1 din 2
1
ACTIONS TRACKING
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.10.05

Salut,

Oare stie cineve ceva daca exista un program pentru Tiger 10.4.11 pe PPC care sa imi poata da log-urile referitoare la actiuni de copiere pe medii externe (firewire, scriere pe CD, USB stick si ce altceva o mai fi?).
Eventual sa fie si simplu de utilizat, si sa cuprinda:
data, ora…
ce s-a copiat (nume foldere, fisiere)
volum informatie copiat
denumire si tip de mediu pe care s-a copiat
metoda copiere - prin firewire, USB etc.
Cred ca nu e nevoie sa va mai spun de ce as dori un asemenea program

Daca nu exista unul sa stie toate acestea, poate unul care sa imi indice ce dispozitive au fost conectate pe firewire/usb, (nume, data, ora…) si macar volumul informatiei transferate).

Poate console ar putea da asta (nu ma pricep prea bine), dar are si mult mai multe informatii suplimentare care nu ma intereseaza;

Mari multumiri

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

nu am văzut așa ceva pentru mac
iar pentru pc, doar în filme = era unu’ birkoff parcă smile

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Multumesc Dacule.
Cine stie, poate apare vreo idee…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

hmmm…
e o arma periculoasa / si mincatoare de resurse

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Sigur periculoasa pentru cine umbla prin/cu fisiere neautorizat…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

...apoi, nu e nici legal smile...
btw - tu te-ai angaja undeva unde ai fi astfel supravegheat?

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu nu urmaresc oamenii, ci eventual actiunile, adica ce se intampla cu calculatoarele/fisierele in lipsa mea.
Nu m-am gandit sa pun camere video - e ridicol.
Si da, m-as angaja.

Daca vrei o alta formulare, este vorba, sa spunem, de confidentialitate, dar si de deontologie. Cunosc cel putin cateva cazuri concrete in bransa noastra cand angajatii au plecat cu fisierele si informatiile de la firma si si-au deschis propria firma sau, mai rau, au fost primiti cu bratele deschise de alti angajatori din aceeasi bransa sau branse apropiate Despre deontologie cred ca nu e cazul sa discutam in romanica noastra, nu-i asa?

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti

Poti sa incerci cu fs_usage dar e greu de facut (pentru ca un copy face mai multe system call-uri):
Exemplu:

cristi:~ diciucp /tmp/tt /tmp/tt2 

Produce in alta fereastra (fs_usage cu detalii, operatii pe filesystem, exceptie cele produse de grep -> apel “open” cu “write truncate” - se face pentru destinatia tt2, file descriptor 4:

cristi:~ diciusudo fs_usage --f filesys -e grep grep "open.*W.*T" 
16:07:41.962  open              F=4        (_W__T_)  private/tmp/tt2                                                                         0.000135 W cp 

Programatic se poate prin FSEvents: o implementare si ceva explicatii aici: http://blog.gregheartsfield.com/2007/11/13/inside-leopard-fsevents/

Edit: exemplul e pentru Leopard, dar exista FSEvents si pe Tiger (http://osxbook.com/software/fslogger/)

[ Modificat: 07 Octombrie 2008 08:29 PM de diciu ]

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 13.10.05
dacuBurebista - 07 Octombrie 2008 08:09 PM

...apoi, nu e nici legal

Cum să nu fie legal.

Nu cred că o să găsești așa ceva dar poți să previi accesul neautorizat.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

accesul neautorizat este prevazut si pedepsit de lege
dar daca tu vrei sa urmaresti userii autorizati sa faca asta - aici esti in culpa
calea legala este contractul de confidentialitate si fisa postului, ambele clare si semnate de angajat
si organizarea informatiei ‘sensibile’ pe nivele de acces diferite

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 13.10.05
dacuBurebista - 07 Octombrie 2008 08:38 PM

dar daca tu vrei sa urmaresti userii autorizati sa faca asta - aici esti in culpa
calea legala este contractul de confidentialitate si fisa postului, ambele clare si semnate de angajat

Doar dacă nu a fost menționat în “contractul de confidentialitate si fisa postului, ambele clare si semnate de angajat” și se face pe ascuns.
Când userul a luat la cunoștință ce are voie și ce nu are voie să facă și că este monitorizat el e singurul în culpă când se descoperă în log-uri că a făcut ceva nepermis.

