Prezint niște amănunte personale pentru că cred că au importanță în contextul actual: așadar, sunt un român cu ceva sânge german, mai am în familie - fără a-mi fi rude de sânge - unguri și evrei (ca fapt divers, evreu căsătorit cu un neamț, trăiesc la Ierusalim). Am avut doi prieteni foarte buni, de etnie rromă, în școală. Nu am fost și nu sunt rasist sau xenofob.
Așadar: există cazuri și cazuri…
... există cazul unor cunoscuți de-ai mei care furau prin Italia sau “supravegheau” grupuri de rromi cerșetori în Franța…
... există cazuri în care cetățenii unor țări care au avut norocul de a fi mai “ferite” până acum iau contact cu scene pe care nu și le puteau imagina…
... există cazuri când valorile unora sunt total opuse valorilor unei societăți civilizate… poate nu ai voie să participi la concursuri sportive pentru că ești femeie... sau poate ești “dată” să te căsătorești cu cine trebuie, nu cu cine vrei, din dragoste… sau poate ai curajul să trăiești așa cum îți dorești dar plătești cu viața pentru asta…
... sau când tradițiile lor irită până și unele dintre societățile cele mai educate în spiritul toleranței…
... sau când un cumpărător oarecare (care se dovedește apoi a nu fi tocmai un oarecare) este amenințat; când povestea unor oameni cu adevărat hăituiți și discriminați [(1), (2), (3)] nu duce la luarea niciunei măsuri (dar poate duce la concluzia că hăituitorul e de fapt victimă și prigonit)...
Presupunând că ai avut răbdare să citești/asculți/vizionezi măcar printre rânduri exemplele de mai sus, concluzionez:
(1) NU CONDAMN cazurile prezentate mai sus și respect tradițiile fiecăruia, fie că implică mutilarea femeilor, fie că presupun uciderea unor tauri într-o arenă. Dar consider că e logic să te porți conform tradiției “acasă” și conform tradiției gazdelor atunci când ești oaspete.
(2) NU GENERALIZEZ. Referindu-mă STRICT la UNELE dintre cazurile de mai sus, pot oferi un singur răspuns, care MIE UNUIA mi se pare corect și logic:
altero - 20 Septembrie 2008 11:14 PM
Sper ca nu vrei sa spui ca sunt discriminati pt ca merita!
DA, O MERITĂ.