M-am hotarat sa deschid un topic separat despre problemele iPhone pt a nu face off topic prin alte discutii intrucat mesajele de pe acest forum sunt fie la superlativ fie supertehnice si punctuale.
Inainte de a fi acuzat si ironizat de fanii fundamentalisti va rog sa priviti semnatura mea. Am aproate toate produsele Apple. Toate cumparate din Romania, din magazin, noi si cu garantie. Deci nu se poate spune ca nu stiu ce vorbesc.
In plus consider ca un forum, asa cum ii arata si numele, este un loc in care sa faci schimb liber de idei si nu un loc in care sa venerezi o marca fara a avea voie sa ai pareri negative.
De fiecare data cand am hotarat sa cumpar un produs Apple am citit pe acest forum si de aceea cred ca este corect fata de oamenii care intra acum pe forum, incercand sa-si faca o parere, sa stie ca iPhone si in general produsele Apple nu sunt perfecte, ba mai mult au diverse probleme atat tehnice cat si de abordare a clientului.
Eu personal poate sunt ghinionist insa am avut probleme cu absolut toate produsele Apple care le-am cumparat. Intrucat topicul este despre iPhone voi scrie despre acesta urmand sa revin cu alte topicuri la alte sectiuni
Problemele/slabiciunile tehnice
- atat eu cat si sotia mea ne-am izbit de urmatoarea problema: formam un numar, in casca nu se aude nimic insa cronometrul convorbirii curge. La celalalt capat apelul nu ajunge. Nu stiu daca Orange ne taxeaza sau nu. Aceasta problema apare in 90% din cazuri atunci cand ne sunam intre noi (amandoi avem iPhone 3G). Suntem asociati in aceeasi firma si trebuie sa vorbim mult la telefon intre noi. Astfel de probleme te pot scoate din minti…
- telefonul sotiei s-a blocat de 2 ori nemaiprimind comenzi de la ecran. Nu am putut nici macar sa-l restartam de la buton. Pur si simplu a trebuit sa asteptam sa se termine bateria.
telefonul nu poate fi folosit in timp ce conduci masina. Lipsa butoanelor face imposibila cautarea unui numar in memorie. daca numarul nu e in favoriti trebuie sa tragi pe dreapta.
- daca esti obisnuit cu simpltatea de operare a Nokia trebuie sa adaugi cateva apasari in plus pentru orice comanda din meniu.
- SMS - trebuie o perioada de deprindere intrucat tastatura virtuala ce apare pe ecran necesita atentie si degete cu varf mai ascutit. Cea mai imbecila chestie de la iPhone este dupa parerea mea functia de predictie a cuvintelor scrise care nu poate fi dezactivata… Adica telefonul mereu iti sugereaza cuvinte iar tu trebuie la fiecare sa respingi sugestia, daca nu, te trezesti ca scrii prostii
- bateria este destul de slaba. Daca folosesti telefonul si ca iPod si esti o persoana ce vorbeste mult ai sanse ca pana seara sa trebuiasca sa reincarci. Nu ma asteptam sa aiba autonomia ca pe vremea telefoanelor cu ecran monocrom insa sunt modele Nokia care redau 24 ore de muzica si nu mai departe decat iPod clasic are autonomie de redare de 40 de ore.
- programul de navigatie nu contine o biblioteca de harti ci se bazeaza pe Google Maps care nu are informatii detaliate despre Romania. Chiar daca ar avea telefonul ar face trafic 3G intrucat hartile Google se descarca in timp real. Pana in prezent eu nu am gasit programe de navigatie, chiar si contra cost, care sa vina cu harti.
- tonurile de apel cu care vine telefonul sunt putine si aiurea. Din pacate nu ai posibilitatea sa le modifici sau sa adaugi altele (ex fisiere mp3) ca la toate celelalte telefoane. Pentru un telefon cu pretentii de lider multimedia mi se pare un mare minus. Comentariul unui baiat de pe forum cum ca Steve Jobs nu a dorit sa ofere posibilitatea modificarea tonurilor ca sa nu puna tzaranii manele mi se pare foarte comica. Teoretic poti crea tonuri de apel in iTunes dar asta numai cu melodii cumparate de la ei, iar in RO iTunes nu vinde, asa ca…...
- camera foto nu permite nici un fel de setari. Nu are nici zoom nici setari zi/noapte, nimic.
Probleme de abordare a pietei
Nu am decat cuvinte de lauda despre campaniile Apple. Marketingul e foarte bine facut si condus prin mai multe canale informationale.
Partea negativa este ca aceste campanii care de multe ori targeteaza concurenta (vezi reclamele la Mac vresus PC) creaza niste asteptari care ,dupa ce cumperi produsul, iti dai seama ca nu sunt reale.
Toate discutiile si articolele din presa despre fanii care fac cozi in fata magazinelor, listele de precomenzi (ce sugereaza subliminal ca telefonul nu ar ajunge la toti) fac parte din campanii de PR care pentru un ochi avizat isi dezvaluie cu usurinta substratul.
Vanzarea printr-un singur dealer intr-o tara este o metoda abuziva ce are ca scop impunerea unui nivel de pret ridicat.
Telefonul nu poate fi folosit fara programul iTunes. O alta practica abuziva. Sa ne amintim ca Apple a castigat capital de imagine datorita luptei cu Microsoft, o firma cunoscuta pentru abuzurile sale. Acum Apple vazandu-se ca sacii in caruta recurge la practici similare.
Toate astea sunt practici “anticonsumator” iar ochii trebuie cascati in consecinta.
Am vazut posturi pe forum de la oameni care ai impresia ca sunt platiti de Apple sau se dau cu rolele impreuna cu Steve Jobs, prietenul nostru. Am o veste pentru voi: Steve Jobs e acolo sa scoata profit nu sa faca binefaceri fanilor.
Apple incepe sa se redreseze dupa ce a fost in anii 80 cu un picior in groapa si face tot mai mult uz de pozitia sa de forta.
Asa ca atentie pe ca dati banii !!!