Calibtare LCD Mac Book pt editare foto
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Focsani
Macuser din: 06.09.07

Ma intereseaza cum as putea sa calibrez monitorul de la un Mac Book pentru editare foto mai avansata?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

cu ajutorul unui profil de culoare si al unui proof obtinut dupa un document din calculatorul tau…
depinde foarte mult si de indeminarea si cunostintele tale in domeniu

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Focsani
Macuser din: 06.09.07
dacuBurebista - 25 Octombrie 2008 12:32 AM

cu ajutorul unui profil de culoare si al unui proof obtinut dupa un document din calculatorul tau…

Cunostintele mele in domeniu sunt destul de solide ...numai ca fiecare aparat profesional de printare are o calibrare de culoare ....Pe mine ma intereseaza cum pot calibra lcd-ul meu pt a prelucra fotografii iar culorile obtinute sa fie cat mai aproape de ceea ce arata un aparat profi.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 04.04.08

draga dacule, sunt si eu interesat de discutia asta. Asadar, ce inseamna profil de culoare? Sa aibe legatura cu celebrul PANTONE, ori cu alt registru cromatic? Dar, “proof obtinut dupa un document din calculator”, ce poate sa insemne?

Poti traduce, te rog, semnificatia termenilor folositi de tine? Multumesc, Bogdan.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07
AngellOne - 25 Octombrie 2008 12:14 AM

Ma intereseaza cum as putea sa calibrez monitorul de la un Mac Book pentru editare foto mai avansata?

Ai putea să încerci cu i1 Display2 de la Xrite. Sunt convins că o să fii mulțumit de rezultat.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

NU, nu o sa fii multumit de rezultat, ecranul macbookului nu se preteaza la editare serioasa. Poate fi reglat aproximativ bine, nu foarte bine, tocmai din cauza calitatii scazute.
Daca tot faci rost de un calibrator, ia-ti un ecran de calitate. Nici MBP nu ofera siguranta. Trebuie sa intuiesti cam ce va fi!

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: București, Craiova, București, Craiova...
Macuser din: 23.03.07

Alege-ți Eu am EyeOne de pe vreamea când încă nu se schimbase patronul. L-am folosit la și la Pc și la iMac ul din semnătură și sunt destul de mulțumit.

Pe de altă parte Iaru are dreptate în privința calității ecranului.
Dar dacă vrei foto la modul serios în mod cert îți trebuie un colorimetru.

Semnătură 

486 dx 60 Mhz 4Mb Ram Dos 6.2 Win 3.11 ...  iMac 27” Core 2 Duo 3,06 Ghz 4Gb Ram OS X Snow Leopard

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 22.05.07
AngellOne - 25 Octombrie 2008 12:46 AM
dacuBurebista - 25 Octombrie 2008 12:32 AM

Cunostintele mele in domeniu sunt destul de solide ...numai ca fiecare aparat profesional de printare are o calibrare de culoare ....Pe mine ma intereseaza cum pot calibra lcd-ul meu pt a prelucra fotografii iar culorile obtinute sa fie cat mai aproape de ceea ce arata un aparat profi.

Aici discutam de 2 lucruri diferite. Fiecare dispozitiv (fie el de achzitie - cum ar fi un scanner - fie de vizualizare - monitor, imprimata) trebuie calibrat independent. Degeba ai calibrat monitorul daca nu e si imprimanta. Pentru fiecare din ele exista scule (hardware) specializate care iti creaza un asa numit profil de culoare. Explicand grosier, un profil de culoare pentru un device corecteaza culorile. Spre exemplu am scris acum ceva timp in urma un tutorial de cablibrare a scannerului. In mare teoria e aceasi. Pentru monitor iti trebui un colorimetru ca cele enuntate mai sus. Pentru imprimanta exista un alt dispozitiv care ‘citeste’ ce s-a printat si calculeaza ce corectii trebuie facute pentru ca imaginea sa iasa exact ca cea din fisier generand un profil de culoare.

Ma rog, discutia e lunga, exista carti intregi pe tema asta. Ce-ti pot spune e ca din cate mac-uri de generatie nou am pus mana cam toate erau calibrate destul de bine din fabrica.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05
AngellOne - 25 Octombrie 2008 12:46 AM

pai daca stii, de ce intrebi?
hotaraste-te unde vrei sa printezi, ia de la oamenii aia profilul de culoare, fa un proof si compara cu ce ai pe monitor