Sondaj
Ai citit vreo carte în ultimul an?
Da 33
Nu 6
Vreau să văd rezultatele* 1
Total voturi: 40
Trebuie să fii un utilizator logat ca să votezi
Situaţia actuală a autorilor români - Duminică 19 Oct. - 10 pentru România
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bacău, România
Macuser din: 24.10.07

La această emisiune, ce se pare că va fi foarte interesanta, unul dintre marii membri macuser.ro, va avea un cuvânt de spus şi va aduce (sper) un aport important dezbaterii.

19 Oct. ora 15.15 - Realitatea TV

Toată stima pentru Florin Iaru !

Acum…, Macuserii cum privesc această situaţie? Românii mai citesc cărţi? Scriitorul român mai beneficiază de acelaşi statul social?

link

*Nu ştiu să citesc

[ Modificat: 18 Octombrie 2008 01:45 AM de Ǻndяei ]
 Semnătură 

If this town is just an Apple, then let me take a bite - MJ
_______
| iPhone 3G 8GB 3.0.1 | iPod Nano 4GB | Sony Vaio FZ4000 CTO
Most of my time: Helping people with special needs (Psychologist) | Making extra money (Audio Engineer - freelancer)

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

o sa se cheme emisiunea X pentru iRomania
smile

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Sibiu
Macuser din: 19.01.08

Florin Iaru, Ştefan Agopian, Răsvan Popescu, Tudor Octavian, Daniel Cristea Enache, Carmen Muşat, Gabriela Adameşteanu, Alex Ştefănescu şi Norman Manea vor dezbate condiţia scriitorului alături de Mihai Tatulici.

citatul e din linkul oferit de Ǻﭏdяei.
sunt aobsolvent de litere, predau la o facultate de teatru (materii teoretice), dar autorii invitati sa participe la dezbatere nu mi se par cei mai reprezentanti. nu le discut valoarea (unii sunt foarte buni, macuserul iaru e unii dintre ei), insa acesta selectie nu ma incanta. nu vad nici un dramaturg printre ei (teatrul e si el literatura) si sunt, cu totii, prea din aceeasi tabara. cunoscatorii inteleg ce vreau sa zic…
oricum, romanii nu mai citesc. e clar. ma rog de proprii mei studenti sa citeasca, ii amenint, ii bruftuluiesc, ii implor. degeaba. exceptiile, cei care totusi citesc, sunt fff rare.

[ Modificat: 18 Octombrie 2008 02:15 AM de tomusel ]
 Semnătură 

Batman foloseste Mac

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 28.03.06
tomusel - 18 Octombrie 2008 02:13 AM

(teatrul e si el literatura) si sunt, cu totii, prea din aceeasi tabara. cunoscatorii inteleg ce vreau sa zic…
oricum, romanii nu mai citesc. e clar. ma rog de proprii mei studenti sa citeasca, ii amenint, ii bruftuluiesc, ii implor. degeaba. exceptiile, cei care totusi citesc, sunt fff rare.

Ei, hai că  literatura e şi ea teatru. Şi se citeste, destul de mult, amestecat, doar că nu din bibliografie (se apropie tirgul de carte, să vezi înghesuială). Iar cei citaţi nu cred să fie din aceeaşi tabără, poate, unii, apropiaţi prin vîrstă şi atît. A, doar Tatulici, “pricepîndu-se” la toate, e din tabără cu fiecare, preferă variat şi are păreri aşijderea.

Semnătură 

.Logare humanum est.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 04.04.08

Genul asta de ierahie propus, pe tipicul emisiunilor tv, imi displace total. Cred ca o evaluare culturala autentica nu intra in specia raiting-urilor si nici nu poate fi facuta in lungul unei dezbateri populare, chiar daca se citeaza personalitati “grase” cum sunt unii dintre invitati. Astazi, tot ce produci in TV se contamineaza de politic si talk-show, ori specii mai marginale - vezi spectacolele de divertisment. Si mai cred ca e neproductiv sa confectionezi, urgent, 10 superstaruri, care sa para ca acopera fara rest constiinta culturala a unei societati. In esenta, cred ca e un demers care face rau culturii.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
alin - 18 Octombrie 2008 03:09 AM
tomusel - 18 Octombrie 2008 02:13 AM

(teatrul e si el literatura) si sunt, cu totii, prea din aceeasi tabara. cunoscatorii inteleg ce vreau sa zic…

Ei, hai că  literatura e şi ea teatru. Şi se citeste, destul de mult, amestecat, doar că nu din bibliografie (se apropie tirgul de carte, să vezi înghesuială). Iar cei citaţi nu cred să fie din aceeaşi tabără, poate, unii, apropiaţi prin vîrstă şi atît. A, doar Tatulici, “pricepîndu-se” la toate, e din tabără cu fiecare, preferă variat şi are păreri aşijderea.

ma tot gandesc… exista, oare, ceva pe lumea aceasta la care tatulici sa nu se priceapa? smile))))

Semnătură 

Batman foloseste Mac

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
ss silvestru - 18 Octombrie 2008 04:05 AM

Si mai cred ca e neproductiv sa confectionezi, urgent, 10 superstaruri, care sa para ca acopera fara rest constiinta culturala a unei societati. In esenta, cred ca e un demers care face rau culturii.

O parte, semnificativa, dintre ei nu sint susceptibili de a deveni staruri (pur şi simplu nu se pretează la nimic de felul ăsta), decît în domeniul lor, în specializarea lor etc.; cu atit mai putin pot fi confectionati, iar emisiunea asta in sine nu mi se pare neproductivă decît prin raritatea genului şi prin calitatea moderatorului (dar, în fine, nu poţi avea şi banii şi brînza grasă, deci tot e bine). Altfel, imaginea “culturală” se modifică, e natural să se mediatizeze din ce in ce mai mult (din pacate, nu se actualizează obligatoriu şi “core”-ul ei -ca sa ramîn în domeniu), evolueaza şi ea, săraca, cum (şi cu cine) poate.

