altero - 22 Septembrie 2008 10:26 PM
Cand a aparut Lucy, eram cu totii negri. Prin cine stie ce ciudatenie, au inceput sa apara si albiciosi. Evident ca au fost haituiti si goniti: erau altfel; si urati.
Tocmai de aia am precizat încă din start că nu sunt rasist; nu m-a interesat niciodată culoarea pielii, nu cred în rase superioare/inferioare, cred doar în civilizație. În postul meu vorbeam despre comportamentul și valorile unor semeni, nu despre aspectul lor.
Nu sunt adeptul relativismului cultural. Nu cred ca pot sa inchid ochii atunci cand o fata e mutilata genital si sa zic ca “asa e cultura lor, nu ma bag”. Toleranta se opreste atunci cand sunt incalcate drepturile omului, care sunt universale. Le neaga doar cei care ar pierde puterea respectandu-le.
Îmi amintesc de reacția unei femei, cadru militar SUA în Arabia Saudită, care a făcut acum vreo 2 ani un scandal monstru datorită faptului că nu-i era permisă ieșirea din baza militară neînsoțită de un bărbat, în vestimentație “neacoperită” și nici nu putea conduce singură o mașină. Mi se par absurde pretențiile astea? DA. Dar atâta timp cât sunt un OASPETE și atâta timp cât sunt militar și fac parte dintr-o unitate militară care se supune regulilor extrateritorialității, trebuie să am curtoazia să mă port după obiceiurile gazdelor. Iar dacă unitatea mea va fi transferată în Anglia, n-o să am pretenția ca englezii să circule pe stânga pentru că așa mi se pare mie normal. Ca să revin, nu mă bag pentru că nu mă consider îndreptățit să judec obiceiurile, cultura, tradițiile altora. Pot doar să le respect, să le adopt sau să le resping. Iar dacă eu la mine acasă intru încălțat până-n dormitor, dacă vin la tine în vizită mă descalț și n-o să am pretenția să intru încălțat pentru că deh…
Daca finlandezii vad cersetori pe strazile lor curate, normal ca se mira; sau se enerveaza. Nu inteleg de ce, pentru ca nimeni nu le-a zis ca sunt si alte realitati decat cu ce s-au obisnuit si pentru care au muncit din greu. Ne convine ca fac muncile grele si prost platite, dar nu vrem sa stim ca au nevoi specifice: “sa fie ca noi”. Frica asta de diversitate, combinata cu lipsa de informare, naste monstrii.
Ar accepta senini alte realități dacă acele “alte realități” n-ar intra cu bocancii în viața lor, alterându-le stilul de viață cu care sunt obișnuiți, pe care l-au ales și pentru care au muncit din greu. Se crizează finlandezii oare pentru că diversitatea respectivă se manifestă în altă parte? Nu, se crizează pentru că se manifestă în ograda lor, iar ei nu sunt încântați de ceea ce văd.
- Deja sunt satul de stirile cu infractorii Romi. Da, sunt reale. Dar sunt doar ei cei care fura, inseala, omoara, violeaza?
Evit și eu să aduc vorba de romi. N-am nimic cu ei. (Îmi aduc aminte de o emisiune în care Johnny Răducanu e întrebat dacă recunoaște că-i țigan. Iar el, în stilul lui mucalit, răspunde: “Dom’le, eu îs țigan. Da’ nu-s țigan borât!”) Se face categoric prea mult caz pe seama lor, dar și ceilalți au dreptate: nu iese fum fără foc.
Concluzia mea ar fi asta: daca vrem sa traim in deplinatate trebuie sa vedem ce e bun peste tot. E vorba de modestie. Si de vazutul mai departe de primele imagini, cele orbitoare.
Omul trebuie educat să fie tolerant, nu să-i fie impus acest lucru în numele corectitudinii politice: consecința “discriminării pozitive” a unora este discriminarea negativă a altora; dacă sunt alb, heterosexual, creștin, bărbat și n-am cazier, nu trebuie să fiu discriminat doar pentru că sunt majoritar.
Aud neîncetat despre “drepturi”; drepturile omului sunt omniprezente în declarații, revendicări, ideologii. Toată lumea știe despre declarația ONU a drepturilor omului (care-mi pare că-și are originea într-o declarație a drepturilor omului din Franța, sfârșitul anilor 1700). Ce nu aud pe nimeni pomenind e altă declarație, care o însoțea pe cea a drepturilor omului: e vorba de declarația OBLIGAȚIILOR omului. Toți se folosesc de prima, revendicând câte-n lună și-n stele, dar pe cea de-a doua o uită toți - deh, în ziua de azi toți sunt niște victime și niște persecutați (e și-o afacere bănoasă, de altfel, pentru unii). Dar drepturile sunt fundamentate pe RESPONSABILITĂȚI. Cine are drepturi, are și responsabilități, lucru pe care toți “persecutații” se grăbesc să-l uite sau să-l treacă sub tăcere.
Offf, sunt multe de spus. Mai bine hai la o intalnire si o punem de-o discutie “off-topic”.
Mi-ar face multă plăcere, dar sunt 600km între noi