre care vreo 10 utile zic eu. (dintre care convertisor; de citit ebooks; de ascultat muzica de pe net free(bineinteles daca ai net ilimitat :D); sa inregistrezi note audio; sa te conectezi pe messenger; sa controlezi itunes(chiar aveam nevoie de una din asta, ca frate-miu mi-a furat telecomanda de la imac, ca si-a luat un macbook pro si nu se mai da telecomenzi, si i-a fost lene sa isi cumpere:d) ... Astea numai cele care m-au interesat pe mine. Dar sunt sue de aplicatii din care poti sa alegi.
Na, acum ramane la alegerea ta, eu unu am ales sa nu am batai de cap. O sa imi lipseasca e adevarat programelul care anula dictionarul T9, dar am auzit ca dupa un anumit timp invata el cuvintele care le folosesti si ti le propune. Vom vedea.
thank’s LuciBv, asta vroiam sa aud, iata o parere corecta si ai fost oarecum in aceeasi situatie cu mine, doar ca eu nu prea am timp de testat tocmai de aceea am ales sa scriu pe forum. Ce-i drept si pe mine ma batea gandul sa-l las asa si sa-mi iau cateva aplicatii de pe appstore, tre sa fac un research in acest sens si sa vad care merita din cele platite. Apoi trebuie neaparat sa-mi fac contul ala, pe itunes, sau o trebui si un cont pe appstore, desi cred ca ar trebui sa fie acelasi cont pentru ambele, oricum am nevoie de o carte de credit si nu am. deci iata ca m-am facut cu un drum la ing, oricum o sa pierd ceva timp macar sa-l pierd cu folos.
Garantia de pierdut nu o pierzi, pt ca poti sa faci restore de la original in 5 minute, fara nici o bataie de cap.
E o idee buna cu lista programelor , le scriem aici sau deschidem un alt topic?
Hai ca incep aici.
Deci, programelul pt filmat de pe installer(sau cydia? nu mai stiu) se numeste Cycorder. Am mai incercat si altele, dar asta mergea cel mai bine.
De pe appstore am tras asa : (toate sunt gratuite)
-Stanza : cititor de ebooks, poti sa tragi de la ei direct carti, in engleza, franceza, si alte limbi.
-Palringo: pt messenger, stabil, simplu, intuitiv. Mai fain decat webapp-ul de la meebo.
-Units : convertisor foarte complet, lungimi, volum, etc etc
-Metronome : se intelege din nume, destul de complet, cu alegerea timpului, masurii… etc, interfata ca la un metronom clasic, dragutz
-myLite : lumineaza ecranul iphone-ului in ce culoare vrei tu, ca sa il poti folosi ca lanterna. Cel mai complet dintre cele asemanatoare free care le-am incercat
-Dual Level : boloboc, pt fun mai mult
-Ruler : o mica linie pe ecran, de 7 cm, tot pt fun :D
-Last.fm : un fel de webradio, poti sa cauti artistii care vrei sa ii asculti, destul d einteresanta. Numai ca are inca anumite bug-uri. Mie imi pica dupa vreo 15 minute de utilizare sau daca citesc prea mult la informatii despre grupurile care canta. Speram sa se rezolve cu urmatorul update.
- Karajan Beginner : un programel destul de complex pt muzica, eu il folosesc mai ales pt ca are o mica claviatura de pian, si pot sa il folosesc pt a-mi lua tonul
-Remote : permite sa folosesti iphone-ul ca o telecomanda pt a controla iTunes din mac prin wi-fi. Foarte utila zic eu, mai ales ca am ramas fara telecomanda la mac(mi-a furat-o fratelo :D)
-Shazam : sa zicem ca auzi o melodie pe strada sau oriunde si nu stii despre ce e vorba. Scoti iphone-ul, deschizi shazam, il lasi sa o asculte timp de 5-10 secunde, si iti spune ce melodie e. Merge f bine
-BibleReader : Biblia pe iphone : vreo 5 versiuni in engleza, 1 in franceza, mai are in poloneza… functie de cautare…
Cam asta e pt aplicatiile care mie mi s-au parut utile, si pe care le folosesc. Ca or mai fi utile, dar pt altii.
Trec la jocuri acum. Lista e mai lunga , sunt foarte multe jocuri pe appstore.
-Othello : celebrul joc, pacat ca nu se poate juca in mai multi, poti doar contra computerului
-Labyrinth LE : un joc f dragutz cu o bila care trebuie sa o conduci printre niste gauri, folosindu-te de acceleromatru. I-am dat pe toti pe spate cu jocul asta.
-Hanoi : un joc de logica chinezesc, foarte interesant.
Ma opresc aici. Astept si de la voi programele care le folositi. Deci toate programele care le-am pus aici, sunt free , nu am cumparat nimic deocamdata.
Interesant programele afisate, dar Shazam nu este ptr. muzica!
As dori sa verifici, si sa mentionezi adevaratul program de recunoastere a melodiilor.
Please…
deja este un pic offtopic, adica am stabilit ca nu se merita sa faci jailbreak ci mai degraba sa cumperi sau sa iei gratis de pe appstore.
Bun asta ma interesa si am deja doua pareri destul de argumentate, propun sa inchidem acest thread si o sa fac altul cu aplicatiile de pe appstore care merita descarcate si chiar cumparate, este ok asa?
mai, daca ziceti ca procedura de jailbrake este total reversibila, eu as incerca sa vad ce poate.
citeva intrebari de la un aproape “newbee”:
1. daca aveti un thread de unde pot invata exact cum se face
2. dupa jailbreak, itunes-ul imi mai recunoate iphone-ul ca fiind acelasi
sau recunoaste unul nou
3. in cazul in care apare un update, sa zicem 2.0.3, il pot instala “peste” jailbreak
4. de unde se iau programe pt cydia si installer?
1. Cauta pe google, ai zeci de adrese. Eu iti pot da in franceza, ca nu prea ma descurc cu engleza… oricum daca tragi programul ala, pwnage tool, e foarte simplu de utilizat, si un copil il poate folosi
2. dupa jailbreak, iTunes recunoaste ca fiind acelasi, deci os a pastrezi in el ce aveai inainte. Vezi si mesajul pe care l-am scris eu mai sus, am explicat pe larg ce a insemnat pt mine jailbreak
3. nu se poate instala peste jailbreak un nou update. Daca instalezi update, pierzi jailbreak, si tre sa astepti iesirea la o noua versiune de pwnage tool care sa faca jailbreak la update .
4. sunt diferite servere pe care trebuie sa le adaugi in programele respective, care iti permit sa ai o lista mai larga de programe disponibile. Se pot gasi pe net adrese utile. E destul de complicat, ne-existand o baza centrala care regrupa toate programele. Trebuie sa stai tu sa cauti liste cu programe pe net, pe urma sa cauti adresele, sa le bagi in cydia/installer, si sa descarci programul din lista. O adevarata incurcatura si multa pierdere de timp. Appstore d’aia e asa fain, ca are totul pus intr-un loc, noile programe apar automat. Si apar programe din ce in ce mai multe pe appstore, gratuite sau costand nici un euro pt unele, care merg foarte bine, si sunt usor de instalat. Plus ca atunci cand faci jailbreak, e riscul mare sa ai probleme cu reteaua.
Stiu, si eu tocmai d’aia am jailbreakat pe al meu, am vrut sa vad cum e. Pacat ca nu se poate desimloca. Atunci ar fi fost chiar necesar. Dar pt cele 2-3 programe gratis, pe care oricum le-as putea lua cu 1-2 euro fiecare de pe appstore zic ca nu se merita atata bataie de cap.