Text bilingv, stînga originalul, dreapta traducerea
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Mi-a fost dat să rezolv următoarea situație, relativ frecventă în tagma noastră: o colegă dorea să publice o carte cu textul original în stînga, iar traducerea în dreapta. Tatonez eu ce tatonez, fac tot soiul de teste și, în final, ajung tot la iCalamus, unde fac așa:
- creez un document de două pagini
- în stînga, ce va fi pagina pară, creez spațiul text și îi dau să curgă textul automat de pe pagina anterioară și apoi la pagina următoare
- îi aloc stratul 1 (layer 1) și, să fie clar, îl colorez în portocaliu
- creez stratul 2 (layer 2) căruia îi creez al doilea spațiu text pe care îl colorez, să zicem, în verde, fac spațiu text și, la fe, să curgă automat dinainte și la vale
- bag o pagină doar înaintea pagini din stînga, care devine pagina 1, impară, a capitolului, astfel ca pagina 1 stînga să devină pag 2
- bag textul original pe pagina din stînga, curge frumos la vale doar pe paginile pare
- bag textul tradus pe pagina din dreapta, care curge frumos doar pe paginile impare
- dat fiind că textele nu-s chiar de aceeași mărime, mai stau un pic și, prin spațiere/kerning fac astfel ca originalul și traducerea să  curgă cît mai aproape una de alta.
Un fragment din rezultat îl vedeți anexat.
Întrebare: cum se face în Quark sau în InD, mai greu sau mai ușor? Cu iCalamus m-am descurcat cît se poate de frumos și rezultatul m-a mulțumit. Practic, pe calapodul ăsta, pot face acuma orice text biling.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

e la fel de usor
faci un master cu 2 blocuri de text, apoi urmezi aceeasi pasi

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Da, merge șnur și în Indesign.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Si eu am pus in indesign o carte cu text bilingv (roman / german), dar pe 2 coloane pe aceiasi pagina - coloana stanga - romana, dreapta - germana. Autorul a vrut ca paragrafele analoage sa fie si aliniate cat mai exact osibil, asa ca am avut de lucru cu spatierea dintre litere. Dar in final o merrs.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Xanthrax - 31 Octombrie 2008 08:24 PM

Si eu am pus in indesign o carte cu text bilingv (roman / german), dar pe 2 coloane pe aceiasi pagina - coloana stanga - romana, dreapta - germana. Autorul a vrut ca paragrafele analoage sa fie si aliniate cat mai exact osibil, asa ca am avut de lucru cu spatierea dintre litere. Dar in final o merrs.

Aha, deci merge ușor pe toate.
Mulțumesc tuturor, m-am lămurit.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…