Din cate vad niciunde nu spune ce e chestia aia ? Un soi de inlocuitor de BIOS ? Ceva hard secundar (vad o banda de date pe acolo parca). Deci, ce face chestia asta ?
Costă vre-o 170 EURO
Adaugi asta la prețul PC-ului (EFiX merge doar pe câteva plăci de bază scumpe) + licența de OSX și se apropie prețul simțitor de al unui Mac
Stabilitatea & imaginea bună a OS X nu se duce nicăieri când este rulat pe un mac de la mama lui. E ca și cum ai zice că se duce pe apa sâmbetei stabilitatea și imaginea lui Nokia deoarece firmware-ul de la telefoanele nokia nu merge bine pe Huawei-uri ...
Nu s-a dus nimic. Apple va iesi la rampa si va declara ca sistemul de operare MacOs dezvoltat de ei nu este decat pentru hardware Apple, orice incercare de a instala pe alte tipuri de calculatoare intrand in sfera penala.
Costă vre-o 170 EURO
Adaugi asta la prețul PC-ului (EFiX merge doar pe câteva plăci de bază scumpe) + licența de OSX și se apropie prețul simțitor de al unui Mac
Stabilitatea & imaginea bună a OS X nu se duce nicăieri când este rulat pe un mac de la mama lui. E ca și cum ai zice că se duce pe apa sâmbetei stabilitatea și imaginea lui Nokia deoarece firmware-ul de la telefoanele nokia nu merge bine pe Huawei-uri ...
Si pretul PC-ului trebuie calculat considerand preturile componentelor testate/recomandate de forumurile care se ocupa cu asa ceva….
Tot ce vreau sa spun e ca mi-as dori sa am o firma cu un produs pe care lumea sa doreasca sa-l foloseasca pe varii device-uri, dandu-mi bani si eu sa zic: NU.
E la limita ilogicului. Scoata dom’le un Apple OS PC Edition, vinde-l cu 300 de EUR, fa-i un installer care sa nu mearga decat daca *toate* componentele sunt Apple-certified si ai nimerit-o din toate punctele de vedere: “experienta” Apple se pastreaza, iei si bani pe soft, separi experienta OSX de cea PC.
Oricum Apple isi limiteaza cresterea cu fazele astea. Deocamdata e oarecum de nisa, insa daca vrea sa ajunga mainstream cam intra in sfera monopolului cu legarea asta a softului de hardware-ul lor, mai ales cand e clar ca sunt piedici artificiale.
Am un prieten care are un chip din ala…zice ca e la 70 EURO si ii merge OSX.
Apple pierde mult cu chestia asta si daca ar fi baieti destepti ar baga cate un chip TPM in fiecare componenta a Mac-urilor, iar Mac OS X sa le recunoasca pt a se putea instala….dar solutia probabil costa si e greu de implementat.
Mac mini (care include OSX) : $599
OSX Leopard retail: $129
Raport pret retail / mac mini: 21.5%
Din cate stiu profitul (margin-ul) Apple este de cam 30%. Adica pentru mini $179. Acum gandeste-te ca de diferenta de 50$ Apple iti mai ofera si garantie 1 an pentru mini si phone support 30 de zile.
Deci nu mi se pare ca Apple pierde mai nimic financiar vanzand Leopard retail versus un mini.
TPM n-or sa bage. Abia s-o laudat Steve ca pune pe iTunes muzica fara DRM si acuma sa o intoarca la 180 de grade si sa bage DRM la greu in OSX ? Nu cred.
Financiar, nu—pierderile ar fi altele. Cred că s-a mai discutat asta de zeci de ori, dar pe scurt: gamă restrânsă de hardware înseamnă integrare bună, driveri excelenți, standarde de calitate impuse de Apple. Pune OS X pe un sistem non-standard, şi rezultatele vor fi mixte: există câteva configurații care funcționează ireproşabil, şi mult mai multe care dau rateuri, componente hardware care nu merg cum trebuie şi aşa mai departe. OS X la liber nu va însemna că, magic, toate sistemele şi toate componentele îl vor suporta peste noapte—şi asta în condițiile în care, dealtfel, Apple nici măcar nu ia încă măsuri active pentru a opri boot-area OS X pe un sistem generic.
Daca se poate instala osx pe orice pc cu doar 70 de euro, cati o sa mai cumpere macuri?? Mai merita sa dai o caciula de bani in plus pe un calculator doar pt ca are design misto, tinand cont ca ai acelasi OS si performanta pe o troaca tawaneza? Oricum in patru ani tot in pod ajunge.
Apple se foloseste de OS-ul avansat ca sa vanda hardware la suprapret. Si nu sunt tampiti sa vanda la cantar gaina care face oua de aur. Daca o sa trebuiasca sa-si ptotejeze afacerea o s-o faca prin orice metode. Viitorul se zareste in directia iPhone-ului pe care nu-l prea putem numi o platforma deschisa.
Corect si nici nu cred ca va fi posibil vreodata asa ceva, HCL-ul este destul de restrans deoarece Gigabyte au fost singurii care au raspuns la “chemarea” Efi-X si au trimis o caruta de placi pentru teste, restul au refuzat politicos(unii dintre ei avand afaceri cu Apple), oricum eu ma bucur ca au iesit pe piata, distractia este in toi!
Asta da. Abia aştept să pun şi eu mâna pe o jucărie de-asta. Dacă îmi dă flexibilitatea de care am nevoie, s-ar putea să dau şi Mini-ul care mi-a mai rămas .
HCL-ul s-ar putea să se extindă întrucâtva pe măsură ce alte plăci sunt testate. Rămâne de văzut ce-o să se-ntâmple.
Apple a mai încercat odată să licenţieze MacOS-ul pe alte platforme hard. Rezultatul a fost că era să dea faliment. Problema nu a fost că sistemul a devenit instabil ci că şi-a pierdut “sex-appeal”-ul. Apple vinde lifestyle, tehnologia e ceva cu totul secundar. Steve a plecat (adică a fost concediat) tocmai pentru că s-a opus ideii da vinde MacOS sub licenţă. Cât e Steve la cârmă Apple va fi o firmă integrată cu produse superbe şi foarte bine protejate. Nu e vorba doar de aritmetică ci, mai ales, de branding.
Nu mă refeream la sex appeal. Ştii bine că atunci când Apple a dat drumul la MacOS pe alte platforme, clonele Mac erau mai ieftine, mai fiabile şi mai rapide decât Mac-urile de la mama lor de acasă. Gama hardware era în continuare restrânsă, clonele nu foarte ieftine (dar oricum, ceva mai accesibile)—dar performanța sistemului nu avea cu nimic de suferit. Comunitatea OSx86 visează nu la OS X licențiat unor terți, cu hardware parțial controlat de Apple, ci la un OS X vândut la liber ca să poată fi instalat pe PC-urile de la Altex.