Din cate vad ... tot cea ce vad ca “NEW” acolo sunt intr-adeva imbunatatiri de mult asteptate, aduse AI. De exemplu: cliping mask-ul care ascunde dimensiunea reala a obiectului, separations preview si gradientul de la culoare la transparent - unelte care intr-adevar au lipsit. Incepe sa sune a treaba buna si cred ca ma voi pune la testat cs4!
[ Modificat: 24 Septembrie 2008 05:04 AM de Di3Hard ]
...desi se pare ca mai avem de asteptat pana cand o sa scoata un gradient de la culoare la transparent
BA DA, se poate.
M-am jucat cu un pre-release de AI CS4 si merge f bine. Intr-adevar, au imbunatatit mult tool-ul de gradient care are acum controale direct pe obiectul pe care vrei sa-l aplici, nu mai e nevoie sa te chinui in fereastra aia nenorocita.
Illustrator CS4 e tare de tot! I-au adus o grămadă de îmbunătățiri, cred că este cel mai “renovat” program de design grafic din suita CS4.
În rest: Photoshop CS4 are câteva chestii în plus de care eu unul n-am nevoie. Indesign CS4 este un Indesign CS3 la care i-au schimbat interfața și i-au adus niște îmbunătățiri relativ minore.
Mă rog, asta din ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, pentru că “sub capotă” îmbunătățirile pot fi mai multe.
@Tudor
Cea mai mare realizare in Photoshop CS4 e folosirea GPU-ului. O sa observi ca la orice zoom out pe care il faci pixelii o sa fie la fel crisp ca la 100%. Inainte daca faceai zoom la 66,7% (sa zicem) imaginea era distorsionata destul de tare. Doar la valori rotunde, precum 50% sau 25% se vedea ok, ceea ce era super enervant. Acum a disparut chestia asta, si totul merge mai smooth odata cu folosirea procesorului placii video.
intradevar PS si ILL se misca mai repede, se lanseza mai rapid.
la capitolul efecte ILL se misca muuult mai bine
dar
nu stiu daca sa ma bucur ca e multiple artboards (desi astept optiune asta de cand au fuzionat cu Macromedia)
a disparut optiunea “CropArea” inlocuita fiind de bleed-ul din Freehand.
nu stiu, poate ca in 5 ani de cand nu mai folosesc Freehand mi-am schimat stilul de lucru. pe vremea aia nu aveam nevoie de CropArea, ma multumeam cu bleed. acum e invers, poate din cauza faptului ca folosec CropArea si in alte scopuri. am shortcuts-uri pentu Make si Release si imi e f usor sa fac un dreptunghi fix cat pagina pe care sa-l folosesc in diferite scopuri specifice
da, stiu, poti face un dreptunghi si cu Rectangle Tool, dar trebuie sa:
1. schimb tool-ul
2. setez valorile xy
3. sa-l centrez eventual pe pagina
bla bla bla adica cateva secunde pretioase comparativ cu 0,5 sec cat imi lua mie inainte. si daca pui la socotela ca la un layout il foloseam de cel putin 3 ori ...
sunt distrus
mai mult de atat
nu ai optiunea de a salva (exporta) un eps sau tif (dintr-un .ai cu mai multe pagini) pagina cu pagina
stiu ca exista pdf, dar nu-mi trebuie mereu si in nici un caz la ce fac eu acum
in consecinta si cu parere de rau cred ca o sa mai astept si o sa folosesc in continuare ILL CS3
da
e posibil sa nu fi bifat optiunea Use Artboards
dar daca faci asta si ai paginile cu bleed, sigur ramai fara el
am folosit optiunea asta cand am exportara tif un doc cu o pagina
fara Use Artboards bifat exporta mai mult decat pagina (atat cat ai informatie in document, chiar si sub masca)
Tot incerc sa trec definitiv la illustrator CS4, dar ma lovesc de tot felul de chestii: am un fisier cu 2 sau mai multe artboard-uri pe care tre sa-l export eps sau pdf ca la final sa-l rasterizez in PS (e mult prea mare ca sa-o fac direct din illustrator)
1. cand export eps pagina cu pagina, ca sa zic asa, imi mai exporta si o varianata cu toate paginile
adica il loc se 2 eps-uri imi face 3. nu inteleg de ce si cum pot scapa de varianta cu mai multe artboarduri
2. am un pdf cu 2 sau mai multe pagini. cum il raterizez in ps fara sa-i zic de fiecare data ce pagina (din cele 2 sau mai multe) sa o rasterizeze
n-are nimic de genul “all pages”. poti sa le selectez pe toate cu shift, dar urmeaza sa fac un action si… no bun
Asta nu are legatura cu Illustrator-ul. Toate astea sunt optiuni ale Photoshop.
Mai mult, acum poti deschide direct in Photoshop documente de Illustrator (unul sau mai multe), selectand ce anume vrei sa ia in considerare: artbox, bleedbox, mediabox etc.
Si da, la documente pdf multipage, poti sa selectezi total sau aleator paginile pe care vrei sa ti le rasterizeze.
Mai mult, acum poti deschide direct in Photoshop documente de Illustrator (unul sau mai multe), selectand ce anume vrei sa ia in considerare: artbox, bleedbox, mediabox etc.