[ Modificat: 18 Octombrie 2008 01:01 PM de alin ]
 Semnătură 

.Logare humanum est.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05
tomusel - 18 Octombrie 2008 11:40 AM

ma tot gandesc… exista, oare, ceva pe lumea aceasta la care tatulici sa nu se priceapa? smile))))

smile

pai daca o sa inceapa sa faca mincare, ca dinescu si chisu si altii… va fi ok

sunt multi care stiu totul la teve
smile

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
dacuBurebista - 18 Octombrie 2008 02:11 PM
tomusel - 18 Octombrie 2008 11:40 AM

smile

pai daca o sa inceapa sa faca mincare, ca dinescu si chisu si altii… va fi ok

sunt multi care stiu totul la teve
smile

nu stiu zau daca m-ar interesa o mancare prezentata de tatulici. shut eye
prefer sa-mi fac clatitele asa cum stiu eu si sa imi citesc cartile tot asa cum stiu eu, fara sa fie tatulici la teve care sa ma plictiseasca. smile))))

Semnătură 

Batman foloseste Mac

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bacău, România
Macuser din: 24.10.07

Live

Semnătură 

If this town is just an Apple, then let me take a bite - MJ
_______
| iPhone 3G 8GB 3.0.1 | iPod Nano 4GB | Sony Vaio FZ4000 CTO
Most of my time: Helping people with special needs (Psychologist) | Making extra money (Audio Engineer - freelancer)

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Dragii moşului, e o emisiune ca toate emisiunile… Dacă accepţi să participi, te supui convenţiilor ei.
Că opinenţii sînt dintr-o tabără, însă, e altceva. Întrebarea e dacă contraopinenţi există.
Şi acum să vă spun un secret: ceilalţi scriitori sau critici erau plecaţi din ţară. smile
Au chemat şi ei pe cine-au găsit.

Dar pun şi eu o întrebare (precum cea din titlu). Aţi pus mîna pe o carte de beletristică în ultimul an? Dacă nu, nici nu ştiţi ce pierdeţi! Ochii minţii sînt mai ageri decît o mie de ecrane, iar o carte bună e un soft de mii de ori mai complex decît Mathematica. A vorbi (şi a citi) e gîndire. Nu există gîndire în afara cuvintelor.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: Bergerac
Macuser din: 15.12.07

Păi, scorul e 29 la 5, dacă lumea prin carte nu a înţeles Dama de Cupă wink Eu cred că lucrurile nu sunt chiar aşa de rele. Am participat de curând la un seminar de strategie cu un client care îşi propune să deschidă un lanţ de librării. Una peste alta, se pregăteşte o luptă pe segmentul ăsta şi piaţa e în creştere puternică. Faţă de anii 90-95 când se editau tiraje de 3-5,000, toate numai Sandra Brown şi Danielle Steel, cred că fenomenul e mai degrabă pe un trend bun decât rău. Pe de altă parte, sociologia asta nu iartă! Păunescu cel mai apreciat scriitor român şi Mihaela Rădulesu înaintea lui Nicolae Manolescu…. Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul disponibil.

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Asti - 20 Octombrie 2008 11:47 PM

Pe de altă parte, sociologia asta nu iartă! Păunescu cel mai apreciat scriitor român şi Mihaela Rădulesu înaintea lui Nicolae Manolescu…. Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul disponibil.

Bine, dar în ce sondaj, făcut pe ce segment de public, a ieșit Păunescu atît de gonflat? (nu am văzut emisiunea, dacă acolo au spus asta).
Pe de altă parte, pe NM îl citește mult o anumită parte a cititorilor, destul de restrînsă, și mai mult în reviste (e drept, mult mai mulți îl citează), deci e normal să nu fie citit larg; nu-l prea citește nimeni în tren, nu scrie texte de citit pe genunchi, în metrou etc.. Nu mi se pare, cu alte cuvinte, un criteriu alegerea lui; iar punerea celor doi împreună (NM și MR) n-are nici o noimă.

[ Modificat: 21 Octombrie 2008 12:46 AM de alin ]
 Semnătură 

.Logare humanum est.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: Bergerac
Macuser din: 15.12.07

Nu ştiu exact detaliile de metodologie. Nu e vorba de o segmentare îngustă, în orice caz. E un eşantion reprezentativ pentru populaţia României. Poate că au ales un univers ceva mai mic, de pildă populaţie urbană, sigur adultă, etc. Dar nu foarte îngust. Sigur că să laşi masele să judece ce are valoare şi ce nu e mereu o prostie. Dar parcă la noi e mai absurd ca oriunde. Păunescu a ieşit primul scriitor român în doi din cei trei ani în care s-a făcut cercetarea, şi anume în cei în care evaluarea a fost făcută de public. Când a fost făcută doar de breaslă a ieşit ceva mai jos ... smile

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Iasi
Macuser din: 18.10.06
Asti - 20 Octombrie 2008 11:47 PM

Mihaela Rădulesu înaintea lui Nicolae Manolescu…. Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul disponibil.

Păi da… Că Nicolae Manolescu nu divorţează prin toate fiţuicile de 2 bani ce-şi spun ziare, nu se plimbă cu motocicleta cu nu stiu cine şi, pe deasupra, nici nu are emisiune la televizor.

Pe de altă parte, Păunescu îşi tot afişează fizicul oriunde apucă aşa că...

Semnătură 

‹‹ Avem Muzeu?      Migrație ››