1 din 3
1
Problema de soft sau hardware?
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 03.04.06

Buna!
Va rog, daca aveti timp si puteti sa va exprimati o parere, priviti imaginea pe care am atasat-o aici.
Folosesc un Power Mac G5;  2 GHz; 2.5 GB RAM;  ATI Radeon 9800 Pro 128 VRAM.

Nu stiu daca problema este din placa video, ori tine de sistem.
Monitorul, cablul e ok, ca am incercat cu G3-ul si se vede normal.
Dungile pe care le puteti vedea la fisierele de pe desktop apar si persista tot timpl si la cursorul mouse-ului.
In folderele deschise si in aplicatii (Photoshop, Freehand, Indd etc.) ferestrele fisierelor sint curate in interior, doar la “ramele” acestora apar acele dungi.
Dar de exemplu apar puncte / linii la aplicatiile de messenger (Yahoo sau Adium) (am lasat ca exemplu ca sa vedeti)

Am incercat sa curatam contactele, dar problema tot asa ramine.
As cumpara o alta placa video, dar nu sint sigura daca aceasta e defecta.
O solutie ar fi sa incerc placa video pe alt Mac similar, dar in Timisoara nu stiu pe nimeni care sa mai aibe acest model de Mac.
Desigur poate ar trebui sa reinstalez sistemul, dar incercind sa boot-ez cu CD de install, dar numai la cursor, tot mai apar acele dungi, deci poate nu e problema de sistem.
Plus ca fiecare stim cit timp ia acest lucru, de reinstalat sistem, aplicatii, setari etc.

Astept si parerile voastre.
Multumesc din suflet pentru timpul acordat!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

schimbă rezoluția - e la fel?
ai incercat un repair preferences din DiskUtility?

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
dacuBurebista - 13 Octombrie 2008 02:36 PM

schimbă rezoluția - e la fel?
ai incercat un repair preferences din DiskUtility?

Da, tot asa face, indiferent de rezolutia setata, am facut si DiskUtility, Onyx.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

oprești calculatorul
il desfaci
scoti placa video, eventual cureti (cu un spay cu aer sau cu o pensula banala) interiorul
bagi placa la loc
restartezi

ai grija sa fixezi bine placa cu surubelul ala in stea wink
nu e greu, trebuie doar atentie

NU incerca deloc sa cureti contactele cu fel de fel de solutii - NU ajuta la nimic

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
dacuBurebista - 13 Octombrie 2008 02:42 PM

oprești calculatorul
il desfaci
scoti placa video, eventual cureti (cu un spay cu aer sau cu o pensula banala) interiorul
bagi placa la loc
restartezi

ai grija sa fixezi bine placa cu surubelul ala in stea wink
nu e greu, trebuie doar atentie

NU incerca deloc sa cureti contactele cu fel de fel de solutii - NU ajuta la nimic

Am facut si asta, de citeva ori (nu eu, am apelat de vreo doua ori la niste amici care se ocupa de service compuri).
Au curatat de praf si apoi si cu ceva solutii. Nu au ajutat nici operatiile astea :(

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

nu trebuie solutii….
dar au scos si placa video din locasul ei?

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
dacuBurebista - 13 Octombrie 2008 03:11 PM

nu trebuie solutii….
dar au scos si placa video din locasul ei?

Da! ...

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

:(
nu mai ai garantie la calculator?

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
dacuBurebista - 13 Octombrie 2008 03:23 PM

:(
nu mai ai garantie la calculator?

Ah… Nu mai am garantie :((

Dar vreau sa mai expun niste amanunte acum, poate ajuta.

Prima oara cind a inceput “simptomul”: au aparut dintr-o data niste grupuri mici de pixeli colorati (galbeni, rosii, verzi, albastri etc.), pe toata suprafata ecranului, inclusiv pe imaginea de fisiere. Daca miscam o fereastra deschisa de la vreun folder, puteam sa ii “sterg” ca si cu buretele; dispareau, dar mai ramineau ceva pe ramele ferestrelor. Pixelii apareau instant, aleatoriu, nu era ceva periodic, si cel mai urit facea daca de exemplu se activa screensaver-ul (era animatia aceea cu pesti). Am dezactivat-o intre timp, dar tot apareau pixelii.
Dupa prima curatare fizica, se pare ca a ajutat ceva, nu mai apareau pixeli (si nu mai apar), dar tot timpul erau liniile astea pe care le vedeti si acum. Din acest motiv am mai incercat sa mai scoatem o data placa, curatat si pusa la loc, dar nici un efect pozitiv. ... Cam asta s-a intimplat si se intimpla.
Si de exemplu acum, fereastra aceasta din Firefox este “curata”, la cursor am “agatate” acele linii, iar pe desktop e ca in imaginea pe care am atasat-o initial in mesaj.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

pe cite culori e setat monitorul tau?

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Dupa cum spune si Dacu, este o problema de placa video. Acum ar fi 2 solutii: Cautat o placa video dedicata pentru G5 - mai scumpa si mai greu de gasit, dar sigura, sau inlocuita cu o placa video omoloaga pentru PC (ATI Radeon 9800 PRO / 128 M) la care sa se flash-eze biosul video - operatie delicata si nu cu 100% sanse de reusita.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member
dacuBurebista - 13 Octombrie 2008 03:40 PM

pe cite culori e setat monitorul tau?

1600 x 1200, 85 Hz, Millions colors

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member
Xanthrax - 13 Octombrie 2008 03:42 PM

Dupa cum spune si Dacu, este o problema de placa video. Acum ar fi 2 solutii: Cautat o placa video dedicata pentru G5 - mai scumpa si mai greu de gasit, dar sigura, sau inlocuita cu o placa video omoloaga pentru PC (ATI Radeon 9800 PRO / 128 M) la care sa se flash-eze biosul video - operatie delicata si nu cu 100% sanse de reusita.

1. Placa aceasta pe care o am , nu e “dedicata” pt G5? Asta era in comp cind l-am luat. Ce placa video ar fi mai buna?

2. Deci trebuie sa caut / cumpar alta placa video?!

3. Nu va suparati, nu rideti daca intreb prostii ... Pot pune placa aceasta pe G3 (300 MHz, desktop, gri model 1998) ca sa vad cum merge pe el?

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator

roagă pe cineva sa se joace pe calculatorul tau un timp
instaleaza un joc ceva (CoD, RedFaction, Mohaa etc) si seteaza la maximum toate specificatiile video
ai o șansă – mică - să-si revină placa
dacă nu… urmărește la vînzări după o placă

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Iasi
Macuser din: 18.10.06

Din cate se observa pe poza atasata problema este cauzata de hardware. Sanse sa-si revina sunt mici. Ai incercat ce a zis dacu? Sa o stesezi cu niste aplicatii 3d? Daca da, cum se manifesta? Blocaje? Artefacte?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member
Alex Toderascu - 13 Octombrie 2008 04:09 PM

Din cate se observa pe poza atasata problema este cauzata de hardware. Sanse sa-si revina sunt mici. Ai incercat ce a zis dacu? Sa o stesezi cu niste aplicatii 3d? Daca da, cum se manifesta? Blocaje? Artefacte?

As incerca, dar nu am nimic pe aici joc ce sa instalez…

1 din 3
1