Si da, la documente pdf multipage, poti sa selectezi total sau aleator paginile pe care vrei sa ti le rasterizeze.
pct. 1 are legatura NUMAI cu ILL CS4
cat priveste optiunea de a dechide ILL in PS, asta numai daca e salvat cu PDF preiew, si e veche
pe mine ma intereseaza sa-mi deschida un PDF cu mai multe pagini. vreau sa fac un action in care sa-i zic PS-ului sa-mi deschida mai multe PSD-uri cu mai mult de 2 pagini fiecare. daca stii ceva, zi-mi si mie, daca nu, nu-mi irosi timpul
pct. 1 are legatura NUMAI cu ILL CS4
cat priveste optiunea de a dechide ILL in PS, asta numai daca e salvat cu PDF preiew, si e veche
pe mine ma intereseaza sa-mi deschida un PDF cu mai multe pagini. vreau sa fac un action in care sa-i zic PS-ului sa-mi deschida mai multe PSD-uri cu mai mult de 2 pagini fiecare. daca stii ceva, zi-mi si mie, daca nu, nu-mi irosi timpul
Marite si nepretuite.
Scuza-mi ignoranta si nesabuinta de a incerca sa ma ridic la nivelul Tau celest. Imi voi petrece tot restul existentei mele meschin/ ticaloase caindu-ma ca Ti-am rapit atat de mult din timpul Tau pretios.
Acuma… N-ai vrea sa mai citesti o data ce-ai scris? Ca, de nervi, cred ca le-ai cam amestecat… Ca, in prostia mea, n-am auzit de PSD-uri cu pagini (pages) ci cu straturi (layers). O fi, nu zic ca nu…
In alta ordine de idei: “am un fisier cu 2 sau mai multe artboard-uri pe care tre sa-l export eps sau pdf ca la final sa-l rasterizez in PS (e mult prea mare ca sa-o fac direct din illustrator)” - de ce trebuie exportat cand poti sa-l deschizi in PS (adica Photoshop) si sa-ti selectezi de acolo ce vrei sa rasterizeze? Ce te impiedica sa-l salvezi cu PDF preview? De ce un fisier de ILL (adica Illustrator) e asa de mare? Ca doar sunt vectori… Sau are o ditamai poza importata din PS (adica Photoshop) pe care vrei s-o mai rasterizezi o data? Profesional.
In cealalta ordine de idei: “am un pdf cu 2 sau mai multe pagini. cum il raterizez in ps fara sa-i zic de fiecare data ce pagina (din cele 2 sau mai multe)” - daca ai “un pdf” (adica unul, 1), de ce trebuie “sa-i zici de fiecare data”? De cate ori vrei sa rasterizezi acelasi lucru? Crezi ca-ti iese altfel? Sau ai mai multe pdf-uri multipages si vrei sa rasterizezi aceleasi pagini (sa zicem pagina 1, 5, 19 si 36) din toate cele “n” pdf-uri? Ca atunci trebe umpic de aritmetica, ce sa zic… Iar despre mine stabilisem mai sus ca nu indraznesc sa ma ridic… s.a.m.d.
Decat sa-mi analizezi workflow-ul, mai bine ai veni cu o solutie, daca te dai atat de… cunoscator.
Desi ceva imi spune ca habar n-ai, altfel te-ai fi rezumat la un raspuns concret.
Dar se pare ca forumul asta a ajuns loc de defulare pt toti urechistii.
Tineti ironiile ieftine pt cunoscuti, cat despre semantica….
“un pdf” nu insemna neaparat o bucata, desteptu’ pamantului!!!
Ma si vad facand un action ca sa rasterizez 1 (un) PDF.
Si da, am scris intr-un loc PSD in loc de PDF. Ma poti ierta oare?
Uite, o sa scriu asa, pe intelesul tau: am 250 PDF-uri a cate 2 sau 3 pagini fiecare, pe care vreau sa le rasterizez in Photoshop cu un action. Cum ii spui PS sa raterisese toate paginile PDF-ului, fara sa se opreasca din action si sa te puna sa alegi din cele 2-3 pagini; s-o faca automat, ca altfel actionul nu-si mai are rostul. Daca sti, iti dau si o bere, daca nu, lasa-i pe altii.
In final, imi permit sa-ti dau un sfat: pe viitor, casca bine ochii la ce intrebari se pun pe forum, si raspunde numai daca sti. Ai avut si tu “momentele tale”, cand nu stiai sa trimiti un jpg pe mail. Pentru unii poate ca a fost de rasul curcii, dar tu ai primit raspunsul asteptat. Nu de alta, da cu asemenea atitudini si raspunsuri sa ne aflam in treaba, s-ar putea ca in curind sa nu mai avem loc pe server.
Staţi aşa şi nu mîn(i)aţi. E clar că n-a înţeles cineva că un pdf poate avea mai multe pagini. OK. Ăsta nu e un motiv să vă faceţi troacă de porci… OK?
Poţi să faci un Batch cu care să deschizi în Photoshop toate pdf-urile dintr-un folder. Asta e simplu. Dar să îi spui lu Magazinudepoze să caute în pdfee, asta e imposibil.
Totuşi, pe o cale mai ocolită, ar fi posibil aşa:
Mai întîi faci un batch să deschizi toate pdf-urile şi să rasterizezi prima pagină. Apoi, muţi într-un alt folder pdf-urile cu mai multe pagini şi faci in batch să deschidă pagina doi şi s-o rasterizeze. Etc.
Dar, hai să nu mă potolesc. Mai întîi, din Acrobat, extrag şi export TOATE paginile separat. Apoi aplic batch-ul cu rasterizarea.