Acest lucru este valabil și în cazul supravegherii video.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
diciu - 07 Octombrie 2008 08:25 PM

Poti sa incerci cu fs_usage dar e greu de facut (pentru ca un copy face mai multe system call-uri):
Exemplu:

cristi:~ diciucp /tmp/tt /tmp/tt2 

Produce in alta fereastra (fs_usage cu detalii, operatii pe filesystem, exceptie cele produse de grep -> apel “open” cu “write truncate” - se face pentru destinatia tt2, file descriptor 4:

cristi:~ diciusudo fs_usage --f filesys -e grep grep "open.*W.*T" 
16:07:41.962  open              F=4        (_W__T_)  private/tmp/tt2                                                                         0.000135 W cp 

Programatic se poate prin FSEvents: o implementare si ceva explicatii aici: http://blog.gregheartsfield.com/2007/11/13/inside-leopard-fsevents/

Edit: exemplul e pentru Leopard, dar exista FSEvents si pe Tiger (http://osxbook.com/software/fslogger/)

Multumesc Diciu. Trebuie sa am ceva timp sa inteleg blog-ul; Deocamdata, ma uit destul de “chinezeste” la ce scrie.
Laser handler, scuze pentru quote-ul prea lung.

[ Modificat: 08 Octombrie 2008 03:18 AM de macold ]

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 07 Octombrie 2008 08:38 PM

Dacule,
Ai auzit pana acum (sincer) ca cineva care incalca un contract de confidentialitate in Romania, sa fi suferit material, oare exista vreo instanta in RO care sa stie ce daune sa acorde? E vorba de “bau-bau”, nu ca as vrea eu sa iau banii angajatului.
Gandeste-te la circul cu copyright-ul privind copiatul din alte carti ale unor profesori universitari pentru diverse lucrari(nu-mi vine acum in minte vreun nume), intens mediatizate, si din care s-a ales ce? Cainii latra, caravana trece…

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator

da, am auzit…
si de citeva ori, am auzit si de firme care au platit mari sume de bani, din aceleasi motive, fostilor angajati

daca firma ta chiar are nevoie de securitatea datelor, atunci asta se rezolva cu ajutorul serverelor si a accesului protejat la date, alaturi de motivarea oamenilor
altfel, cu toate datele confidentiale ‘la vedere’, usor accesibile nu vei asigura protectia lor

in fine, toate chestiile astea si le rezolva fiecare cum crede, pina la urma
cit despre circ, ce credit crezi ca are un ‘copist’ in lumea in care e cunoscut?

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07

prin 1999 aparusera niste dispozitive ce se cuplau pe mufa de pastatura ps2, inregistrau pe o partitie ascunsa toate actiunile tastelor, ce au scris, unde… tot.
puteau face si un demo repeat la tot ce facuse in timp real sau in 1/2.

am citit de ele nu am vazut nici unul.

ar putea fi si ce vrei tu.

cu cit cazi in paranoia “barbatului gelos” cu atit mai mari sunt sansele ca “nevasta"sa si-o traga cu altii…

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj/București
Macuser din: 19.02.07
macold - 07 Octombrie 2008 06:58 PM

Salut,

Oare stie cineve ceva daca exista un program pentru Tiger 10.4.11 pe PPC care sa imi poata da log-urile referitoare la actiuni de copiere pe medii externe (firewire, scriere pe CD, USB stick si ce altceva o mai fi?).
Eventual sa fie si simplu de utilizat, si sa cuprinda:
data, ora…
ce s-a copiat (nume foldere, fisiere)
volum informatie copiat
denumire si tip de mediu pe care s-a copiat
metoda copiere - prin firewire, USB etc.
Cred ca nu e nevoie sa va mai spun de ce as dori un asemenea program

Daca nu exista unul sa stie toate acestea, poate unul care sa imi indice ce dispozitive au fost conectate pe firewire/usb, (nume, data, ora…) si macar volumul informatiei transferate).

Poate console ar putea da asta (nu ma pricep prea bine), dar are si mult mai multe informatii suplimentare care nu ma intereseaza;

Mari multumiri

Pt PC vezi pe http://www.cososys.com E o firma din Cluj. Pt mac nu stiu sa fie.

Semnătură 

“We’re here to make a dent in the Universe”

1 din 2
1

‹‹ Mac CD Flip Viewer      Picasa for LINUX ››