Am vazut ca este un subiect destul de disputat pe forum dar nu am gasit un raspuns la o intrebare simpla: MERGE GPSul IN ROMANIA? Adica m-am uitat pe google maps (softul pe care il foloseste Iphone pt GPS) si nu exista strazi nici macar pt orasele importante tin tara.. Deci , se poate folosi GPSul in Romania? Si daca da, cum?
Merci!
merge, doar ca strazile nu sunt marcate in google earth, ca de fapt din google earth iti vine acel google maps de pe telefon.
poate la anul, daca binevoiesc baietii sa faca o cartografiere a romaniei, o sa avem noroc sa il folosim la maxim..
pana una alta, ne multumim ca vedem strazile si casele
Cartografiere există, nu asta e problema. Există hărţi ale României la nivel de stradă într-o mulţime de aplicaţii. De ce nu le foloseşte şi Google, nu ştiu. Hărţile nu sunt ale proprietarilor de aplicaţii; le cumpără de la un provider local care a făcut cartografierea digitală a teritoriului.
deci merge sau nu? ca eu nu am inteles cum/daca functioneaza..
Da, merge. Inainte sa-i dai sa te localizeze, dai pe butonul din dreapta jos si setezi Hybrid(e practic google earth). Dupaia dai pe butonul din stanga jos sa te localizeze.
There you go…merge. Dar directions iti da doar dupa ce treci in Ungaria, dupa cum poate ai vazut ca si maps.google.com nu are harti la Est de ungaria.
De Romania sigur nu are. As for Bulgaria, Grecia…nu pot sa spun deoarece nu m-a interesat niciodata.
Deci , merge localizarea dar iti arata punctul in care esti pe harta fara sa-ti recunoasca nume de strazi zi chestii dastea, corect? Practic o sa te vezi ca un pct rosu undeva intr-o poza de sus a Romaniei (poate fi chiar un varf de casa, daca localizarea nu e buna), asa e ? Si inca ceva.. Nu am inteles exact.. exista aplicatii 3rd party care (deci sa aibe implementata harta Romaniei) ? Daca da, va rog sa dati niste nume si/sau linkuri.
Si o intrebare putin offtopic: merita un IPhone de la Orange in defavoarea unui Nokia N95/N96/N85 (preturile sunt destul de apropiate, de aia le-am ales pe astea primele ca exemple) sau un E71 ?
Ca sa lamurim o treaba: GPS - global positioning system functioneaza oriunde in lume si nu are legatura cu reteaua GSM sau WiFi.
Cu ajutorul retelei GSM si/sau WiFi, respectiv A-GPS (assisted GPS) te localizeaza mai repede, triangulatia fiind realizata si in funtie de celula GSM,
respectiv reteaua WiFi care trebuie sa fie in baza de date.
De exemplu daca esti conectat la WiFi si vede ca ai IP de provider din Romania stie deja ca esti pe teritoriul Romaniei si poate chiar mai mult si orasul in care esti.
Celula GSM iti da informatii si mai precise legate de locatia ta, cu abatere de 2 pana la 50-100 de metri.
Iar GPS-ul prin triangulatie, minim 3 sateliti, si restul datelor, iti da pozitia exacta pe harta sau coordinatele geografice.
Daca nu ai acoperire GSM si/sau WiFi nu inseamna ca nu merge GPS-ul. Chiar si fara cartela GSM, GPS-ul functioneaza oriunde, inconvenientul fiind durata mai lunga
de localizare.
Ar trebui sa apara in Septembrie. Din pacate dupa cum unii poate stiu, Tomtom nu are harti pentru Romania, adik harta de EasternEurope ce ”include” Romania este ... sub ori ce critica,
digitalizarea fiind facuta dupa niste harti militare datate din 1979. Acuratețea acestei harti…nu exista practic, sint prezente doar drumurile principale, si acestea avind un decalaj de pina la 2 km.
Speram sa faca ceva si Nav’nGo cu softul lor iGO, sau alti developeri de softuri de navigatie.
Eu as tinde sa cred ca Sygic Drive va fi primul care va avea un soft functional pentru iPhone. Ramine de vazut.
ce am inteles eu printre randuri, NU merge gps ca si sitem de navigatie in romania. dc nu zice nimeni asta?? nu ma intereseaza ca imi arata o harta din satelit fara numele strazilor, la ce ma ajuta aia? la nimik. deci inca un lucru care nu are suport in romania? ( vezi discutia despre genius si its romania)
Ideea e ca GPSul de iPhone o sa-ti zica exact la ce latitudine si longitudine esti, dar in Romania n-o sa-ti foloseasca la nimic, intrucat nu vei stii unde e cel mai apropiat drum, in ce parte sa o iei sa iesi la strada, sau la a cata strada sa faci dreapta…
Atata timp cat SDKul Apple si restrictiile de folosire nu permit folosirea iPhone-ului ca sistem de navigare… nu cred ca o sa vedem prea curand ifoane puse pe bord care sa-ti zica pe unde sa o iei.
Sistemul GPS-ul nu ofera decat pozitionare (latitudine si longitudine) in cifre. Atat. Mai departe e treaba unui software sa iti arate pozitia respectiva pe o harta frumos colorata. La momentul asta (din cate stiu eu) nu exista nici un soft pentru iphone care sa stie sa-l transforme intr-un sistem de navigare. Deci in afara de a-ti spune unde te afli nu va face mai mult. Faptul ca Google stie atat de putine despre Romania e o alta poveste. Nu e vorba de lipsa suportului ci de prioritatile Google in ceea ce priveste cartografierea unor zone.
Eu, unul, prefer să am navigaţia separată de telefon, că mă încurcă de pildă când sună în timp ce mă îndrumă... Oricum, dacă le vrei pe amândouă într-unul îţi trebuie alt telefon, cel puţin în viitorii 1-2 ani.
Pe de altă pare există o mulţiume de aplicaţii GPS foarte mişto pentru iPhone. Mie unuia cel mai mult îmi place faptul că pune informaţie de locaţie în fotografii. Sau softul de tracking pe Internet… Tu alegi.
Buun, deci, din punctul meu de vedere am gasit raspuns la intrebarea mea: NU MERGE GPSul (ca sistem de navigare) pe IPhone in Romania..
Nashpa/pacat!
Pana cand o sa scoata TomTom sau IGo un soft de GPS pt IPhone care sa includa harta Romaniei frumos detaliata la nr de apartament ( ) si cu directionare si pozitionare exacta ( 3-7 metrii ) o sa scada si pretul la IPhone 3G la Orange
Merci tuturor celor care si-au dat silinta sa citeasca si sa raspunda la topic!
Daca trebuie, din punctul meu de vedere topicul poate fi inchis.