Salutare. Am luat un DVD cu Tiger-ul de la MacGallery si ma pregatesc sa fac upgrade-ul de la Panther. Mi-am pregatit si un hard-drive usb de 200 Gb pentru back-up. Macul meu a venit si cu Retrospect instalat, dar nu l-am deschis niciodata ). Inttrebarea ar fi daca e ceva de stiut la operatia asta. Fac back-up cum faceam la windows (adica copiez tot manual) sau exista vreo metoda mai eleganta? Sau sa-mi bag nasul prin Retrospect? Sau nu e cazul deloc de back-up ?
depinde ce vrei sa faci si ce vrei sa pastrezi
gindeste-te daca inainte sa instalezi, vrei sa partitionezi discul (e mai dificil ‘din mers’, dupa ce ai multe chestii instalate)
nu te grabi, mai cauta informatii pe forum, s-a tot discutat pe tema asta
daca doar vrei sa-l upgradezi, atunci nu te mai complica cu backup
succes
Daca n-ai deschis pana acum Retrospect-ul, inseamna ca nu ai nevoie de el. Din cate stiu eu, Retrospectul e un program mai complicat, pentru back-up-uri “de casa” poti folosi programe mai simple (Backup, daca ai cont .Mac, sau iBackup - free - are un bun renume pe acest forum). Oricum, este un obicei sanatos sa-ti faci back-up-uri, indiferent de motiv.
Cum spune si dacu, daca nu vrei sa ai mai multe partitii (al caror rost e mai mic decat in windows; mai ales ca ai pentru back-up-uri viitoare discul extern) poti sa-i dai drumul la upgrade linistit.
Sfatul meu: inainte de upgrade repara-ti permisiile (Applications > Utilities > Disk Utility).
Inca o chestie: vezi daca exista drivere de Tiger pentru eventualele periferice pe care le folosesti. Sansele sa nu fie sunt mici, Tigrul a aparut de multicel, dar nu strica sa verifici daca ai scule mai deosebite.
Da, am cont de .Mac, dar cred ca e mai rapid cu un hard extern nu? O alta intrebare ar fi daca trebuie sa reinstalez toate aplicatiile sau Tigerul se instaleaza peste? Ca e munca de titan sa o iau de la capat cu toate. Plus toate setarile. Cred ca o sa descarc iBackup.
SuperDuper poate sa iti faca un DMG bootabil pe HDD extern. Poti sa instalezi acolo Tigerul sa vezi cam cum ar fi (Test Drive daca vrei). Evident bun si pentru restore daca nu-ti place, dar si sa-ti iei ce vrei daca te hotarasti install pe curat.
Cica Tiger peste Panther merge perfect fara sa o iei de la inceput. 30 de min si gata. Cu mail stiu ca au mai fost probleme la inceput ca mai dispareau din mesaje, dar erau rare.
Sa fii atent la instalare cand bootezi dupa DVD sa citesti atent optiunile si explorezi toate butoanele sa nu istalezi si ce nu vrei (drivere imprimante, etc).
Salutare. Am luat un DVD cu Tiger-ul de la MacGallery si ma pregatesc sa fac upgrade-ul de la Panther. Mi-am pregatit si un hard-drive usb de 200 Gb pentru back-up. Macul meu a venit si cu Retrospect instalat, dar nu l-am deschis niciodata ). Inttrebarea ar fi daca e ceva de stiut la operatia asta. Fac back-up cum faceam la windows (adica copiez tot manual) sau exista vreo metoda mai eleganta? Sau sa-mi bag nasul prin Retrospect? Sau nu e cazul deloc de back-up ?
1. Poti face upgrade la Tiger, pastrand configuratia originala.Alege optiunea asta, te duce a apoi installer-ul unde trebuie.
2. Simpla copiere nu salveaza „datele sensibile”, precum keychain, Address Book, datele e-mail, preferintele de sistem etc. decat daca stii de unde sa le iei, sa le salvezi, apoi sa le pui la loc. iBackup este cel mai simplu si este 100 % reliable (de folosit, oricum, pt salvari periodice, cum fac si eu de ani buni, iar cu iBackup de vreo 2 ani).
3. Poate acum ar fi, totusi, momentul sa faci 2 partitii, va fi mult mai comod dupa aceea sa faci backup pe partitia secunda, unde poti pune si aplicatiile (aproape toate se pot pune oriunde, foarte putine cer instalarea in Applications musai). Desi sunt si adversari ai dublei/triplei partitii, am fost totdeauna pt 2 partitii (3 numai daca poti pune MAC OS 9 boot-abil, nu emulat in MAC OS X).
Gata, am rezolvat. Am descarcat iBackup care e bestial. M-am prins in cateva secunde ce e cu el, asa de misto e. Si am terminat back-up-ul in 5 minute. Apoi am instalat Tiger ca upgrade de la Panther si totul functioneaza perfect. Parca as fi in sistemul vechi, nu am pierdut nimic.
Gata, am rezolvat. Am descarcat iBackup care e bestial. M-am prins in cateva secunde ce e cu el, asa de misto e. Si am terminat back-up-ul in 5 minute. Apoi am instalat Tiger ca upgrade de la Panther si totul functioneaza perfect. Parca as fi in sistemul vechi, nu am pierdut nimic.
Ma bucur ca am mai castigat un iubitor de iBackup, Martin Jahn este intr-adevar un tip extraordinar. Scrie-i, se va bucura, oricum este o aplicatie free.